Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijzen EU dalen in overvolle markt

De Europese varkensmarkt is nog altijd somber gestemd. Het grote aanbod aan varkensvlees drukt op de prijzen. Ook in de biggenmarkt zakken de prijzen verder weg.

De varkensprijzen in Europa staan nog altijd onder druk. Het aanbod aan varkensvlees is ruim en de vraag naar het vlees valt tegen. Dat drukt de prijzen. De beursprijs in Nederland staat nu op €1,17 per kilo geslacht gewicht. Dat is het laagste niveau sinds de invoering van de notering in 2011.

Groot aanbod slachtrijpe varkens

De marktsituatie in Europa is niet veel veranderd ten opzichte van voorgaande weken. Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft onverminderd groot en de slachterijen draaien op volle toeren. Tegenover dat ruime aanbod staat een geringe vraag. Na de daling van afgelopen week staan de Duitse varkensprijzen op het laagste niveau sinds de dioxinecrisis van begin 2011. In vier weken tijd zakten de noteringen met in totaal 17 cent.

Nederlanders krijgen het minst, Britten het meest

Maar niet alleen in Duitsland en Nederland gaan de varkensprijzen naar beneden. Het beeld van dalende prijzen is in heel Europa te zien. In de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN gingen alle noteringen opnieuw omlaag. Alleen Denemarken ontspringt voor de derde week op rij de dans en noteert gelijk. Nederlandse varkenshouders krijgen volgens ISN het minst betaald voor hun product: €1,111 per kilo geslacht gewicht. Britse mesters ontvangen met €1,647 per kilo het meest.

Teleporc-prijs stijgt met 2 cent

De prijs op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs steeg dinsdagmiddag met 2 cent naar €1,30 per kilo geslacht gewicht. Daarmee staat de Teleporc-prijs nu 5 cent boven de noteringen van de slachterijen. In het begin van de week was nog de verwachting dat de prijzen in Duitsland verder zouden gaan zakken. De stijging op de Teleporc-veiling duidt echter op een stabilisering in de varkensmarkt. Dat zou kunnen betekenen dat de bodem in de Duitse markt in zicht is.

BestPigletPrice daalt met €1

In de biggenmarkt neemt het aanbod weliswaar af, maar de slechte omstandigheden in de varkensmarkt hebben hun effect op de biggenprijzen. De BestPigletPrice (BPP) zakte maandag met €1 en komt nu uit op €28 per big. Het was de derde daling op rij voor de BPP.

Varkenshouders wachten af met biggen opleggen

Varkenshouders zijn afwachtend in het opleggen van biggen vanwege de lage varkensprijzen. Ze hopen op herstel van die prijs, maar in de voorbije weken zakten de noteringen voor vleesvarkens alleen maar verder weg. Biggen worden wel opgelegd, maar dat gebeurt dan voornamelijk tegen lagere prijzen.

Biggenexport verloopt stroef

Naast de tegenvallende vraag van mesters, loopt ook de export van biggen stroef. In Duitsland zakte de Nord-West-notering met €1 naar €31 per big. Verwacht wordt dat de biggenprijzen elders in Europa ook zullen dalen. Het past allemaal in de huidige marktsituatie.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.