Varkenshouderij

Achtergrond 3052 x bekeken 1 reactie

Europese varkensprijzen zakken verder weg

De varkensprijzen in Europa zijn in de afgelopen weken fors gedaald. De Nederlandse beursprijs voor varkens staat nog maar 3 cent boven het laagste niveau van dit jaar.

De varkensmarkt in Duitsland en Nederland heeft in de afgelopen weken een aantal flinke tikken te verduren gehad. Vanuit Duitsland kwamen signalen dat de markt stabiliseerde, maar een prijsverlaging op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) doet anders vermoeden. In Nederland zakte de varkensnotering van Vion verder weg.

Duitse noteringen

Met een prijsdaling van 12 cent in drie weken tijd hebben de varkensprijzen een behoorlijke vrije val gemaakt. De prijzen in Duitsland staan op €1,30 per kilo geslacht gewicht. Dat is slechts 2 cent boven de laagste prijs van dit jaar. In januari werd bij onze oosterburen €1,28 per kilo betaald. Dinsdag zakte de gemiddelde prijs op de Teleporc-veiling met 1 cent naar €1,33 per kilo geslacht gewicht.

De grote druk op de varkensmarkt is vooral te wijten aan een groot aanbod aan varkensvlees op de markt. In Duitsland worden al wekenlang meer dan 1 miljoen varkens per week geslacht en dat komt vooral door het recordaanbod aan vleesvarkens. Het ziet er naar uit dat dit jaar meer dan 60 miljoen varkens worden geslacht in Duitsland, een record. In Nederland zijn in de afgelopen maand wekelijks meer dan 300.000 varkens geslacht, terwijl het gemiddelde dit jaar rond op iets meer dan 284.000 slachtingen per week ligt.

Europese prijzen dalen

Niet alleen in Duitsland en Nederland staan de varkensprijzen onder druk. Uit de Europese varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie (ISN) blijkt dat in heel Europa de varkensprijzen dalen. Alleen in Denemarken blijft de prijs al weken onveranderd. Nederlandse mesters ontvangen met €1,158 per kilo geslacht gewicht nog altijd het minste voor hun product volgens ISN. Britse varkenshouders wordt met €1,66 per kilo de hoogste prijs betaald.

Biggenprijzen ook omlaag

De druk op de varkensprijzen heeft ook zijn uitwerking in de biggenmarkt. Vorige week gingen de biggenprijzen al naar beneden, en ook voor deze week worden nieuwe prijsdalingen verwacht. Het aanbod aan biggen is ruim, al zijn er hier en daar signalen dat het aanbod wat af begint te nemen. De vraag naar de dieren ligt op een laag niveau. Dat is vooral te wijten aan het gebrek aan vertrouwen bij mesters vanwege de lage varkensprijzen. Opleggen gebeurt wel, maar dan vooral tegen lagere prijzen.

BPP

Maandag ging de BestPigletPrice met 1 euro naar beneden en komt nu uit op €29 per big. Het is de tweede daling op rij voor de BPP, die vorige week ook al met €0,50 zakte. Ook de Duitse biggenprijzen leverden in. De Nord-West-notering (25 kg) komt na een verlaging van €1 uit op €32 per big. Verwacht wordt dat de biggenprijzen elders in Europa deze week ook zullen dalen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • John*

    het is nu toch allemaal ziek, liever de varkens nu goedkoop dat t vlees ook echt weg is dan dat het ons weer ziek maakt als we weer genezen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.