Varkenshouderij

Achtergrond 2716 x bekeken 21 reacties

Vion verlaagt varkensprijs

Het varkensvleesbedrijf Vion verlaagt zijn varkensprijs deze week met 5 cent €1,52 per kilo inclusief btw.

Zijn Duitse concurrent Tönnies haalt deze week ook 5 cent van zijn notering af. Die komt daarmee op €1,60 per kilo exclusief btw.

De prijsverlaging in Nederland en Duitsland zijn een gevolg van een slecht lopende afzet van varkensvlees. Dat is heel opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. Normaal gesproken trekken de varkensprijzen na de vakantieperiode aan, omdat consumenten dan meer varkensvlees gaan eten. Daar is dit jaar totaal geen sprake van. Integendeel: supermarkten verkopen juist minder varkensvlees.

De slecht lopende verkoop van varkensvlees komt bovenop een zomerperiode, die ook niet goed is verlopen voor vleesvarkenshouders. Zij ontvingen in de eerste week van juli bij Vion met €1,74 per kilo de hoogste varkensprijs van dit jaar. Gezien de relatief hoge biggenprijzen van €65 in het hok of in sommige gevallen nog meer, had de varkensprijs op €1,80 tot €1,90 uit moeten komen. De Vion-notering kwam vorig jaar in de tweede helft van augustus nog wel op €1,93 per kilo. Dat niveau is dit jaar bij lange na niet gehaald.

Europese vleesbedrijven hebben nog steeds moeite om alternatieven te vinden voor het wegvallen van Rusland als afzetmarkt voor varkensvlees sinds 29 januari. Concerns in de Verenigde Staten hebben daar minder problemen mee. Zij mogen sinds 7 augustus niet meer exporteren naar Rusland. De Amerikaanse varkensprijs daalde daardoor in de weken daarna van €1,91 naar €1,52, maar is inmiddels weer opgekrabbeld naar €1,72 per kilo. De prijsval is daarmee weliswaar groter in de VS, maar van korte duur.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • niet

  iedereen moedeloos geworden hier ???? Helemaal geen reacties we laten het gewoon allemaal gebeuren!!!!! Wat voor nut heeft het om te zakken winkelprijs zakt niet!!!!!

 • boerkebrabant

  ze zullen nog wel verder weg zakken, de slachterij proberen er in korte tijd zoveel mogelijk af te krijgen, daarna word er over een particulieren opslag gepraat, en als die er bijna door is doen ze er nog een dubbeltje af, hebben ze lekker goedkoop vlees in de vriezer, en hoeven ze het komende half jaar ook niet veel te betalen voor onze varkens. mooier kan ik het niet maken , leuk is anders!

 • niet

  weet je wel dat als je een slachterij een week lang niet beleverd met levende dieren dat ze zo omvallen?? Volgens mij hebben wij het product wat zij moeten hebben maar wij geven het met zijn allen weg!!!!!!

 • boerkebrabant

  niet, ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij ons moeten er elke week varkens weg, is het niet om de plaats, dan wel om de rekeningen te betalen, het zal wel niet overal zo zijn maar op veel plaatsen wel denk ik,
  dit is inderdaad een zorgelijke ontwikkeling, maar dat krijg je als je al jaren word uitgemergeld door de slachthuizen en retailers.
  een oplossing heb ik daar ook niet voor, misschien dat als de pov een sterke partij word, we iets meer te vertellen hebben, maar vermoedelijk zijn we dan weer jaren verder, en weer met minder varkenshouders over

 • evanderpasch1

  Als er pest of andere ziekte komt kun je 6 wkn niet leveren moet 1 week toch zeker geen probleem zijn

 • evanderpasch1

  Snap alleen niet als vraag en aanbod prijs bepaalt dat prijs in supermarkt nooit zakt

 • boerin grashooek

  Inderdaad vleesprijzen in de supermarkten zijn mega hoog, als de varkens een paar centen stijgen , stijgen de prijzen in de supermarkten dubbeltjes per kg , maar als onze varkensprijzen zakken , blijven de hoge prijzen in de supermarkt, want dan moeten zij hun marges vergroten....... En de bier hij ploetert voort

 • BoB de Bakker

  Wat nu in de supermarkten ligt daarvan is enkele weken geleden de prijs al van bepaald o.a. de aanbiedingen. Gedeeltelijk hebben jullie allemaal gelijk over gelijk blijvende prijzen maar een jaar geleden merkte ik dat er geen aanbiedingen waren toen de prijs rond 1,80 euro schommelde. En vergeet niet dat het grootste gros geëxporteerd word. Wanneer na het weekend in Duitsland de schapen nog halfvol liggen gaat een winkelier op maandag minder inkopen.

