Edwin Zielman, specialist biggenopfok van ForFarmers. Foto: Guus ten Hove VarkensAchtergrond

‘Op te veel bedrijven blijft de bigkwaliteit achter’

Forfarmers zet een nieuw assortiment biggenvoer in de markt. Daarmee beogen ze de groei te verhogen. “De markt vraagt zwaardere biggen.”

Veevoederbedrijf ForFarmers heeft een nieuw assortiment biggenvoeders. Vorige maand is het Alpha-voer vervangen door het VIDA-assortiment; een pakket biggenvoeders vanaf de tweede levensdag van de big tot levering aan de vleesvarkenshouder. Centraal bij de ontwikkeling van het voer stond de verbetering van de groei en een goede vertering van het eiwit, zodat de darmen gezonder blijven en het risico op coli of streptokokken afneemt.

Specialist biggenopfok van ForFarmers, Edwin Zielman was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het VIDA-voer en betoogt dat in de biggenopfok nog het nodige is te verbeteren.

Leg eens uit?

“De huidige crisis maakt duidelijk dat voor een levensvatbare varkenshouderij de kwaliteit van de biggen omhoog moet. Een vleesvarkenshouder heeft de keus uit biggen van drie of vier verschillende vermeerderaars. Kwaliteit is dus heel bepalend om de biggen voor de beste prijs kwijt te raken.”

Blijft de kwaliteit vaak achter?

“Ja, op teveel bedrijven is dat het geval. Om diverse redenen vergt de varkenshouderij steeds meer professie. De toomgrootte blijft toenemen, antibiotica dienen terughoudend te worden ingezet, steeds meer bedrijven werken met personeel en de zeugen worden vleesrijker, zodat ook de biggen minder hebben bij te zetten. We zien vaker incidenten met biggen, waarbij de uitval te ver oploopt. We zijn ook nog vaak bezig heel basale dingen op te lossen op de bedrijven, zoals biggen opleggen in een droge, warme afdeling. In de huisvesting, de voeding, de verzorging; op alle onderdelen moeten de puntjes op de i staan om goede biggen te fokken.”

Wat is de rol van voer daarin?

“De ondernemer bepaalt voor 80% de bigkwaliteit. Dat staat buiten kijf. Met ons voer dragen we er aan bij dat de biggen harder groeien, zodat ze eerder op gewicht zijn of meer wegen bij levering op dezelfde leeftijd. De markt vraagt zwaardere biggen. In het eerste geval ontstaat meer ruimte in de biggenstal.”

Naast gezondheid en technische resultaten weegt de prijs zwaar. Hoe is VIDA geprijsd?

“De voerprijs weegt zwaar voor varkenshouders. Dat blijkt uit alle marktonderzoeken. De voerkosten van een big tot afleveren zitten ergens tussen de €10,50 en €11 per dier. Op dat bedrag komen wij ook uit met ons voer, voor een big van 25 kilo. Ik stel vast dat een groeiende groep zeugenhouders bereid is te investeren in voer dat het beste is voor de biggen, en daarmee ook voor hun portemonnee. In de huidige slechte markt zijn er echter ook varkenshouders die omwille van de prijs voor een soberder voer kiezen.”

Beheer
WP Admin