Varkenshouderij

Achtergrond 5101 x bekeken 37 reacties

Duitse varkensprijs 10 cent lager

Duitse slachterijen verlagen hun varkensprijzen deze week met 10 cent naar €1,50 per kilo ten opzichte van vorige week.

Hun prijsdaling komt daarmee in de afgelopen 11 weken in totaal op 25 cent per kilo. Zo'n grote prijsval is nog nooit voorgekomen in deze periode van het jaar. De Duitse noteringen liggen deze week weer op het niveau van net na de sluiting van Rusland als exportland voor Europees varkensvlees op 29 januari.

Consumenten kopen normaal gesproken meer varkensvlees na het einde van de zomervakanties. Bovendien zouden de hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar moeten leiden tot een stijging van de afzet. Daar is dit jaar totaal geen sprake van. Integendeel: de verkoop loopt ronduit slecht. Bovendien is Rusland nog steeds gesloten voor varkensvlees uit Europa.

Tot overmaat van ramp is het aanbod van vleesvarkens groot. Vleesvarkenshouders vrezen een verdere daling van hun varkensprijzen en willen hun slachtrijpe dieren zo snel mogelijk afleveren.

Deskundigen kunnen niet zeggen of het dal van de Duitse varkensprijs met de forse daling van deze week is bereikt. Zij hopen dat de export van varkensvlees uit Europa naar Azië op gang komt als gevolg van de lage varkensprijzen. Bovendien is de koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar afgelopen weken gedaald. Die beide factoren kunnen de export naar Azië stimuleren. De Europese uitvoer van varkensvlees daalde in het eerste halfjaar met 9,0 procent naar bijna 1,35 miljoen ton. Europese exporteurs hebben het verlies van Rusland als afzetland dus niet kunnen compenseren met een stijging van hun uitvoer naar Azië.

Nederlandse slachterijen zullen de forse prijsdaling in Duitsland volgende week bijna zeker volgen. Daarmee komen de saldi van vleesvarkenshouders flink onder druk. Zij realiseerden in in juli nog een saldo van €13.000 volgens berekeningen van het onderzoeksinstituut LEI. Dat is het hoogste niveau sinds november vorig jaar en ruim voldoende voor het genereren van een positief inkomen. In februari bereikte het saldo nog een historisch dieptepunt met ruim €1.800.

Het hogere saldo is een gevolg van lagere inkoopkosten van biggen in juli. Die daalden sinds de recordhoogte in april met ruim €4.600 naar ruim €21.000 in juli. Tegenover de lagere aankoopbedragen voor biggen staan wel lagere opbrengsten van vleesvarkens. Die zakten tussen juni en juli met ruim €2.000 naar bijna €62.000.

Prognose: prijs gelijk.

Laatste reacties

 • Joseph,de man

  VEEEEEL EN VEEEEL teveel varkens,helaas.
  Ook veel teveel biggen

 • varkenshaasje

  als je maar grenzen blijft sluiten zullen er altijd te veel varkens zijn of je moet terug naar 20 procent van de productie.
  de politiek maar een grote broek aantrekken met hun sancties en wij mogen het betalen.
  de moraalridders in het kabinet zullen er geen boterham minder om vreten maar de vleesvarkenshouder krijgt de strop om de nek.
  Solidariteit aan mijn reet of met zijn allen of niet.

 • niet

  het is shit het blijft shit we gaan met zijn allen naar de kloten is geen plezierig werken meer !!!! Wanneer komen wij als varkenshouders eens echt in opstand dit kan niet meer zo doorgaan. Iedereen verdient om ons heen is niet erg maar wij willen ook een boterham!!! Politiek hoef je niets van te verwachten zijn je liever kwijt dan rijk!!!!

 • boerkebrabant

  zoals ik eerder al zij, de inkopers van vlees en slachters gaan er alles aan doen om ze snel mogelijk de particulieren opslag in de benen te krijgen, dit kan alleen maar door de prijs in elkaar te laten klappen, nog een paar dubbeltjes eraf en ze hebben zijn zin.

