Varkenshouderij

Achtergrond 2274 x bekeken

Duitse varkensprijs blijft gelijk

De varkensprijzen in Duitsland zijn woensdagmiddag gelijk gebleven. Daarmee komt een einde aan vier weken met forse prijsdalingen. De Duitse noteringen komen nu uit op €1,25 per kilo geslacht gewicht.

Dat blijft nog wel de laagste varkensprijs sinds de dioxinecrisis van begin 2011. De verwachting leeft dat nu de prijzen stabiel konden blijven de bodem van de markt wel eens bereikt zou kunnen zijn.

Duitse markt

Vorige week werden in Duitsland opnieuw meer dan 1 miljoen varkens verwerkt door de slachterijen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. Deze week lijkt het aanbod aan slachtrijpe varkens wat af te nemen en de vraag naar varkensvlees stijgt. Volgens varkenshouderijorganisatie ISN heeft dit te maken met de kerstdagen die er aan zitten te komen. Het zijn tekenen dat de situatie in de varkensmarkt aan het verbeteren is, ten opzichte van de voorgaande weken.

Laag prijsniveau

In tegenstelling de Duitse prijzen, zakten de Nederlandse varkensprijzen verder weg. Compaxo haalde 6 cent van de prijs af en komt nu uit op €1,19 per kilo geslacht gewicht. Van Rooi Meat komt na een prijsdaling van 4 cent op hetzelfde prijsniveau uit. Daarmee staan de prijzen van de Nederlandse slachterijen op een bijzonder laag niveau.

Weinig export

De export van varkensvleesproducten naar landen in Zuid-Europa ligt op een laag niveau, omdat die landen zelf veel produceren. Dat draagt bij aan een ruim aanbod op de markt. De stabilisering op de Duitse markt is echter een lichtpuntje waar de Nederlandse varkensmarkt zich aan vast kan klampen.

Prognose: prijsdruk neemt af.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.