Varkenshouderij

Achtergrond 1281 x bekeken

Bodem biggenprijs nog niet in zicht

De bodem in de biggenmarkt is nog niet in zicht. Typerend voor de moeizame situatie is de beurs: vorige week vrijdag was de indicatieve daling nog €1, maar woensdag werd een definitieve prijs van €36 per big vastgesteld, een daling van €1,50.

Dezelfde verlaging heeft Vion doorgevoerd in de notering, waardoor deze nu ook €36 per big bedraagt. De biggenprijs is al maanden aan het dalen en nadert langzaam het niveau van vorig jaar.

De markt kampt met meerdere problemen: het ontbeert vleesvarkenshouders aan vertrouwen, zowel in binnen- als buitenland. Dat de verwachte verbetering van de vleesvarkenprijzen maar niet wil doorpakken, doet daar geen goed aan. Mede daardoor loopt de export slecht. Deze ondervindt, vooral in het noorden en westen van het land, hevige concurrentie van de Denen die ook met biggen moeten leuren. Ook in het binnenland hebben handelaren moeite de biggen te plaatsen. Dat komt mede door groeivertraging op vleesvarkensbedrijven, zodat minder snel plaatsen vrijkomen.

Er zijn geen signalen dat de situatie de komende weken verandert. Een verdere prijsverlaging ligt daarom in het verschiet. De mate waarin hangt onder andere af van de prijsontwikkeling bij de vleesvarkensprijzen. Dat biedt helaas weinig hoop.

Prognose: prijs daalt verder.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.