 • krulsaart

  PO heeft geen enkele zin.
  De prijs lijkt me inmiddels zover gedaald dat de export wel op gang moet komen als ik de prijzen in de rest van de wereld zie.

 • kalkar

  Kijk eens naar de voercoöperaties, voer blijft veel te duur. Vergelijk je voer maar eens met het LEI of Mijn Voer .nl, dan ga je schrikken. De potten gevuld met goud staan bij de voerbedrijven, en bijna iedereen vindt het normaal. Helaas blijven zij altijd buiten de inkomensdiscussie.

 • niet

  helemaal mee eens Melkertje, ze zijn ook zo rustig de voerboeren maar ja als je zakken gevuld zijn heb je geen haast en geen zin om dat geklaag te horen zal wel mee vallen denken ze dan rijden nog een groten auto

 • W Geverink

  Willie van gemert merke onlangs op dat de nederlandse varkensboeren de beste van de wereld zijn. Op het technische vlak bedoeld hij waarschijnlijk. Het heeft echter niet zoveel zin om grote hoeveelheden tijd en energie te steken in hele kleine verbeteringen van de technische resultaten. Haal het geld waar het te halen is. Maak zelf het voer. Vang zelf het sperma, doe zelf het insemineren scannen schoonmaken transport bouwen aanleg onderhoud reparaties en talloze andere zaken waardoor bakken vol met geld de bankrekening verlaten. Vergeet vooral niet olie verversen en ander onderhoud en reparaties aan voertuigen en machines zelf te doen waarmee ook enorm veel geld te besparen is. 1.50 Euro is op de meeste plekken op aarde een prachtige prijs.

 • zon

  #6 en 7 hebben gelijk.
  Er zitten veel te grote buffers bij de voerboeren.
  Zitten ze ook nog her en der met een vordering in boerenbedrijven.
  Laat ze stoppen met het sponseren van van die bedrijven.
  Er is genoeg vlees,minder is beter.

 • John*

  po zou nu wel het beste zijn. maar dan wel met de voorwaarde dat het vlees er over een jaar pas uit mag. dan profiteert de boer er een heel jaar van. die piek van 4 weken kan me dan gestolen worden. alvast 52 weken prijzen die 20 cent hoger komen te liggen is veel zinvoller.

 • Jan Arthur

  W Geverink heeft overschot van gelijk. Men doet zoveel mogelijk zelf, dus worden een massa kosten uitgespaard en wanneer men alles zelf doet dan worden er minder varkens gekweekt bij gebrek aan tijd. M.a.w. er komt minder aanbod, dus de prijzen stijgen terug. Beter 100 varkens verkopen waar men iets aan verdient, dan 1000 afleveren waar men tekort komt. Zien we het allemaal niet een beetje te groot?

 • Hogman1

  beste W Geverink helaas is NL niet te vergelijken met de rest van de wereld.
  In Nl ben je op een bedrijf van 2000 stuks nu eenmaal 8000 euro per jaar kwijt aan je luchtwasser,wil je ze exporteren 12000 aan de VWA
  Zomaar twee dingen waardoor je een heel ruige weekeinden zou kunnen beleven.
  Heb het nog maar niet over de extra investeringen van bijv 50000 euro aan weeginrichting en mestmonsterapperatuur op je stronttank etc. etc.
  Alles wat je aangeeft doen we of deden we behalve olieverversen
  Dan zit je weer opgescheept met zo,n ambtenaar die gecertificeerde vlooistofdichtevloeren eist en kijkt ofdat je wel een arboplee hebt voor je monteur.
  Dus inderdaad ik heb 1,50 euro nodig en dat is een probleem.

  Ik begrijp overigen niet dat als het mijnvoer-voer zoveel goedkoper is men bij zijn huidige leverancier blijft?!

 • W Geverink

  Tja Hogman. Zou het kunnen zijn dat de overheid jullie wil vertellen naar een ander land op zoek te gaan?

