Varkenshouderij

Achtergrond 3075 x bekeken

Biggenmarkt trekt stijgende lijn door

De biggenmarkt zet de stijgende lijn van de afgelopen weken door. Het aanbod aan biggen is nog altijd aan de krappe kant, terwijl de vraag naar de dieren zorgt voor een positieve stemming op de markt.

Het krappe aanbod aan biggen is onder andere een gevolg van een grotere vraag naar slachtbiggen. Richting de feestdagen gaan meer biggen weg voor de slacht dan in de voorbije reguliere weken. Ook worden varkens naar voren gehaald, waardoor er extra ruimte komt voor de biggen.

BPP op hoogste niveau

Dat de markt vriendelijk is, is ook terug te zien in de biggenprijzen. De BestPigletPrice (BPP) ging maandag met €1,50 omhoog naar €31 per big. Daarmee staat de BPP nu op het hoogste niveau sinds de prijs begin oktober werd ingevoerd. Ook anderen Nederlandse biggenprijzen laten een stijging zien. In Duitsland steeg de Nord-West-notering (25 kg) met 50 cent en staat nu op €30,50 per big.

Verbetering varkensmarkt noodzakelijk

Goede berichten voor zeugenhouders vanuit de markt dus, maar om de biggenprijs structureel hoger te krijgen is een verbetering van de varkensmarkt noodzakelijk. De verwachting is dat zo lang de varkensprijzen op een laag niveau blijven hangen, vleesvarkenshouders vanwege de mindere inkomsten niet veel meer voor de biggen kunnen betalen dan de huidige prijzen.

Prognose: biggenprijs stijgt licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.