Varkenshouderij

Achtergrond 4166 x bekeken 6 reacties

Bodem weg onder biggenmarkt

De negatieve stemming in de varkensmarkt heeft nu ook zijn uitwerking in de biggenmarkt. In de voorbije weken bleven de verschillende biggenprijzen nog gelijk, maar nu beginnen ook de biggenprijzen te zakken.

Normaal gesproken gaan de prijzen juist omhoog in deze tijd van het jaar. Verbetering van de markt wordt voorlopig niet verwacht.

Rendement loopt terug

Het aanbod aan biggen is weliswaar niet zo groot als in de afgelopen weken, maar door de daling van de varkensprijzen zien de varkenshouders het rendement teruglopen. Varkenshouders willen wel opleggen, maar ze bieden lagere prijzen voor de biggen. Dat voelen nu ook de vermeerderaars in de portemonnee.

Druk op de biggenprijzen

Vooral Duitse mesters zijn terughoudend in het opleggen van biggen. De afzet van slachtbiggen naar Zuid-Europa komt ook nog niet echt van de grond. Al met al blijft er dus sprake van een ruim aanbod. Dat zorgt samen met een gespannen varkensmarkt voor druk op de biggenprijzen.

Daling van BestPigletPrice

De BestPigletPrice zakte maandag met 50 cent naar €30 per big. Het was de eerste daling van de BestPigletPrice sinds de notering openbaar werd, begin oktober. Verwacht wordt dat de Duitse Nord-West-notering met minimaal 1 euro zal worden verlaagd.

Prognose: biggenprijzen onder druk.


Laatste reacties

 • V. Arkenshouder

  Moet hij niet verder omlaag ivm de gezakte varkensprijzen??

 • chila

  10 ct keer 94 kg.= ..... ?

 • Pietje L

  De biggen zijn niet te duur. De varkens zijn te laag in prijs.

 • Oké dan

  Pietje L je hebt gelijk, maar doordat er teveel biggen zijn neemt het aanbod varkens niet af dus daalt de prijs. Er moeten minder biggen komen en dat kan alleen door een lagere prijs want dan vallen er bedrijven om. Het is hard maar ik denk niet dat we in europa afspraken kunnen maken om het aantal biggen te reguleren dus wordt het een koude sanering en deze is al een tijdje aan de gang. Wil je het als fokker overleven zet dan in op gezondheid en kwaliteit anders blijf je met de biggen zitten en is het over en uit.

 • kbg

  hoe zou het er over een jaar uitzien ...?

 • John*

  productie van een varken duurt bijna 1 jaar... dus zolang is t wachten tot de overproductie varkens weg is nu er volle bak zeugen geruimd worden. over 3 maanden hebben we en minder biggen door de najaarsdip en daar bovenop nog een flinke vermindering door de stoppers en ook zeugen houders die 10 of 20% minder zeugen zijn gaan houden (als t toch niks opbrengt, dan maar makkelijk werken). ff geduld nog dus.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.