 • groot7731

  Enkele tips:
  1. Vergelijk voerprijzen en bestel het goedkoopste. Goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn, met lage rendementen is elke euro minder betaald het begin van een beter saldo.
  2. Probeer te herfinancieren. De rente is momenteel wel extreem laag dus misschien valt daar iets te pakken.

 • bankivahoen

  Hogman@, met alle respect , maar ben je als boer in NL ook niet een heel klein beetje dom bezig als je de lucht gaat wassen! Mijn opa zei vroeger heel cynisch dat als men een regel verplicht zou stellen dat een boer zijn stallucht zou moeten gaan wassen ze dat ook nog zouden gaan doen ook. Ze zijn een gemakkelijk prooi voor onze overheid , omdat niets zo meegaand is als een agrarier. Als je nu nog niet doorhebt dat je als boer ongewenst bent in NL weet ik het ook niet meer.

 • porky 1

  toch leuk dat we door politiek geblaat de afgrond in worden gestort en de verantwoordelijken treft natuurlijk geen blaam rutte bedankt met je fijne regering

 • varkenshouder1

  Inderdaad, de goeie voerboeren doen het financieel heel goed, maar ook in die sector gaan bedrijven naar de klote door verkeerde inkoop.

 • Hogman1


  #14 #15
  Natuurlijk weet ik en het restant vd overgebleven zwoegers ook wel dat ze niet welkom zijn in NL
  Maar helaas denk ik en wellicht het restant dat we bij de beste en slimste horen.
  En heus we zij allemaal niet zo braaf .maar daar hebben ze mensjes en dwangsommetjes voor die wel zorgen dat je braaf blijft.
  Het grootste probleem is dat ik dacht dat het verstand een keer terug komt bij de Nederlandse politiek.
  Het is zo ontzettend vreemd dat er mensen in Engeland vier uur in een auto zitten om naar een lezing te luisteren van een Hollander en diezelfde Hollander uitgekotst wordt in eigen land.

 • krulsaart

  Voerleveranciers zijn de financiers van bedrijven waar de bank afhaakt.

 • Ferm

  @Hogman 1, dat het verstand een keer terugkomt bij de politiek heb ik een hard hoofd in. Inderdaad kun je hopen dat je bij de beste en de slimste hoort, maar dat is wel een groot risico als dat onverhoopt niet zo uitpakt. Lukt dit wel, dan is het nog maar de vraag of het wel zo leuk boeren is op die manier.

 • niet

  Dat ben ik met je eens Paysanne. Is het nog wel leuk boeren??? Weinig aardigheid aan zo. Iedereen erom heen weet hoe ze het moeten doen en als de prijs dan tegen zit zeggen ze ja bezuinigen of technisch beter draaien maar geloof mij dat is over en uit!

 • BoB de Bakker

  @niet, stoppen is ook een optie. Wanneer je nog een beetje grote stal hebt is die ook nog verhuurbaar.

 • Ad7

  P.O. is uitstel van nog lagere prijzen, want als de prijs dreigt te gaan stijgen trekken de slachthuizen de diepvries weer open, het is dan pappen en nathouden met langdurig té lage prijzen, dan liever korte pijn. Voor een betere prijs moet het aanbod gewoon omlaag, en dat kan maar op één manier er zullen minder biggen geboren moeten worden maar als de mesters hoofdprijzen blijven betalen voor de biggen zullen er alleen maar méér komen en zal de mester uiteindelijk toch het gelag moeten betalen.

 • RIOGRANDE

  helemaal mee eens Ad7

 • boerkebrabant

  ja, ik denk dat wanneer er nu nog een opkoop regeling komt er een wachtlijst zal zijn. misschien het idee van johnny hogenkamp op pakken, en via een inschrijving de laagst inschrijvingen honoreren met stoppen.
  het is eigenlijk een plicht van de regering om dat te doen. want dank zij het rusland verhaal ,zitten wij met de problemen

 • joannes

  Behalve te lage prijzen, de Rusland boycot, en het eeuwige conflict tussen Fokkers,Mesters en Voerleveranciers is er iemand die een idee heeft over ¨Het Aantal Mestvarkens¨ of de het aantal ton karkassen wat er teveel in de markt geproduceerd wordt met de huidige (nog steeds) krimpende vraag in West Europa? Of anders: Hoeveel moet er opgeslagen worden of geëxporteerd worden om een acceptabele prijs te realiseren?

