Varkenshouderij

Achtergrond 16 reacties

Vrije prijs biggen daalt verder

De beursprijs voor biggen blijft deze week gelijk op €31,50 per stuk.

Daarmee komt de verwachting van biggenhandelaren van afgelopen vrijdag uit. Sommige vleesvarkenshouders willen voor de huidige prijzen weer biggen opleggen. Zij hopen eind dit jaar met een inkoopprijs van rond €36 per big afgeleverd in hun hokken, voerkosten van €65 en overige kosten van €25 wat te verdienen op de afgeleverde vleesvarkens. Dat moet de opbrengst van een vleesvarkens eind dit jaar net iets boven €1,30 per kilo uitkomen.

Andere vleesvarkenshouders daarentegen meer bedenkingen over hun verdiensten in de komende maanden. Vier maanden geleden hadden zij ook goede hoop op het realiseren van winst, maar komen bedrogen uit. De Duitse prijzen van vleesvarkens stijgen wel, maar in Nederland gebeurt dat niet. De vrije prijs daalt zodoende nog met €1 naar €35,50 per big

Prognose: prijs gelijk.

Laatste reacties

 • glaasje

  Hoeveel toeslag wordt over die 31,50 gegeven, want volgens mij betalen de meeste vleesvarkenshouders heel wat meer. Volgens mij moet de opbrengstprijs eind van het jaar wel hoger zijn dan 1,30 kan er anders niet uit

 • John*

  en die 65 euro voerkosten is ook al achterhaald. 55 tot 60 euro is al af te spreken.

 • niet

  Er werden bij mij vandaag biggen aangeboden voor 37 euro dus dat gaat. Maar het is beter 67 te betalen als de vleesprijs ook hoog zou zijn!!!!!!!!!!

 • brabantsduitserke

  morgen ga ik laden nord west +9 alle overkilos tot 30 kg 1euro
  ik denk dat ze 28kg wegen als de notering maandag met 1,50 zakt denk ik zelf dan is dat 43,50 +9+3.5=56+7%btw=59,92 is wat de mester betaald.
  die biggen die voor zo weinig geld worden aangeboden zijn niet te plaatsen de vraag is waarom zou er misschien toch iets mee zijn. alle vaste koppelingen lopen gewoon door bij een big van kwaliteit.

 • adriemulders

  voor een verschil van bijna 23 euro mag er 'iets'aan mankeren.

 • Hogman1

  Ik snap het toch niet helemaal
  Het zijn juist die zogenaamde weserems biggen waar ze mee lopen te leuren

 • joannes

  Het zal pijnlijk worden! Het verteren van de uitbreiding bij vermeerderaars, de export boycot, de dalende vleesconsumptie, ...... vele zaken komen nu samen! Het uitwassen is in volle gang!

 • Wim Toornstra

  Dus Hogman ik als mester 60 euro big 60 euro voer 25 euro overige kosten is tot 145 euro delen door 95 kg is 1.52 per kg begin Jan leveren.
  Prijs gaat nog min 25 tot 30 cent dalen. Ik twijfel.

 • groot7731

  @koen 10, reken 45 euro big, 57,50 euro voer en 25 euro kosten, dan ziet plaatje er heel anders uit

 • struisvogel21

  wat zijn die 25 euro kosten dan?moet ik daar alles van betalen?
  de rente en afl van stal

 • Hogman1

  Koen de betekenis van leuren is het aanbieden va iets omdat ze er niet vanaf kunnen geraken (om wat voor reden dan ook)
  Overigens stop met twijfelen want het kan niet uit !
  Vanmiddag gaan we beginnen met leveren van die w-ems biggen van 4 maanden terug ... goede groei ,geen hoest ,geen diaree ,bijna geen uitval
  (minder dan 1%) ...maar ook geen winst
  En ik ga uit van 1,71 euro kilo,s maal geld
  #5 heeft het misschien wel bij het rechte eind
  Afgaande op uw laatste regel is 45 euro helaas al teveel

 • joannes

  @Hogman1 maakt met zijn commentaar maar weer eens hartstikke duidelijk dat een Mester voor elke 4 maanden beslist! Een onmogelijkheid voor de Vermeerderaar! Zo beheersen de Mesters de varkencycle! Op het moment dat de Vermeerderaars het zo slecht hebben dat ze moeten saneren kan de prijs zich weer herstellen. Met de huidige interne (schaalgrootte verschillen) en externe factoren (de boycot en gereduceerde vleesconsumptie) zal het nog wel even duren voordat de Mesters de biggen voor een redelijke prijs gaan afnemen.

 • Hogman1

  @Joannes
  Lang geleden kocht je biggen op een richtlijn prijzentabel
  De biggenprijs was gerelateerd aan de opbrengstprijs van het vleesvarken
  Omdat dat wat doorzichtig was hebben we daar mede dankzij de heren biggenhandelaren met zijn allen afscheid van genomen
  Zodoende is er een wirwar van prijzen en toeslagen is gecreeerd
  Gevolg is ..in het voorjaar biggen te duur en in het najaar biggen te goedkoop
  Iedereen verteerd want gedurende het jaar zit je meerdere malen met een banksaldo-chaos.
  Ook mesters beseffen dat je geen biggen kan maken voor 40 euro.
  Maar ook zij hebben belang bij een duidelijke prijsstructuur.
  Daarom proberen die grotere bedrijven op wat voor manier dan ook gesloten te worden
  Heeft denk ik niets met gunnen te maken

 • markt

  mesters die problemen hebben met biggenprijsschommelingen tov van de vleesprijs kunnen beter zelf de biggen gaan fokken heb je ze altijd tegen dezelfde (kost) prijs in de stal probleem opgelost

 • joannes

  @Hogman1, ik praat niet over gunnen maar over het feit dat biggen fokken langer duurt als proces dan varkensmesten. Daarmee domineert de Varkensmester de biggenprijs. Hij bepaalt, of eigenlijk overreageert, met iets later of iets eerder opleggen en tegen welke biggenprijs. Daarmee bepaalt hij ook of er een tekort of een overschot in de markt ligt. Het zal voor een deel onbewust of bijna automatisch gebeuren. Zoals je opmerkt: ook de Varkensmester ervaart sterke prijsschommelingen last ivm oa de banksaldo - chaos. Een gesloten bedrijf is niet de oplossing want het neutraliseert het specialisme voordeel. De oplossing is samen als een gesloten bedrijf acteren; met een rekenmodel afhankelijk van diezelfde resultaten waar de Varkensmester op beslist, maar bij de start van het biggen maken proces.

 • joannes

  @markt, begrijp ik het goed, dat je vóór sterke prijs schommelingen bent? Dus vóór kapitaal vernietiging! Want de consequentie van misgokken en raakgokken is dat je alléén met eigen geld kan gokken (men zal dit niet zo makkelijk financieren), en met een flinke buffer! Één voordeel geeft het; overproductie zal gauw uitgeroeid worden!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.