Varkenshouderij

Achtergrond 2866 x bekeken 3 reacties

POV en DGB strijden om varkenshouder

Varkenshouders kunnen kiezen bij wie ze hun I&R/VVL-meldingen doen. POV en DGB vinden allebei dat zij de enige onafhankelijke partij zijn die de dienst aanbiedt.

Sinds enkele dagen is het nieuwe I&R/VVL-systeem in de lucht. Varkenshouders kunnen vanaf heden via twee partijen de I&R/VVL-meldingen doen. Melden via het oude systeem is niet meer mogelijk.

Er zijn twee partijen die varkenshouders de gelegenheid bieden om de I&R/VVL-meldingen te doen. Deze databanken sturen de gegevens door naar de databank van het ministerie van Economische Zaken.

Webportals voor meldingen

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is één van de aanbieders van een web­portal waar varkenshouders de meldingen kunnen doen. Bij de portal van de POV hebben zich inmiddels meer dan 2.000 varkenshouders aangemeld.

De andere aanbieder waar varkenshouders hun meldingen kunnen doen is Varkenspost.nl (onderdeel van DGB). Alle deelnemers van IKB Nederland hebben automatisch toegang tot de portal gekregen. Dat zijn er ruim 1.500, volgens het bedrijf.

Aanvraag voor toestemming van een transport is zeven dagen geldig. De leverancier doet een afvoermelding en de afnemer een aanvoermelding.

POV versus DGB

Zowel POV als Varkenspost.nl biedt de dienstverlening voorlopig kosteloos aan voor alle gebruikers. De POV betaalt de kosten uit de nog bestaande collectieve middelen van de varkenssector. DGB verwacht vrijwel geen kosten te maken voor de dienstverlening, omdat zij het onder het bestaande account laat meedraaien.

Belangenbehartigers LTO en NVV zijn verenigd in de POV. Zij adviseren varkenshouders de meldingen via de POV te doen. NVV liet vorige week weten geen banden meer te hebben met DGB en roept haar achterban op om de meldingen via POV te registreren.

Commerciële belangen

Eerder deze maand schreef NVV-voorzitter Ingrid Jansen hierover: “De POV is de enige die het sectorbelang dient. Commerciële partijen als Varkenspost.nl (onderdeel van DGB en níet van de NVV) die ook I&R/VVL aanbieden, ­ondermijnen het sectorbelang en hebben uitsluitend com­merciële belangen.” Woordvoerder Leo Verheijen van Varkenspost.nl is van mening dat juist zij onafhankelijk zijn en dat POV zich met commerciële partijen inlaat.

Nog strakkere registratie diertransporten

Er is een aantal wijzigingen ten opzichte van het oude sys­teem. Nieuw is de registratie van kentekens bij de I&R-meldingen. In het nieuwe systeem stelt de overheid twee aparte meldingen verplicht: de aanvraag voor toestemming van het transport en de melding van het transport.

De aanvraag voor toestemming van het transport is zeven dagen geldig. Vindt het transport niet plaats in deze periode, dan komt de toestemming te vervallen en moet een nieuwe toestemming aangevraagd worden. Heeft het transport plaatsgevonden, dan moet binnen twee dagen de I&R-afvoermelding worden gedaan. Bij afvoer naar slachthuis of export hoeft geen toestemming aangevraagd te worden. Wel moet een afvoermelding worden gedaan. Als iemand een afvoermelding naar een UBN heeft gedaan, dan moeten de dieren ook daar worden aangemeld.

Andere vernieuwing is dat niet toegestane transporten wel gemeld kunnen en moeten worden. Bij de toestemmingsaanvraag verschijnt dan een melding dat het transport niet is toegestaan. RVO.nl bekijkt waarom de melding niet is toegestaan. In het oude sys­teem konden 
dergelijke meldingen niet worden geregis­treerd.

Laatste reacties

 • BW

  Vroeger hadden we LTO en NVV. Nu hebben we POV en DGB/Varkenspost.
  Ik dacht dat we 1 club wilde!!!

 • Jan Brabant

  99 % sluit aan bij POV, DGB zal vanzelf er mee stoppen.

 • PVDE

  Dit gaat nooit goed !!!!! Eerst 1 meldpunt en nu 2 bedrijven die zich daar mee bezig houden.Hoe houdt RVO dit uit elkaar ???

Of registreer je om te kunnen reageren.