Varkenshouderij

Achtergrond

Bodem gelegd in varkensmarkt

De varkensmarkt bevindt zich na een aantal turbulente weken eindelijk in een wat rustiger vaarwater. De varkensprijzen in Duitsland bleven vorige week gelijk en de noteringen in de omliggende landen gaan mee in die ontwikkeling. Desalniettemin staan de prijzen nog wel op een bijzonder laag niveau.

De stabiele notering in Duitsland heeft te maken met een stijgende vraag naar varkensvlees. In de afgelopen dagen werden de varkens goed gevraagd door de slachterijen. Dat komt voornamelijk door het begin van de maand december en de eerste bestellingen richting de kerst. De Duitse varkenshouderijorganisatie ISN sprak aan het begin van deze week de verwachting uit dat de Duitse varkensprijzen woensdag wel eens een plusje zouden kunnen noteren. Maar op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) zakte de prijs dinsdagmiddag juist met 1 cent naar €1,30 per kilo geslacht gewicht. Daarmee lijkt een stijging van de varkensprijzen van de slachterijen minder aannemelijk. Een stabiele notering ligt na de prijsontwikkeling op de Teleporc-veiling meer in de lijn der verwachtingen.

Bodem

De Nederlandse varkensprijzen hebben na een aantal weken met forse verlagingen een bodem gevonden. De beursprijs en Vion bleven in navolging van de Duitse prijzen al gelijk op respectievelijk €1,17 en €1,19 per kilo geslacht gewicht. De verwachting leeft dat ook de noteringen van de andere Nederlandse slachterijen deze week stabiel zullen noteren.

In de Europese varkensprijzenvergelijking van ISN zijn ook stabiele prijzen te zien in verschillende landen. In Denemarken, waar de varkensprijs in de voorbij weken nog gelijk bleef, zakte de prijs wel weg. Deense varkenshouders krijgen in de vergelijking van ISN nu €1,35 per kilo geslacht gewicht. Daarmee krijgen de Denen nog altijd meer betaald dan de Nederlandse mesters, die per kilo geslacht gewicht €1,11 ontvangen. In Groot-Brittannië wordt met €1,615 per kilo nog altijd het meeste betaald.

Prijsstijging biggenmarkt

In tegenstelling tot de varkensprijzen, was er wel ruimte voor een prijsstijging in de biggenmarkt. DCA verhoogde de BestPigletPrice met €0,50 naar €28,50 per big. De ruimte voor de prijsstijging komt voort uit een iets krapper aanbod aan biggen en een stijgende vraag. Door de positieve signalen vanuit de varkensmarkt durven mesters weer biggen op te leggen.

De Duitse biggennoteringen blijven in tegenstelling tot de BestPigletPrice nog in de negatieve spiraal hangen. De Nord-West-prijs (25kg) zakte met 1 euro naar €30 per big. Naar volgende week toe wordt echter verbetering verwacht.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.