Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Biggenprijzen in vrije val

De beursprijs voor biggen daalt deze week met €1,50 naar €34,50 per stuk. De opbrengst van vrije biggen daalt met €2 naar €39 per stuk.

Daarmee zijn de prijzen in een vrije val gekomen. Het aanbod van biggen is te groot voor de vraag van vleesvarkenshouders. Zij leveren weinig slachtrijpe dieren af en hebben dus ook weinig plaatsen vrij in hun stallen.

Een verdere daling van de biggenprijs lijkt erg waarschijnlijk. Vleesvarkenshouders lijden zo'n €25 verlies op elk afgeleverd dier met een biggenprijs van ruim €60 tot  zelf bijna €65 in het hok van vier maanden geleden. Sindsdien is de beursprijs voor biggen met €16,50 gezakt. Daarmee is het verlies voor vleesvarkenshouders nog steeds niet weggewerkt. De notering van biggen zonder vaste prijsafspraken daalde afgelopen vier maanden nog veel sneller (min €26 per stuk) dan de dieren, die op beursprijs verhandeld zijn

De val van de biggenprijs is normaal in deze tijd van het jaar. Vleesvarkenshouders willen in december en januari meestal minder slachtrijpe dieren afleveren, omdat de opbrengst daarvan in die periode meestal niet het hoogst is. Daarom leggen zij komende weken minder biggen op.

Vorig jaar was nauwelijks sprake van een terugval van de biggennotering. Toen was het biggenaanbod klein door de omschakeling van zeugenhouders naar groepshuisvesting. Bovendien waren er toen ook behoorlijk wat terugkomers onder zeugenhouders door de hoge temperaturen. De daling van de biggenprijs bleef vorig jaar tussen april en november beperkt tot €13.

Door de sluiting van Rusland zijn de vooruitzichten op een verbetering van de varkensprijs bovendien niet goed. Een verdere daling van de biggenprijs is dus waarschijnlijk.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Was het dit jaar niet warm? Gezien de mindere terugkomers. Volgens mij moet het geringere aanbod van biggen nog komen.

 • Biggemans

  DE TOESLAG van € 12 tot € 15 eraf doen !!!!!
  en een eerlijke BASIS prijs noteren

 • adriemulders

  wat een markt commentaar weer!!,zou het niet zo zijn dat afmesten dit jaar geen enkel rendement geeft,en dat het de komende tijd ook niks wordt,vorig jaar zakte ze niet zo hard omdat er toen in de zomer in de mesterij wel wat verdiend werd.
  en zal het ook niet zijn dat de biggen gewoon TE DUUR zijn,je kunt ze wel omhoog lullen maar als degene die ze moet betalen er nooit iets aan mag verdienen.zal het toch een keer ophouden.
  en derk; terug komers onder de zeugenhouders???

Of registreer je om te kunnen reageren.