Varkenshouderij

Achtergrond 3424 x bekeken 26 reacties

Tönnies verlaagt varkensprijs met 5 cent

Het Duitse varkensvleesbedrijf Tönnies verlaagt zijn varkensprijs voor donderdag tot en met volgende week woensdag met 5 cent naar €1,60 per kilo. Die forse verlaging is een flinke tegenvaller voor vleesvarkenshouders. Zij rekenden op een onveranderde notering of een kleinere prijsverlaging.

De afzet van varkensvlees loopt in Duitsland slechter dan vleesvarkenshouders hoopten. Diverse Duitse slachterijen meldden begin deze week al dat zij hun uitbetaling voor vleesvarkens fors wilden verlagen. Zij dreigen zelf met een verlaging naar €1,55, omdat zij in de afgelopen weken fors geld hebben verloren op de verkoop van varkensvlees. De Duitse vereniging van varkenshouders heeft die forse daling tegengehouden.

Prognose: prijs lager

Laatste reacties

 • Boer Boereke

  O ja natuurlijk melk die varkensboer maar verder leeg ! In de hele wereld ontvangt de boer minstens een halve Euro/kg meer . In Europa kan men blijkbaar niet goed een topprodukt verkopen . Nee , de boer leegmelken is veel makkelijker ! En kom niet af dat er overaanbod is , anders was de wereldprijs niet zo hoog . Of wachten die vleesbedrijven op subsidie van de EU (ikv Rusland) ( dan is deze verlaging een drukkingsmiddel naar de EU toe ) Dat geld gaat dan zeker niet bij de varkensboer terechtkomen . Nee ze zullen ook dat geld nog achterover te slaan

 • schoenmakers1

  komt omdat men in Europa meer op heeft met iemand die gestudeerd heeft als iemand die verstand heeft, alle geld gaat op aan papieren dingen, de werkelijkheid en de producten hebben geen waarde meer

 • BoB de Bakker

  Vanaf nu één varken per hok minder opleggen. Je hebt meer aan 100 varkens waar je een euro aan verdiend dan aan 105 waar een euro bij moet. Maar dan moet wel iedereen meedoen!! Dus de overtollige biggen als speenbig slachten.

 • FirmaHartemink

  Dat is wat je moet doen

 • massy

  Dan word je als sector toch echt voor de GEK gehouden en wij laten het allemaal gebeuren kom op belangenbehartigers en voerfabrikanten laten jullie dit allemaal gebeuren vroeg of laat kost het ook jullie kop.

 • RIOGRANDE

  1 big per hok minder ? ik heb al 1400 plek leeg vlg wk nog 440 erbij en de week erop nog een paar dat helpt om minder biggen te produceren je moet bij de eerste schakel beginnen

 • John*

  bob de bakker, dan zal je toch echt 10% van de aangekochte biggen zelf meteen door moeten sturen naar het slachthuis. Ga er maar vanuit dat alle geboren biggen hoe dan ook afgemest worden. Als je een big minder in een hok stopt kost het je alleen maar geld. De prijs stijgt er echt niet meer door. Als je ooit overweegt om minder biggen op te leggen doe dat dan de eerste 4 maanden van het jaar dan zijn er veel minder..

 • ikkethuis

  Ik begrijp niet dat jullie steeds maar blijven praten over het minder opleggen van varkens, dit komt toch nooit van de grond, en dat weten jullie ook, je levert voor een wereldmarkt. Je moet gaan zoeken in alternatieven voor lege stallen, op de een of andere manier, dan zijn er meer mensen die bij slechte prijzen geen varkens meer opleggen. Als je hoog gefinanciert zit zal er niemand minder opleggen, en degene die er makkelijk mee op konden houden, hebben dat inmiddels wel gedaan. Ik weet wel, dit is makkelijk praten, maar in de champignon teelt worden de cellen ook voor andere dingen gebruikt, wat meer oplevert als geld bijleggen.

 • boerkebrabant

  hard werken, en zuinig zijn met de uitgaven binnen je bedrijf. ook de verhouding vreemd/eigen vermogen moet aangepast worden aan deze tijd. de varkensprijs word al lang niet meer bepaald door vraag en aanbod.
  de afnemers hebben een rekenprogamma wat onze kostprijs is, en daar gaan ze net wat onder zitten, zodoende valt diegenen met de hoogste kostprijs af, en door de jaren heen kunnen ze in verhouding de varkens steeds goedkoper afnemen. je ziet het nu toch weer, het voer zakt, en de varkens zakken misschien nog wel harder.

 • Mtstermors1

  Als we voor wereld markt produceren, hoezo stijgt de prijs in europa niet mee, omdat ze hem kunstmatig laaghouden. De politiek heeft er ook geen belang bij dat vlees duurder word. Als de belangenbehartigers hier niet meer achter aan zitten. Feest vieren van 20 jarige bestaan dat is belangrijk. Als het zo doorgaat was dit het laatste feestje.

 • alco1

  @Mtsermors1. Het enigste wat je kunt vergelijken is de prijs waarvoor het in de winkel ligt en die loopt niet zover uit elkaar. Het verschil in uitbetaling wordt vooral gemaakt door alle verschillen in eisen die er gesteld worden voor slachten, vervoer, maar ook in lonen e.d.

 • varkenshaasje

  dus 50 cent meer in amerika met een lagere kostprijs maakt geen verschil alco1 ???

 • alco1

  Dat maakt juist wel het verschil. We hebben het echter niet over de kostprijs, maar over de verwerkingskosten die elders ook veel lager zijn.

 • norbert79

  Waar is W v gemert???

