Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkensmarkt blijft hangen in neerwaartse spiraal

Nog altijd is sprake van een ruim aanbod aan varkensvlees, terwijl de afzet van het vlees moeilijk verloopt. De biggenprijzen blijven niet langer stabiel en laten dalingen zien.

De varkensmarkt in Europa staat ondanks twee forse verlagingen nog altijd onder druk. Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft onverminderd groot en dat drukt de varkensprijzen in binnen- en buitenland naar beneden. Ook deze week worden weer prijsverlagingen verwacht.

Internetveiling

Vooral de Duitse varkensmarkt staat onder hoogspanning. Van een afnemend aanbod is nog geen sprake bij onze oosterburen, terwijl de vraag naar varkensvlees ook niet aantrekt. In de markt leeft de verwachting dat de Duitse varkensprijzen woensdag verder zullen dalen. Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) ging de prijs vorige week vrijdag met 4 cent onderuit naar €1,34 per kilo geslacht gewicht. Dinsdag bleef de gemiddelde prijs op de Teleporc-veiling stabiel. Desondanks worden lichte prijsdalingen verwacht bij de Duitse slachterijen. Gemiddeld staan de noteringen van de slachterijen zo'n 4 cent onder de varkensprijs op de Teleporc-veiling. Op basis daarvan moet rekening worden gehouden met een daling van 2 tot 3 cent.

Slechte Europese markt

Niet alleen in Duitsland staat de varkensmarkt er slecht voor. In heel Europa zijn dalingen te zien in de varkensprijzen. In de Europese varkensprijsvergelijking van ISN laten bijna alle landen een prijsdaling zien. Alleen in Denemarken blijft de varkensprijs op een gelijk niveau. Nederland bungelt in de vergelijking van ISN onderaan, met €1,187 per kilo geslacht gewicht. Britse varkenshouders krijgen met €1,662 nog altijd het meeste geld per kilo varkensvlees.

Na de daling van de Nederlandse beursprijs naar €1,25 per kilo en de prijsaanpassing van Vion naar €1,27 per kilo, ligt het in de lijn der verwachting dat de varkensprijzen van Van Rooi Meat, Compaxo en Hilckmann ook zullen zakken in week 46. Ook Nederlandse slachterijen hebben nog altijd te maken met mindere verkopen en kleinere marges aan de verkoopkant.

Biggenmarkt onder druk

De forse dalingen in de varkensmarkt hebben ook hun effect op de biggenprijzen. Vion verlaagde vorige week de biggenprijs al met 50 cent naar €28,50 per big. Maandag volgde de BestPigletPrice dit voorbeeld door ook met een halve euro te verlagen naar €30,00 per big. Het zakken van de biggenprijzen gaat tegen de trend van de afgelopen jaren in. Toen gingen de biggenprijzen juist wat omhoog aan het einde van het jaar.

Veel biggen

Varkenshouders willen wel biggen opleggen, maar bieden lagere prijzen. Het aanbod aan biggen is ruim. De export van biggen ligt net als in de voorbije weken op een laag niveau en mede daardoor zweven er een hoop biggen boven de markt. Dat drukt op de biggenprijzen. De biggenmarkt wacht op herstel in de varkensmarkt, want alleen dan zouden de biggenprijzen uit het diepe dal kunnen klimmen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • jbb

    Tja, wat een marktmodel hebben wij ook: soyabonen uit Brazilie halen , vlees onder de duurste produktienormen maken en het dan naar China verschepen.De kleinste kleuter weet dat daar niks aan te verdienen zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.