Varkenshouderij

Achtergrond 16 reacties

Biggenmarkt blijft moeizaam

De biggenmarkt is net als in de voorbije weken negatief gestemd. De biggenprijzen in binnen- en buitenland zakken verder weg. Het aanbod aan biggen neemt weliswaar iets af, maar een verbetering van de markt is door een tegenvallende vraag nog niet zichtbaar. Handelaren noemen de markt nog altijd dramatisch.

De omstandigheden in de biggenmarkt zijn ten opzichte van de voorgaande weken nauwelijks veranderd. Varkenshouders zijn afwachtend in het opleggen van biggen. Als de dieren al worden opgelegd, gebeurt dat tegen lagere prijzen. Mesters zien de opbrengsten teruglopen door de lagere varkensprijzen en houden om die reden de boot af. Naast de tegenvallende vraag vanuit de mesterij, valt ook de export tegen.

BPP

Normaal gesproken treedt in deze tijd van het jaar herstel op in de biggenmarkt, mede door een krapper aanbod. Dit jaar gaan de prijzen echter iedere week verder naar beneden. De BestPigletPrice komt na een daling van 1 euro uit €28 per big. De biggenprijs van Vion daalde eveneens met een euro en staat nu op €26,50 per big. In Duitsland zakte de Nord-West-notering (25 kg) met een euro naar €31 per big. Naar volgende week toe worden in Duitsland opnieuw dalende biggenprijzen voorspeld.

Prognose: biggenprijzen onder druk.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  misschien toch eens met de rundvee gaan praten om varkensrechten om te zetten naar fosfaat?
  Dit komt voor veel bedrijven niet meer goed.

 • John*

  ff door de zure appel heen. Hoop alleen dat volgend jaar in februari iedere zeugenhouder zich achter de oren krabt en zijn gemak gaat houden met insemineren. Jaarrond volle bak draaien verlaagt de kostprijs misschien wel maar als de varkens die tussen november en februari niet bijdragen aan de winst, arbeid, rente en aflossing kunnen we ze net zo goed niet maken.

 • kip

  Triest wat hier gebeurt

 • slutter

  Gemak houden dus.....

 • boerkebrabant

  wat dat betreft zijn mesters net vlees inkopers, ook al geruime tijd onder kostprijs in kopen

 • Vhouder

  wim toornstra goed idee want er is een groot tekort aan melk en rundveemest in nederland

 • Jan Brabant

  @boerkebrabant ben blij dat er in NL nog mesters zitten, als je John moet geloven zijn die al twee jaar op sterven na dood.

  Een big is een tussen product, als er geen eindproduct van gemaakt kan worden waar iets aan wordt verdient, worden er minder "tussenproducten"gekocht.

  Het heeft geen zin elkaar de zwarte piet toe te schuiven.
  Er moeten minder biggen komen, en niets anders.

 • John*

  @ Jan Brabant, Als de nederlandse mesters dezelfde prijzen moeten betalen als de duitsers voor de biggen > 8 euro meer per stuk. Blijft er geen een overeind. Door het grote biggenaanbod in Nederland hebben de Nederlandse vleesvarkenshouders relatief goedkope biggen en blijven ze bestaan. Dus Nederlandse vleesvarkenshouders hebben belang bij veel zeugen en biggen aangezien de varkensprijs europees bepaald wordt.

 • boerkebrabant

  wat ik bedoel te zeggen is dat wij altijd de Retail de schuld geven omdat ze ons onder kostprijs betalen, maar wij doen hetzelfde, geen enkele fokker kan een big voor onder de 40 euro maken, maar ook een akkerbouwer in nederland kan voor 165 euro geen tarwe produceren , toch kopen wij deze producten in voor soms nog wel minder

 • KGB

  Zo is het Jan Brabant. Als de aardappelen niks waard zijn is het pootgoed ook niet duur.....
  Duitsland slacht een record dit jaar,dus er moeten minder varkens komen en dat begint met minder biggen. Snap jij toch ook wel John....

 • Oké dan

  Dat snapt John ook wel KGB. Net zoals die 8 euro meer per big, niet geldt voor de gemiddelde kwaliteit van de biggen in nederland de meeste wordt je niet eens kwijt in duitsland. Niet vergeten de duitse leveringsvoorwaarden te hanteren John, dan is die 8 euro snel een stuk lager (30 kg, geen kapotte oren, pietrain beer, min 2 entingen enz). Ga meer slachtbiggen afvoeren dan krijgen de mesters alleen de betere biggen en komen er minder biggen op de markt. En hou op met dat gezeik over lagere slachtgewichten want dit werkt alleen maar kostprijs verhogend voor de vleesverwerking, en wie gaat dat betalen?

 • Jan Brabant

  Ik was vorige maand in Polen, bij een collega mester met enkele duizenden plaatsen. Hij kocht pas NL biggen als deze 10 euro goedkoper waren dan Deense biggen.
  Dit zegt genoeg over de NL big.

 • John*

  biggen wil ook wel 30 kg maken. 1 euro per kg extra, plus 8 euro toeslag op weser ems, dan krijgen ze ook nog 3 entingen erbij.. aan alle kanten werkt t positief maar t moet wel betaald worden.

  bedrijven die onder deze voorwaarden biggen produceren krijgen nog geld van de bank voor uitbreiding. en vleesvarkenshouders die goedkoop biggen inkopen in nl en daarmee een hoge voerwinst scoren krijgen nog geld van de bank..

  ooit gaat dit een keer grandioos botsen. Goedkope biggen weg en mesterijen die gegroeid zijn van het verlies van de ketenpartner...

 • gag

  ja john heeft gelijk een big is geen tussenprodukt maar een grondstof om een varken te maken.

 • KGB

  gag, noem een eindprodukt waar een lange periode nauwelijks rendement op wordt gemaakt waarvan de grondstof duur blijft? Dat lukt als telkens wordt "voorspelt"dat het eindprodukt een goede prijs oplevert. Dit is bij de vleesvarkens gebeurt en daarom keert de wal nu het schip....

 • John*

  Als je stopt lopen er nog 6 maanden biggen naar buiten. De varkenssector reageert traag..

  De biggen zijn idd een tussenproduct maar worden door vleesvarkenshouders gezien als een grondstof. Terwijl de grondstof voor de varkenshouderij voer is. Kijk maar naar een gesloten bedrijf. Voer in, varkens en mest uit. Daarom kent de markt ook twee kostprijzen. Die van t gesloten bedrijf en die van een vleesvarkenshouder en betaald altijd de laagste uit.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.