 • priems

  meer voor biggen betalen als de vleesvarkens duurder worden en niet in januari of februari meer voor de biggen gaan betalen en zeker geen toeslag betalen krijgen wij op slachthuis ook niet

 • Hogman1

  Alle boeren 1 euro loyaliteitsheffing laten betalen per slachtvarken.
  4 weken lang 10000 varkens uit de handel halen (invriezen dumpen of mijn part doneren)
  Over 6 weken 1,70 euro beuren
  Ik kan niet begrijpen dat met de huidige wereldmarktprijzen en gunstige euro dat vlees niet te slijten is ???!!

 • John*

  varkens mesten in Nederland is geen lolletje en dat is al jaren bekend. De zeugenhouderij kan de concurrentie op de europese markt wel aan en heeft daarom een beter perspectief. Daarom moeten de nl mesters nu meer betalen om de biggen in Nederland te houden.

 • niet

  o nee hoor als ze massaal laten liggen wil jij nog niet weten wat er gebeurd. De biggen prijs zal helaas moeten zakken. Moeten er minder komen dan komt het goed en anders concurreren we elkaar gewoon kapot !!!!

 • Ad7

  @John: verdienen de Duitse mesters wel iets dan, of betaalt het slachthuis de meerprijs via het integratiemodel?

 • John*

  de enige reden waarom de biggenprijs de afgelopen twee jaar relatief hoog was is een goede europese vraag naar biggen geweest terwijl veel zeugenhouders verspreid over Europa zijn gestopt, de kostprijs van een big is daar simpelweg te hoog. Hierdoor is er ruimte gekomen voor biggen uit nederland en denemarken. Denemarken kent nu een tekort aan varkens om de haken vol te houden en in Nederland hebben de mesters zich scheel betaald om nu goedkoop aan vion te leveren..

 • Wim Toornstra

  Ja John de wal keert dus het schip. Mesterij in NL is fin leeg. Denemarken zijn slachtvarkens aantallen op hun retour. Biggenoverschot is daar. DLD wordt overspoeld met Deense biggen die gezonder en goedkoper zijn.

 • evanderpasch1

  Is het niet hypocriet om te zeggen dat biggen te duur zijn en de slachterij te weinig betaaldt
  Als de rest van keten met zelfde marge,s blijft werken hoeft consument maar 15 cent de pond meer te betalen en alle problemen zijn opgelost.

 • kalkar

  Ja, vanderpasch, deze( varkens) wereld is dood ziek. Het zal ook nooit veranderen. Zie de mestboeren die grof aan de mest verdienen, zie de handelaren die grof aan de varkens verdienen. Er is er al één die een skybox heeft voor zijn klanten, lees donoren. Zie de voerboeren, De heus, enz die ook lachend binnen blijven lopen. En de goedgelovige boer pikt alles maar. Allemaal rottende gezwellen die eigenlijk radicaal weggesneden zouden moeten worden.

 • joannes

  melkertje1, er zijn er twee partijen nodig voor handel! Zolang de varkensboeren, die door willen gaan, maar uitbreiden in de veronderstelling dat de handel de overschotten en tekorten in de markt kunnen oplossen, vergroot je capaciteit voor een productie die een vraag moet vinden. Het is die vraag die krimpt! Hoe kan je veronderstellen dat er altijd vraag is? Internationale vraag want meer dan 50% wordt geëxporteerd! Vwb die handelaren, die lachen natuurlijk! Wanneer boeren zich als maar afhankelijker van de handel opstellen en zelfs overschotten produceren, vergroten ze de marges! Aan handelaren is behoefte,omdat hun markt groter wordt! Zij moeten de kopers verder weg gaan vinden en verleiden met Skyboxen.

 • koestal

  het begint eentonig te worden,elke week weer lager

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.