Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkensmarkt stabiliseert bij ruim aanbod

De varkensmarkt in Nederland stabiliseert. Na de prijsverlagingen van de afgelopen weken blijven de noteringen nu gelijk. In Duitsland staan de varkensprijzen onder druk.

De rustige en stabiele varkensmarkt in Duitsland is door een signaal vanuit slachterij Tönnies onzekerder geworden. De situatie in de Nederlandse varkensmarkt lijkt daarentegen minder gespannen dan in de voorbije weken.

Duitse prijs daalt

In Duitsland zakte dinsdag de prijs op de internetveiling (Teleporc) van de Duitse varkensmarkt met 2 cent naar €1,44 per kilo geslacht gewicht. Op de Teleporc-veiling wordt weliswaar een beperkt aantal varkens verhandeld, het geeft vaak wel een goed beeld over hoe de Duitse varkensmarkt ervoor staat. De daling komt na signalen vanuit slachterij Tönnies dat de varkensprijs verlaagd wordt vanwege de druk op verkoopprijzen van varkensvlees. Tönnies lijkt met dit signaal in ieder geval de knuppel in het hoenderhok te hebben gegooid.

Ruim aanbod Nederlands varkensvlees

Het aanbod aan varkensvlees in Nederland is ruim. In week 42 registreerde rijksdienst RVO.nl 307.000 varkensslachtingen. De dieren werden daarnaast bij een gemiddelde gewicht van 94,39 kilo zwaarder geslacht dan in voorbije weken. De laatste keer dat varkens bij dit gewicht werden geslacht was in mei van dit jaar. In een markt met een ruim aanbod aan varkensvlees zien slachterijen Vion en Hilckmann ruimte om hun varkensprijs gelijk te houden op €1,35 per kilo geslacht gewicht. Ook de beursprijs voor week 44 blijft gelijk op €1,35 per kilo.

Tweedeling Europese varkensmarkt

De Europese varkensmarkt valt in tweeën te delen. In het zuiden van het continent staan de prijzen onder druk. In Spanje is sprake van een ruim aanbod aan varkensvlees, terwijl de slachterijen kampen met een tegenvallende verkopen. De situatie in de Franse markt is nog niet veranderd en de varkensbeurs Marché du Porc Breton is nog altijd gesloten. In het Noorden is sprake van stabielere prijzen. In Denemarken blijft de Danish Crown-notering al weken op €1,26 per kilo staan.

Enkele positieve signalen biggenmarkt

Voorzichtig komt er wat beweging in de biggenmarkt. Handelaren spreken van een stabiele markt met hier en daar wat positieve signalen. Die positieve geluiden zijn nog niet zichtbaar in de biggennoteringen, want in binnen- en buitenland maken de biggenprijzen opnieuw een zijwaartse beweging.

Aanbod biggen neemt af

Het ruime aanbod waar in de afgelopen weken sprake van was, neemt wat af. Dit komt voornamelijk doordat er minder dieren worden geproduceerd. Het plaatsen van de biggen loopt nog altijd niet vlot. Varkenshouders zijn nog altijd niet bereid om de marktprijs te betalen.

BestPigletPrice gelijk

De BestPigletPrice bleef maandag opnieuw gelijk en komt uit op €30,50 per big. Ook de prijzen in Duitsland kwamen niet van hun plek. De Nord-West-notering (25 kilo) bleef staan op €33 per big. In Italië en Spanje vielen ook gelijke prijzen te noteren.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Eén reactie

  • dvw1

    Nederlandse markt stabiliseert niet als de buren (Duitsland) druk op de noteringen zetten. Het verhaal van WTO zal extra hard aankomen. Chicago is de barometer. Lean hogs staan al een aantal sessies onderdruk. Jan Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.