Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs zakt verder weg

De noteringen van de Duitse slachterijen zijn woensdag verder gezakt.

De Vereinigungspreis zakte met 3 cent naar €1,30 per kilo geslacht gewicht. Slachterijen Tönnies en Vion gingen met 2 cent terug naar eveneens €1,30 per kilo. De laatste keer dat de Duitse varkensprijzen op dit niveau lagen, was in het begin van dit jaar.

Ruim aanbod

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is nog altijd ruim. In Duitsland werden wel minder varkens geslacht dan in de voorgaande weken. Het Duitse landbouwministerie BLE registreerde vorige week 1.006.771 varkensslachtingen, 10.000 minder dan een week eerder. In Nederland werden in week 44 volgens rijksdienst RVO.nl 308.000 varkens aan de haak werden gehangen.

Nederlandse prijzen omlaag

Het ruime aanbod heeft ook zijn effect in de Nederlandse markt, waar slachterijen nog altijd kampen met teruglopende marges op varkensvleesproducten. De varkensprijzen bij de Nederlandse slachterijen gingen woensdag dan ook naar beneden. De prijzen van Van Rooi Meat en Hilckmann daalden met 5 cent naar €1,27 per kilo. Compaxo komt uit op €1,28 per kilo na een verlaging van 4 cent. Vion verlaagde maandag al met 5 cent naar €1,27 per kilo. De Nederlandse beursprijs staat na een verlaging van 10 cent in twee weken op €1,25 per kilo geslacht gewicht.

Minder druk

In de Duitse markt leeft de verwachting dat de prijzen voorlopig niet verder hoeven te dalen. De recente prijsverlagingen aan de verkoopkant zorgt voor wat meer afzet van varkensvlees, terwijl de verwachting is dat het aanbod richting het weekend wat minder groot wordt.

Prognose: prijsdruk Duitsland neemt af.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.