Varkenshouderij

Achtergrond 1931 x bekeken

Stabiele varkensprijzen bij ruim aanbod

De varkensmarkt stabiliseert zich. In Nederland zakte de prijs van Vion weliswaar met 1 cent, maar bij Hilckmann en op de beurs bleef die gelijk. Ook in de Duitse markt worden geen prijswijzigingen verwacht.

Na een aantal weken met gelijke prijzen was er vorige week hoop dat in de varkensmarkt ruimte zou komen voor prijsstijgingen bij binnen- en buitenlandse slachterijen. Maar na de prijsdaling bij Vion en de gelijke varkensprijzen zowel op de beurs als bij Hilckmann, maakt de varkensmarkt eerder een beweging naar opzij of beneden in plaats van naar boven.

Geen prijswijzigingen verwacht

In de markt is nog altijd sprake van een ruim aanbod aan slachtrijpe varkens. In Duitsland worden veel dieren aangeboden. Volgens de Duitse varkenshoudersbond ISN worden de varkens echter goed gevraagd door de slachterijen. Dit zorgt voor een stabiele markt met gelijke prijzen, waarin vraag en aanbod dicht bij elkaar liggen.

Ook voor deze week worden in Duitsland geen veranderingen in de varkensprijzen verwacht. Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) werd dinsdagmiddag dit vermoeden al bevestigd. Op de veiling werd een gemiddelde prijs van €1,47 per kilo geslacht gewicht bereikt. Dat is dezelfde prijs als afgelopen vrijdag.

Veel slachtingen in Duitsland

Het ruime aanbod van slachtrijpe varkens vertaalt zich nog steeds in het aantal slachtingen in Duitsland. Er werden in week 40 weliswaar minder dieren geslacht dan een week eerder, het aantal slachtingen ligt nog altijd boven het gemiddelde van dit jaar. In totaal werden in week 40 973.000 varkens geslacht. Ook in Nederland werden minder varkens geslacht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) registreerde in week 40 298.000 varkensslachtingen. Dat is een lichte daling ten opzichte van de week ervoor, toen 301.000 dieren werden geslacht.

ISN: nergens in EU stijgende varkensprijs

De varkensprijsvergelijking van ISN laat in geen enkel land een stijgende varkensprijs zien. De varkensmarkt in Europa kan in twee delen worden gesplitst. In het noorden van Europa zit al drie weken geen beweging in de noteringen, terwijl in het zuiden en in Groot-Brittannië de prijzen juist naar beneden gingen. Toch zijn de eerste tekenen van een krimpend aanbod van varkens op de Europese markt zichtbaar. Dat biedt hoop voor een verbetering van de marktsituatie.

Weinig beweging in biggenmarkt

De stemming in de biggenmarkt is en blijft ronduit slecht. Het aanbod van biggen op de Nederlandse markt is ruim. De exportcijfers tonen aan dat steeds minder Nederlandse biggen de grens over gaan. In week 40 werden nog geen 80.000 biggen geëxporteerd, terwijl het gemiddelde dit jaar rond de 120.000 biggen ligt.

BestPigletPrice onveranderd

De BestPigletPrice bleef onveranderd op €30,50 per big. Ook in Duitsland waren vorige week gelijke biggennoteringen te zien en de verwachting is dat ook deze week gelijke prijzen worden genoteerd.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Verwachte beursprijs voor biggen
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.