Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:19 nov 2015

Nieuwe daling van varkensprijzen

De varkensprijzen zijn voor de vierde week op rij gedaald.

Even was er de hoop dat de prijzen zouden stabiliseren in Duitsland, maar woensdag werden de noteringen van de slachterijen opnieuw naar beneden bijgesteld. De prijzen liggen nu op het laagste niveau van dit jaar.

Ruim aanbod aan slachtrijpe varkens

In Duitsland is nog altijd sprake van een ruim aanbod aan slachtrijpe varkens. Het aantal slachtingen lag in de laatste weken constant boven de 1 miljoen en daar kwam vorige week geen verandering in. In week 46 werden in totaal 1.038.429 varkens geslacht, ruim 30.000 meer dan een week eerder. Dat is opvallend, want in de voorbije weken was een dalende lijn te zien in het aantal slachtingen. Het ruime aanbod drukt in Duitsland op de varkensprijzen. De Vereinigungspreis zakte met 5 cent naar €1,25 per kilo geslacht gewicht. Slachterijen Vion Gmbh en Tönnies volgden het voorbeeld van de Vereinigungspreis en noteren na een verlaging van 5 cent ook €1,25 per kilo geslacht gewicht.

Ruim aanbod in Nederland

Ook in Nederland worden veel varkens geslacht. In week 45 werden 312.000 dieren aan de haak gehangen, het hoogste aantal van dit jaar. Het ruime aanbod aan varkensvlees zorgt ook op de Nederlandse markt voor prijsdruk. Woensdag ging de varkensprijs Compaxo met 3 cent naar beneden. Daarmee volgt het concern de stap van Vion, dat maandag al met dezelfde verlaging kwam. Compaxo komt nu uit op €1,25 per kilo. Daarmee liggen de prijzen van Vion en Compaxo nog wel boven de Nederlandse beurprijs, die met €1,22 nog maar 3 cent boven het laagste niveau van dit jaar ligt.

Prognose: varkensprijs onder druk.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.