Varkenshouderij

Achtergrond

Groot aanbod in stroeve biggenmarkt

De biggenmarkt blijft voor de zoveelste week achtereen op een laag niveau hangen. De toenemende druk op de varkensprijs zorgt ervoor dat de biggenprijzen maar niet uit het diepe dal klimmen.

Het aanbod aan biggen is net als in voorgaande weken erg ruim. Verwacht wordt dat de prijzen de komende week niet zullen veranderen.

Dieren moeilijk geplaatst

Het aanbod van biggen in Nederland is weliswaar ruim, de dieren kunnen moeilijk worden geplaatst. Vooral de afzet naar Duitsland ligt op een erg laag niveau. In week 40 werden 57.903 biggen afgezet naar de oosterburen, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Gemiddeld worden in 2015 per week 74.413 biggen per week geëxporteerd naar Duitsland. Dat land vraagt minder biggen, vooral omdat het aanbod van eigen biggen groot is. Als de biggen al worden verkocht, gebeurt dat tegen hele lage prijzen. Handelaren geven aan dat het verkopen van de biggen zelfs onder de contractprijzen gebeurt.

Druk op varkensprijzen

Door de aanhoudende druk op de varkensprijzen komen ook de biggennoteringen al een aantal weken achter elkaar niet van hun plek. De BestPigletPrice bleef gelijk op €30,50 per big en ook de Duitse Nord-West-prijs kwam voor de vierde week op rij niet verder dan €33 per big. Ook de prijzen in Spanje en Italië veranderden afgelopen week niet.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.