Varkenshouderij

Achtergrond 1754 x bekeken

Vion-varkensprijs met moeite gelijk

Vion houdt zijn varkensprijs deze week met moeite overeind op €1,60 per kilo.

De opbrengst van varkensvlees staat onder druk door de Russische importstop van een aantal landbouwproducten, waaronder rund- en pluimveevlees. Rusland sloot zijn grenzen op 29 januari al voor varkensvlees uit Europa.

Vion verwacht dat de Russische importstop van agrarische producten leidt tot prijsdruk in de gehele vleesindustrie. Door die stop neemt het aanbod van rund- en pluimveevlees buiten Rusland toe, waardoor ook druk op de varkensprijs ontstaat. Vion realiseerde vorig jaar 7 procent van zijn omzet met export naar Rusland. Het bedrijf vangt het omzetverlies in Rusland onder meer op door het productassortiment aan te passen en nieuwe klanten te werven buiten Rusland.

Directeur Marc van Rooi van slachterij Van Rooi Meat ziet met de stap van  Rusland zijn hoop op een heropening van de Russische markt definitief vervliegen. Van Rooi verwacht daardoor een druk op de prijs. Hij ziet wel mogelijkheden voor andere afzetkanalen in het Verre Oosten en ook binnen de EU. "Maar het gaat zeker op korte termijn ten koste van de marges. Binnen de EU verdringen we elkaar op overvolle markten. Varkenshouders moeten in Brussel aandringen op compensatie voor de geleden schade", vindt hij.

Jaap de Wit jr. van vleesbedrijf Westfort hoopt op nieuwe mogelijkheden op de wereldmarkt. Hij wijst erop dat er voor de varkensvleesbedrijven niet zo heel veel is veranderd. "De grens zat al sinds begin dit jaar dicht. We hebben al grote afboekingen gehad op producten die oorspronkelijk voor Rusland waren bestemd." De Wit hoopt dat er op de wereldmarkt nieuwe mogelijkheden ontstaan doordat Brazilië, de beoogde nieuwe leverancier voor Rusland, gaten zal laten vallen op de wereldmarkt.

Prognose: prijs lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.