Varkenshouderij

Achtergrond 3362 x bekeken

Duitse varkensmarkt maakt zich op voor verbetering

De druk op de varkensprijzen in Duitsland is minder groot dan in de voorbije weken. De verwachting leeft dat de Duitse slachterijen woensdag hun prijzen gaan verhogen.

De stemming in de Duitse varkensmarkt is stukken vriendelijker dan in de voorbije weken. Het aanbod aan slachtrijpe varkens is nog altijd ruim, maar de dieren worden goed gevraagd door de slachterijen.

In de markt leeft dan ook de verwachting dat de prijzen in Duitsland woensdag niet zullen dalen. Er wordt zelfs gesproken over een lichte stijging van de varkensprijzen.

Ruim aanbod, meer slachtingen

Het ruime aanbod van slachtrijpe varkens in Duitsland is terug te zien in het aantal varkensslachtingen. In week 39 lag het aantal slachtingen opnieuw boven de 1 miljoen en de dieren werden bovendien iets zwaarder geslacht.

Ook in Nederland steeg het aantal slachtingen ten opzichte van een week eerder. Voor het eerst sinds april van dit jaar werden meer dan 300.000 varkens geslacht. Ook voor deze week worden opnieuw meer slachtingen verwacht.

Vion houdt prijs gelijk, Hilckmann verhoogt

In Nederland liet Vion zijn varkensprijs maandag gelijk op €1,37 per kilo geslacht gewicht. Het vleesconcern uit Boxtel heeft te kampen met een moeizame afzet van de verschillende vleesproducten, terwijl het aanbod aan de ruime kant is. Vion kan zich momenteel een prijsverhoging niet permitteren.

Hilckmann noteert voor deze week wel 2 cent hoger dan vorige week. De slachterij uit Nijmegen komt uit op €1,38 per kilo. De beursprijs voor week 41 is vastgesteld op €1,35 per kilo geslacht gewicht.

Teleporc 5 cent boven andere Duitse prijzen

De prijs op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) bleef dinsdagmiddag stabiel. De gemiddelde prijs lag op €1,47 per kilo geslacht gewicht. Hiermee staat de prijs op de Teleporc-veiling nu 5 cent boven de Vereinigungspreis en de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion.

Vrijdag ging de prijs op de veiling nog wel met 1 cent omhoog. In de markt leeft de verwachting dat de Duitse varkensprijzen zullen gaan stijgen woensdag.

Frankrijk minder positief

In tegenstelling tot in Duitsland is de stemming in Frankrijk minder positief. Op de Marché du Porc Breton (MPB), de varkensbeurs in Plérin, ging de prijs maandag opnieuw onderuit. De gifbeker is op de MPB lijkt nog niet leeg. Twee grote slachterijen blijven nog altijd weg van de veiling.

De prijs ligt nu op €1,301 per kilo geslacht gewicht, bijna 10 cent onder de referentieprijs die Franse varkenshouders hebben afgesproken met de overheid.

BestPigletPrice opent met €30,50

De biggenmarkt verloopt nog altijd zeer moeizaam. Er zijn nog altijd veel biggen die boven de markt zweven. Met name de afzet van de Nederlandse biggen naar Duitsland loopt stroef. Hierdoor blijven veel biggen over en dat drukt op de prijs.

De eerste notering van de BestPigletPrice werd maandagavond vastgesteld op €30,50 per big. Deze moet er onder andere toe leiden dat de kwaliteit van de Nederlandse big verbetert.

Of registreer je om te kunnen reageren.