Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Varkensprijzen naar bijzonder laag niveau

Vion heeft zijn varkensprijs met 5 cent verlaagd en komt daarmee uit op €1,19 per kilo geslacht gewicht. Het is voor het concern uit Boxtel de laagste notering sinds eind 2009.

Voor het weekend zakte de Nederlandse beursprijs al met 5 cent naar €1,17 per kilo. Daarmee staat de beursprijs op het laagste niveau ooit sinds de invoering van de notering in 2011.

Varkensprijzen maken vrije val

In de voorbije weken hebben de varkensprijzen in Nederland, maar ook in Duitsland, een vrije val gemaakt. In totaal zakte de Nederlandse beursprijs in vier weken tijd met in totaal 18 cent. De Duitse varkensprijzen leverden in diezelfde periode 17 cent in.

Aantal slachtingen al weken boven 1 miljoen

In Duitsland ligt het aantal slachtingen al tien weken boven de 1 miljoen per week en ook de Nederlandse slachthuizen slachten volop. De dieren worden bovendien zwaarder geslacht en dat haalt de druk allerminst van de ketel. Daarnaast ligt de export van varkensvlees naar Midden- en Zuid-Europa op een laag niveau, omdat die landen zelf ook veel produceren. Daardoor wordt minder vlees uit bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, maar ook Denemarken geïmporteerd.

Tegenvallende vraag naar varkensvlees

Naast de tegenvallende export staat nog altijd een tegenvallende vraag vanuit de retail. Vion geeft aan nog altijd te kampen met moeizame vleesverkopen. Ook in deze week lopen de marges op de verschillende varkensvleesproducten verder terug. Vooral de afzet van hammen verloopt uiterst moeizaam, maar ook schouders en ribben staan fors onder druk.

'Verzadigde en waardeloze markt'

In de markt is men er nog niet van overtuigd dat de bodem is bereikt. Handelaren spreken van verzadigde en waardeloze markt. Geschat wordt dat de Duitse prijzen woensdag een minnetje zullen noteren. Daarmee komen de prijzen steeds dichter bij het dieptepunt van €1,12 per kilo van begin 2011.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

  • WT

    lang leve de zelfvoorzieningsgraad van 250%

  • John*

    koppel slachtgewicht aan biggenprijzen.. Dan krijgen we een markt die zichzelf beter reguleert.

  • Farmer4life2

    Als je dan leest dat er alleen al in Nederland 7,9% meer varkens zijn..... Dan sta ik perplex

Of registreer je om te kunnen reageren.