Varkenshouderij

Achtergrond 2487 x bekeken 1 reactie

Varkensmarkt sluit jaar met lage prijzen stabiel af

Varkensprijzen zakten in 2015 naar bijzonder lage niveaus. In de biggenmarkt zakte prijs naar het laagste niveau in 7 jaar tijd. Verwacht wordt dat de markt in januari aantrekt.

De varkensprijzen in Nederland en Duitsland zullen pas in het nieuwe jaar weer van hun plek komen. In de Europese varkensprijsvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN blijkt ook dat de noteringen in Duitsland en Nederland nauwelijks bewegen. De Nederlandse prijs stijgt volgens ISN met 0,9 cent naar €1,12 per kilo, terwijl de Duitse prijs gelijk blijft op €1,196 per kilo.

De Spaanse varkensprijs blijft gelijk op €1,274 per kilo. Het is voor het eerst sinds medio augustus dat de Spaanse prijs niet daalt.

Duitse prijzen mogelijk omhoog in januari

Vanuit de markt komen signalen dat de Duitse varkensprijzen een stap omhoog zullen maken in januari, met als gevolg dat ook de Nederlandse prijzen hun weg naar boven zullen vinden. Dat de prijzen naar alle waarschijnlijk zullen stijgen, is een opsteker na een jaar dat afsluit met bijzonder lage prijzen.

Groot aanbod vleesvarkens

De slechte marktsituatie is vooral het gevolg van groot aanbod aan vleesvarkens. Met name vanuit Duitsland kwamen dit jaar ontzettend veel varkensvlees op de markt. Door het ruime aanbod en de geringe vraag werden de varkensprijzen naar bijzonder lage niveaus gedrukt. In Duitsland zakte de varkensprijs naar €1,25 per kilo, het laagste niveau sinds de dioxinecrisis van begin 2011. Het ziet ernaar uit dat de Duitse noteringen op datzelfde niveau het jaar uit gaan.

Varkensprijs piekte in juni met €1,48

De piek, als daar van mag worden gesproken in een slecht jaar, in de varkensmarkt lag in juni. De varkensprijs van Vion kwam toen uit op €1,48 per kilo. Dat deze piek nog 5 cent onder de gemiddelde prijs van vorig jaar (€1,53 per kilo) ligt, geeft goed weer hoe hard de varkensmarkt is afgegleden in een jaar tijd. De gemiddelde varkensprijs van Vion lag dit jaar op €1,34 per kilo geslacht gewicht.

Biggenprijzen nog harder onderuit

In de biggenmarkt vielen in 2015 hardere klappen dan in de varkensmarkt. De biggenprijzen leefden weliswaar iets op tussen maart en mei, maar vanaf die tijd ging het bergafwaarts. De prijzen stonden op de laagste niveaus sinds jaren. De gemiddelde prijs van de Nord-West-notering (25 kilo) lag dit jaar op €37,71 per big. Bovendien kwam de prijs in week 49 en 50 op het laagste niveau van de afgelopen 7 jaar uit.

Biggenmarkt leeft weer op

In de voorbije weken heeft de biggenmarkt eindelijk weer de weg omhoog gevonden. Maandag wist de BestPigletPrice (BPP) verder omhoog te klimmen. Na een plus van €1 staat de BPP nu op €33 per big. Het aanbod aan biggen is nog altijd niet ruim en dat zorgt voor een positieve stemming in de biggenmarkt. Verwacht wordt dat de prijzen ook in 2016 verder zullen gaan stijgen, al heeft de biggenmarkt daar wel een verbetering van de varkensmarkt voor nodig.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • putten

    eerst zien, dan pas geloven.

Of registreer je om te kunnen reageren.