 • John*

  supermarkten (binnen en buitenland) maken afspraken voor een half jaar. dat is de basisprijs. een goeie export zal de boerenprijs met enkele dubbeltjes laten stijgen een slechte export zal de boerenprijs laten dalen en er komen meer aanbiedingen om van het overschot af te komen. Zaak is om die basisprijs die voor een half jaar vast staat omhoog te krikken.

 • Hogman1

  'Ons varkensvlees is erg mals en daarom een gewild vleesproduct. Het is uitsluitend afkomstig van het vrouwelijke varken.'
  Met zo,n advertentie open je als slager een nieuwe vestiging?!?!
  Steek maar lekker met zijn alllen je kop in het zand.
  Die berenodeursensatie-karbonade is ook niet echt bevordelijk voor je eigen handel,
  De klanten die je nog hebt moet je wel zien te houden !!

 • boerkebrabant

  evanderpasch, als er een besmettelijke dierziekte komt, is het voor veel bedrijven denk ik einde oefening! voor mijn bedrijf denk ik ook.

 • info141

  Hoewel ik begrijp dat het een redelijk utopische gedachte is om het te realiseren, zijn er naar mijn mening 3 belangrijke zaken om te regelen;

  1/ Zorgen dat het gros van de bedrijven (allemaal lukt nooit) met één stem spreekt richting de slachterijen.
  2/ Afbouwen van aantallen slachtvarkens.
  3/ Een saneringsregeling (binnen de branche geregeld) voor de stoppers.

  In theorie makkelijk, in de praktijk niet eenvoudig, c.q. onmogelijk helaas. Maar op de huidige manier verdient er niemand geld en krijg je een langdurige, ijskoude sanering.

 • alco1

  Jullie varkenshouders zitten net als de melkveehouders met een zelfde soort probleem.
  Je kunt quoteren wat je wilt. Zolang het grootse deel van de (wereld) handel niet mee doet bepalen zij het aanbod. Dus de prijs.

 • c.putten

  hogman ,wat die beregeur betreft heb je gelijk,dit is funest voor de consumptie,maar als ik weer borgen ga mesten kom ik nadeliger uit ten op zichte van beren mesten dus als we dit willen veranderen moet er meer voor de borgen betaald worden.

 • alco1

  Putten. Als er met beren geur geserveerd wordt weet je niet wat de schade is.
  Het is mij een paar keer overkomen. Gatsch.

 • Jan van het Zand

  Varkensvlees is duurder dan kippevlees. Het geld ontbreekt bij de mensen om maar raak te kopen. De jeugd vindt ook nog eens dat het kippevlees makkelijker te bereiden is en ook smakelijk en in vele variëteiten te genieten is, en dan heb je het schaop ant drieten an. Zeker ook dat er de nodige voerschandalen en antibiotica-verhalen de ronde doen. Uiteindelijk zakt in onze omgeving de consumptie van varkensvlees ten voordele van het kippevlees, dat meer verkocht wordt. Tja, hoe draaien we deze tendens om?

 • c.putten

  internetbeurs -12

 • trijnie

  Het vlees in de supermarkten is niet lekker.
  Voor goed vlees moet je naar de ambachtelijke slager. Een enkele keer haal ik wel eens wat varkenslapjesof karbonaadjes van het ster vlees bij Albert heijn maar we hebben al tegen elkaar gezegd dat we dit niet meer moeten doen. Ik weet niet waar het aan ligt maar misschien wordt het wel ingevroren en ontdooid , ik weet het niet, het is taai en het smaakt niet lekker.

 • Ishtar

  @trijntje, verse AH gehakt komt uit Afrika...........
  Keuringsdienst van waarde dvd2 gehakt
  http://www.youtube.com/watch?v=VH8IdW_djTI

 • gjcamps

  Ik koop heerlijk vlees in de supermarkt (Real-Duitsland) prijs is belachelijk laag, van 4,99 tot 6,99 per KG afhankelijk van welk deel. Het vlees komt van VION, dus uit de regio of uit Nederland.
  Vlees van discounters zoals Lidl, Aldi of Penny is slechter van kwaliteit, bakt vaak waterig uit.

 • Sjarlie

  Het doorregen buikspek en t gehakt half om half, rond de 5 euro per kg en de gerookte hammetjes haal ik bij Peeters vlees uit Zundert, en die haalt t bij de Rooi Meat, en ik moet zeggen allemaal even smakelijk en van constante kwaliteit.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.