Varkenshouderij

Achtergrond 2256 x bekeken

'Arbeid en hygiëne zijn belangrijkst'

Stalinrichter Weda ontwikkelde de Nutrix, een brijvoerinstallatie om zogende bij te voeren biggen. De Nutrix kan alle voersoorten doseren, onafhankelijk van de fabrikant.

Stalinrichter Weda introduceerde tijdens veehouderijbeurs Eurotier in november 2014 de Nutrix. Een brijvoerinstallatie om zogende biggen de klok rond van vers voer te voorzien. De Nutrix is geschikt om melk, prestarter en speenvoer van elke fabrikant bij te voeren, verklaart Ralf Meyer, hoofd productontwikkeling van Weda. De eerste Nutrix draait anderhalf jaar, bij een varkenshouder een half uur rijden van Vechta, waar Weda zit. Deze zeugenhouder speent zware biggen van 8 kilo en meer, na  26,5 zoogdagen, blijkt uit cijfers van Meyer.

Hoe is de Nutrix ontvangen in de markt?

Goed. We hebben 35 installaties verkocht, waarvan er nu 22 draaien, in diverse landen. In Nederland wordt ook proef gedraaid met de Nutrix. De varkenshouders zijn tevreden over de voeropname en gezondheid van de zogende biggen. Ook blijven stroringen aan het apparaat uit. Hoewel de Nutrix volledig automatisch draait, is het soms nodig om de troggen van de biggen en de voorraadtank handmatig te reinigen. Maar dat gaat niet om veel handwerk."

'Arbeid en hygiëne zijn belangrijkst'
Henk Riswick

Hoe zit het met de hygiëne van de Nutrix?

"De arbeidsbehoefte en hygiëne zijn met afstand de belangrijkste vragen van boeren die biggen willen bijvoeren. Als ik de film toon met de reinigingsmogelijkheden van de Nutrix is de angst van de varkenshouder snel weg. Het reinigen van de Nutrix is geautomatiseerd. Daarbij kan zuur of loog worden gebruikt, of allebei, naast elkaar. Desgewenst is het mogelijk de valpijpen ook dagelijks te reinigen."

Dus iedere boer kan ermee werken?

"Dat is te krap door de bocht. De belangrijkste voorwaarde is de wil van de varkenshouder of zijn medewerker om met een computer te voeren. Die wil moet er zijn. De installatie op zich is lang niet zo complex als een brijvoerinstallatie met soms 20 silo's, een serie tanks en heel veel ventielen."

'Arbeid en hygiëne zijn belangrijkst'
Henk Riswick

Hoe groot is de investering?

"Afhankelijk van de bedrijfsomvang zit die tussen de €120 en €160 per kraamhok. Sinds de introductie van de Nutrix zit de markt erg tegen. Zeugenhouders leggen gemiddeld een tientje toe op elke afgeleverde big. Er is nauwelijks geld om te investeren. Hierdoor lopen wij ook het risico dat wij onze voorsprong met deze techniek ten opzichte van de concurrentie kwijtraken. Dat is jammer."

Zogende biggen niet bijvoeren, kan dat nog anno 2015?

"Ik denk van niet. De toomgrootte groeit komende jaren nog verder. Met de Nutrix kan een zeug probleemloos 14 á 15 biggen grootbrengen die uniform zijn, met een hoog speengewicht. Goed bijvoeren spaart dus pleegzeugen en de noodzaak om biggen in rescue-decks groot te brengen neemt af. Bijvoeren voorkomt ook gezondheidsproblemen na spenen."

Of registreer je om te kunnen reageren.