 • BoB de Bakker

  @boerkebrabant, de marktprijs volgt altijd de kostprijs. Vorig jaar waren de varkens duurder, oorzaak hoge voerprijzen. Momenteel zakkende voerprijzen en dalende financiering. Het is heel simpel; leg je minder op stijgt de kostprijs dus ook de marktprijs. Mensen die het hier niet mee eens zijn, geef mij een voorbeeld.

 • boerkebrabant

  bob, zo gaat het inderdaad, maar dit is niet oke, als er dadelijk een keertje echt te veel zijn zakt de prijs ver onder de kostprijs, terwijl er in andere tijden niet of nauwelijks boven kostprijs word betaald! met andere woorden, we kunnen geen reserve op bouwen, maar als er klappen komen mogen we ze wel opvangen.

 • Bart Jan

  Heren Succes met de biggen en varkensproductie in NL of EU, dit wordt of is al een krimp markt. Lees onderstaande aldus BB nieuws


  Miratorg, de grootste varkensvleesproducent van Rusland, wil verder groeien en investeert 85 miljoen roebel, wat ongeveer 1,75 miljard euro is, in een enorm varkenscomplex, een slachterij en vier voerfabrieken.

  Met het geld gaat Miratorg een enorm varkens- en voercomplex bouwen in Koersk, een oblast in het westen van Rusland, tegen de Wit-Russische grens. In het gebied gaat Miratorg een slachterij bouwen met een capaciteit van 3,7 miljoen varkensslachtingen, of 246.000 ton varkensvlees per jaar. 60 varkenshouderijen gaan de slachterij beleveren. Om alle dieren te voeren worden vier mengvoerfabrieken gebouwd met een totale capaciteit van 1,5 miljoen ton.

  Het project moet Rusland minder afhankelijk maken van de varkensvleesimport. ‘Rusland voert 851.000 ton varkensvlees per jaar in’, verklaarde Alexey Zolotarev, goeveneur van de oblast. ‘Het complex van Miratorg is goed voor een productie van 346.000 ton vlees per jaar en kan dus ongeveer 40 procent van de import vervangen.’

  Door de sancties van Rusland tegen de EU, de VS, Canada, Australië en Noorwegen en doordat de grens voor varkensvlees afkomstig uit de Eu al sinds januari dicht zit, overwegen vrijwel alle grote varkensvleesproducenten forse investeringen in de varkenssector. Met niet nieuwe complex, wat in 2018 gereed moet zijn, kan Miratorg de leidende positie verder verstevigen

 • niet

  Kijk dit is waarheid had het al gelezen. Kunnen wel stoppen dood bloeden doen we is een zekerheid. Hele grote zullen hier overleven voor gezinsbedrijven hier geen kans meer. Het is jammer maar zo gaat het voor velen van ons!!!

 • kalkar

  Vreemd altijd dat afgeven op de slachterijen. Zij zijn zeker niet brandschoon, maar dat is niemand. Verder is er bijna niemand die de productie aan het verlagen is. Dan moet je ook niet zeiken. Daarnaast blijven de voerfabrikanten altijd buiten schot. Zij staan lekker aan de zijkant en vullen hun zakken op een grove manier. Al die vertegenwoordigers en zwaar bezette topfuncties. Voer blijft veel te duur, b.v. Rijnvallei zakt amper, terwijl de tarwe en gerst 160 euro doen? Dus bel morgen allemaal even naar de voerboer en vraag waarom het voer zo duur blijft. De Heus b.v. is niet voor niks mutlimiljonair. Denk even na wanneer je voorlichter met al zijn riante voordeeltjes en salaris weer op jouw erf komt.

 • jan hien

  Rusland kan wel groot gaan bouwen maar van de varkenspest komen zij moeilijk af, en met die grote stallen wordt niets

 • John*

  met die grote varkenshouderijen drukken eerst de lokale productie verder van de markt en daarna moeten ze zien te concurreren met het westen..
  ik wens de russen veel succes

 • LUCTOR

  De textiel industrie heeft zich ook verplaatst zo zal de varkens vlees productie zich ook verplaatsen en het is voor de Russen niet zo moeilijk om te concurreren met het westen mest is geen probleem voer is ettelijke malen goedkoper kennis en technologie en uitgangsmateriaal halen ze wel uit het westen die dat maar al te graag wil leveren.
  Ik steek daarom de varkenshouders en vooral hier in NL een hart onder de riem want de tijden zullen nog zwaarder worden in varkens land.

 • John*

  mest is in Nederland een probleem, biggen fokken in nederlad, afmesten in duitsland, slachten in polen en verkopen in rusland. kostprijs big is hier het laagst, kostprijs ker kg groei is in duitsland het laagst, slachtkosten zijn in polen het laagst, en daar moeten ze zien tegenop te boksen.

 • joannes

  Waar doe je het voor @John*? In de komende 10 jaar zullen de moderne bedrijven nog wel blijven draaien maar ik zou je opvolger in ieder geval Engels zo niet Russisch laten leren. Varkens verslepen is altijd duurder dan lokaal produceren. Sinds Internet en de Computer is Kennis héél snel gekopieerd. Overschotten vloeien weg en tekorten worden aangevuld, juist in kennis en vaardigheden!

 • gjcamps

  @John bij het sluiten van grenzen is de locale kostprijs niet meer relevant voor Rusland. Macro economisch alleen maar voordelen voor hun, al het werk en toegevoegde waarde, kapitaal blijft in eigen land.

 • John*

  maar eerst zullen deze bedrijven de kleine boeren en backyard farms verdrijven. 50% van de bedrijven zijn hier afgeschreven en zie daar maar eens tegen te concurreren. dat is voor een brandnieuw bedrijf met onervaren personeel en gebrekkige infrastructuur niet makkelijk ondanks de laagste mestafzetkosten!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.