Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensmarkt stabiel, Nederlandse onrustig

De varkensmarkt in Nederland is onrustig. Na de prijsdalingen van vorige week, zijn ook deze week prijsdalingen te zien. De markt in Duitsland is daarentegen meer in evenwicht.

Het blijft onrustig in de Nederlandse varkensmarkt. Vorige week waren bij verschillende slachterijen al prijsdalingen te zien en ook deze week staan de prijzen onder druk. Vion verlaagde maandag met 1 cent naar €1,35, Hilckmann zakte met 3 cent naar ook €1,35 per kilo geslacht gewicht. De beursprijs blijft vooralsnog de enige prijs die onveranderd noteerde. In de markt leeft de verwachting dat de druk nog niet van de ketel is in de Nederlandse varkensmarkt.

Nederlandse markt stroef

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is nog altijd ruim in Nederland. In week 41 registreerde rijksdienst RVO.nl 290.000 varkensslachtingen. De vraag naar varkensvlees ligt echter op een laag niveau en dat drukt op de prijzen. Vion heeft nog altijd te maken met slechte verkopen van verschillende varkensvleesproducten en dat was voor het concern uit Boxtel reden om de varkensprijs maandag met 1 cent te verlagen. De afzet naar de retail loopt gestaag door, maar de vraag vanuit de industrie valt tegen. Met name de afzet van schouders en nekken verloopt uiterst moeizaam en ook op de hammen valt een minnetje te noteren.

Duitsland vriendelijker

In de Duitse varkensmarkt is de situatie een stuk vriendelijker dan in Nederland. Het ruime aanbod aan varkensvlees wordt door de slachterijen vlot afgezet. In de markt leeft de verwachting dat de prijzen woensdag niet zullen veranderen. Vraag en aanbod houden elkaar net als in de afgelopen weken in evenwicht. Het Duitse ministerie van landbouw (BLE) registreerde in week 41 1.037.960 varkensslachtingen, 30.000 meer dan een week eerder.

Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) zakte de gemiddelde prijs dinsdagmiddag met 1 cent naar €1,47 per kilo geslacht gewicht. Verwacht wordt dat de prijzen van de slachterijen woensdag niet zullen veranderen. Mochten de prijzen gelijk blijven, dan komen ze voor de vierde week op rij uit op €1,42 per kilo geslacht gewicht.

Biggenmarkt onverminderd stroef

Van een herstel in de biggenmarkt is absoluut nog geen sprake. Het aanbod aan biggen is nog altijd ruim. Handelaren geven aan dat de vraag niet heel groot is en als de biggen al worden verkocht, dan gebeurt dat vaak in grote koppels tegen lagere prijzen. Gezien de druk op de varkensprijs verwachten handelaren dat de biggenprijs de komende week niet zal stijgen.

De BestPigletPrice bleef voor de derde week op rij gelijk op €30,50 per big. Sinds de notering openbaar is, veranderde de prijs nog niet. Gezien de huidige biggenmarkt lijkt de prijs ook de komende weken niet te wijzigen. Ook de biggenprijzen in Duitsland, Spanje en Italië blijven onveranderd.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Verwachte beursprijs voor biggen
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.