Varkenshouderij

Achtergrond

Kosten dataloggers in beeld

Op 1 januari 2016 moeten alle luchtwassers voorzien zijn van elektronische monitoring. Boerderij zet een aantal luchtwasserfabrikanten op een rij; dit is wat ze te bieden hebben om gegevens elektronisch te registreren zoals de wetgeving straks vereist.

Sinds 1 januari 2013 is elektronische monitoring, ook wel bekend als dataloggen, verplicht op alle nieuw geleverde luchtwassers. Het elektronisch monitoren komt erop neer dat de procescomputer op de wasser zelf elk uur gegevens over de werking opslaat in een digitaal logboek. Dit maakt de handhaving gemakkelijker, omdat zo de geschiedenis altijd terug te halen is.

Voor bestaande luchtwassers geldt een overgangstermijn van drie jaar, die afloopt op 1 januari 2016. Dat is dus over enkele maanden; vanaf genoemde datum moeten alle luchtwassers in Nederland voorzien zijn van een datalogger.

Een monteur in de technische ruimte van een luchtwasser. Des te ouder de wasser, des te hoger de bijkomende kosten bij het plaatsen van een datalogger. Foto: Matthijs Verhagen

Oplopende kosten bij oudere luchtwasser

Niet alle fabrikanten waren bereikbaar. De prijzen die genoemd worden zijn exclusief arbeidskosten voor installatie. Hoe ouder de wasser, hoe meer extra kosten. Zo werd bijvoorbeeld geleidbaarheid van spuiwater vroeger niet gemeten en is een aparte energiemeter op de pomp een zeldzaamheid.

Ook de spuiwaterhoeveelheid en het schoon water zijn onbekende factoren. Omdat het wel verplicht is deze parameters te registreren, is bijplaatsen van meters en sensoren een must. Een losse datalogger mag dan goedkoop lijken, alles opgeteld komen de kosten significant hoger uit. Voor losse componenten geldt hetzelfde; een pH-sensor kost de wereld niet, maar met een eigen processor, bekabeling en montage is een paar honderd euro zo op. Zijn sensoren al wel aanwezig, dan moet de installateur deze voorzien van een splitter.

  • Farm Air bouwt een datalogger op voor € 2.700 à € 2.800 inclusief geleidbaarheidsmeter, drukmeters en kWh-meter op de pomp. Een ingebouwde gprs-antenne kost € 350 extra (voor € 6 per maand kun je op afstand en realtime inloggen). De gegevens zijn op pc, tablet en telefoon uit te lezen.
  • Inno+ biedt dezelfde functionaliteit en uitgebreidere monitoring aan op jonge wassers voor € 1.500. Oudere types vergen meer aanpassingen: kosten vanaf € 2.500 exclusief montage.
  • Fancom levert de Lumina 95 Datalogger met groot touchscreen. De Lumina logt op een SD-kaart. De kast is ook aan klimaatregeling te koppelen en dan via Farmmanager op afstand uit te lezen. Fancom is een zusterbedrijf van Uniqfill; dit bedrijf levert de kast voor de wassers. Prijs: € 1.395 exclusief verdere onderdelen en montage.
  • Veldman techniek programmeerde eigen software. De bedieningskast logt op een SD-kaart of mailt de data door. Afhankelijk van het model wasser bedragen de materiaalkosten exclusief arbeid vanaf € 1.600.
  • Dorset levert een datalogger die gegevens op een dataserver schrijft. Met inlogcode kun je vanaf de pc inloggen en in een Excel-bestand of een grafische weergave zien wat de wasser doet. Dit kost € 2.500 à € 3.500, compleet geïnstalleerd.
  • KWB levert een universele dataloggerset inclusief alle sensoren compleet werkend voor € 3.000, gemonteerd in Nederland.
  • Devrie levert een datalogger voor € 700, exclusief montage en eventueel benodigde sensoren. De logger is universeel en produceert met eigen software ook kant-en-klare grafieken.

Lees het hele artikel in Boerderij 1 van dinsdag 29 september voor meer informatie over de deadline van dataloggers en een interview met Fred Stouthart, adviseur bij Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.

Of registreer je om te kunnen reageren.