Varkenshouderij

Achtergrond

Franse slachtvarkens zwaarder

Varkens die in Frankrijk naar de slacht worden gebracht, wogen de afgelopen maand gemiddeld rond de 84 kilo; bijna anderhalve kilo meer dan een jaar geleden. Over de eerste elf maanden van dit jaar ligt het gemiddeld geslacht gewicht op bijna 83 kilo, dat is een kilo meer dan vorig jaar.

In Frankrijk werden in november bijna 1,94 miljoen varkens geslacht, een goede 43.000 minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Die daling kan te maken hebben met de wekenlange schorsing van de varkensveiling Marché du Porc Breton, waardoor boeren geen afnemers voor hun varkens hadden.

Slacht in tonnage vrijwel stabiel

Inmiddels draait de markt weer, hoewel het aantal verhandelde dieren er lager ligt dan voor de schorsing. Omdat de varkens die wel naar de slacht gaan zwaarder zijn, bleef de slacht in tonnage uitgedrukt in november vrijwel stabiel op 163.500 ton. Over de eerste 11 maanden van dit jaar gezien werden bijna 21,8 miljoen Franse varkens geslacht, vrijwel evenveel op jaarbasis, terwijl dat met 1,8 miljoen ton wel ruim een procent meer vlees opleverde.

De agrarische infodienst Agreste tekent verder aan dat de export van varkensvlees een gemengd beeld vertoont. Over de eerste 10 maanden kon Frankrijk 478.600 ton uitvoeren, dat is ruim 7% minder dan een jaar eerder. De Europese buren, en dan vooral Italië, nemen minder af omdat ze zelf al met voldoende varkensvlees zitten.

Meer vlees naar Japan en China

Aan de andere kant slagen de Fransen er wel in meer naar derde landen uit te voeren. Zo nam bijvoorbeeld Japan in de maand september 4.000 ton meer af terwijl ook de Chinezen meer trek toonden in Frans varkensvlees. Aan de andere kant ligt de binnenlandse vraag de laatste weken wat lager dan vorig jaar, hoewel er over de eerste 10 maanden gezien nog altijd wel sprake is van een toename met 3%.

Steunprogramma

Dat alles neemt niet weg dat de varkensboeren nog altijd in een benarde positie zitten. Vooral in Bretagne, waar de varkenssector geconcentreerd is, houden die boeren de laatste tijd weer regelmatig prikacties bij de grote supermarkten. Om die varkenshouders en hun collega's met rund- en melkvee bij te staan, heeft het ministerie van Landbouw net voor de kerst de details van het eerder aangekondigde steunprogramma bekend gemaakt.

Naast de gebruikelijke verlichting of uitstel van belastingen en sociale lasten, wil Parijs nadrukkelijk ook de export van vlees en soortgelijke producten naar verder weg gelegen markten verder stimuleren. De agrarische koepel FranceAgriMer krijgt voor dat doel 10 miljoen euro extra terwijl er ook een platform Viande France Export in het leven is geroepen. ''De regering zal iedereen die waar dan ook in de wereld nieuwe mogelijkheden op de vleesmarkt ziet ondersteunen en waar mogelijk proberen om bestaande handelsbelemmeringen weg te nemen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.