Varkenshouderij

Achtergrond

Prijs varkensbrok daalt licht

De prijs van varkensbrok is in september met 30 cent gedaald naar €24,60. Op basis van grondstoffenprijzen is een verdere prijsdaling te verwachten. Een dalende trend in voerprijzen is echter niet te verwachten.

Veevoeradviesbureau Stigevo verwacht een verdere prijsdaling met hooguit 50 cent.

Graanprijzen tegen plafond

De graanprijzen hebben het dieptepunt bereikt en zijn sindsdien redelijk gestegen. Lagere prijzen zijn op korte termijn niet te verwachten. Wel lopen de graanprijzen de komende tijd tegen een plafond aan. Dit niveau ligt tussen €200 en €210 voor de periode december tot en met mei. Het droge weer in het Zwarte-Zeegebied en delen van de Amerikaanse zuidelijke Plains is de belangrijkste prijsopdrijvende factor voor tarwe. Gerst wordt gesteund door een goed exporttempo, terwijl de maisprijzen worden onderbouwd door een belangrijk kleiner aanbod in de EU.

Dalende prijzen sojaschroot verwacht

Het kleinere aanbod van raapschroot speelt een belangrijke rol bij de prijsvorming van de varkensbrok. De belangrijkste vervanger van raapschroot in de varkensvoeders is sojaschroot. De prijzen van sojaschroot handhaven zich op een betrekkelijk hoog niveau. Met voldoende regen in de Zuid-Amerikaanse sojabonengebieden in de komende weken, zullen de prijzen van sojabonen dalen en zullen die van sojaschroot volgen.

Prognose: lichte prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.