Varkenshouderij

Achtergrond 22891 x bekeken 99 reacties

Vion bloedt langzaam dood

Het uitbetalen van varkens en runderen door Vion dreigt in gevaar te komen doordat banken geen aanvullende financiering verstrekken en veel geld nodig is voor invriezen van varkens.

Topman van het vleesbedrijf Vion Michiel Herkemij geeft donderdag een persgesprek met enkele journalisten om, zoals de uitnodiging vermeldt "...te delen wat hij sinds zijn aantreden op 15 januari bij Vion heeft gedaan. Daarnaast blikt hij vooral met u vooruit op zijn plannen die hij met Vion heeft. Vion bevindt zich momenteel in een transitie om te bouwen aan het vertrouwen van consumenten en afnemers."

Opvallend is dat hierbij vertrouwen van de toeleveranciers niet genoemd wordt, terwijl een heel aantal zaken binnen Vion spelen die dat vertrouwen ernstig kunnen ondermijnen.

De financiële situatie bij Vion is namelijk nog steeds penibel. Jazeker, Ingredients is voor veel geld verkocht. Het eigen vermogen is weer positief en bedroeg eind 2013 €401 miljoen. Maar daarmee houdt het goede nieuws voor de toeleveranciers op. Het bedrijf zit namelijk nog steeds in bijzonder beheer bij de banken - wat betekent dat niet de onderneming maar de bank de besluiten neemt. Ook hebben die banken nog steeds niet de plannen goedgekeurd die Herkemij heeft om richting merkvlees te gaan. Daarbovenop zijn na de verkoop van Ingredients nog steeds geen nieuwe financieringsarrangementen bekendgemaakt en Vion gaat niet in op vragen daaromtrent.

Een eigen vermogen van €401 miljoen op een balans van €2,7 miljard is al niet ruim. Maar het zal nu fors minder zijn dan bij het sluiten van het boekjaar 2013. Vion is namelijk sterk verlieslatend in zijn kerntaak: het slachten en verwaarden van varkens en koeien. In 2012 leed het daarop €82 miljoen verlies, in 2013 liep dat verlies op naar €139 miljoen, oftewel een kleine €400.000 per dag!

Er zijn geen tekenen dat dat verlies sterk afgenomen is. Ja, de slachterij in Helmond is gesloten en er zijn enkele deelnemingen in Duitsland afgestoten. Dat laatste betrof echter een overname van uitsnijderijen en winkels door het management. Zo'n management buyout brengt nooit de hoofdprijs op en in deze uitsnijderijen zat niet het grote lek.
Dat lek zit in de slachtstructuur met vele slachterijen in Duitsland. De grote sanering daarvan moet nog starten, daarvoor is kapitaal vereist. En dat hebben de banken nog steeds niet beschikbaar gesteld.

Laat de reeds ingezette sanering er eens voor gezorgd hebbend dat het verlies met een derde is teruggebracht. Dan is er nog steeds een kwart miljoen euro per dag verlies. Dan verbrandde Vion dit jaar dik €45 miljoen aan cash om de verliezen te financieren.

Daarbovenop is er een fikse tegenvaller doordat Rusland de grenzen sloot. Een kwart van het Europese vlees gaat erheen. Vion heeft door het wegvallen van deze markt minstens 10 procent van het vlees moeten invriezen. Het alternatief, de varkensprijs drastisch laten zakken, zou nog duurder uitvallen wegens sterk dalende marktaandeel.
Bij een waarde van - laag aangehouden - €200 per varken (inkoop plus slacht-, bewerkings- en transportkosten) en bij 130.000 varkens per week heeft het invriezen sinds eind januari een kapitaalbeslag van zo'n €60 miljoen gevraagd. Tel daar die €45 miljoen aan verliesfinanciering bij op, dan is er al dik €100 miljoen aan contanten nodig. Op de lopende rekening stond eind december 2013 €144 miljoen. Daar komt nog wel de opbrengst van de verkochte Duitse activiteiten bij.

Ergo: er zal snel bijgefinancierd moeten worden door de banken of de uitbetaling van de varkens komt in gevaar. Vion rekte eind maart 2012 de betalingstermijn voor in Nederland ingekochte varkens al eens enkele dagen op. Dat veroorzaakte een immense deuk in het boerenvertrouwen.

Herkemij wil bouwen aan het vertrouwen van afnemers en consumenten. Wellicht is het verstandiger eerst het huis op orde brengen en zekerheid te bieden van betaling van de inkoop. Als er geen bankenarrangement afgesloten wordt, lijkt Vions einde nabij.

Laatste reacties

 • tewe

  Daan van Doorn wist toch zo goed hoe het moest ,waarom komt die niet even terug om de problemen op te lossen

 • cockie

  Eindelijk gaan de ogen open.

 • van someren

  en de commissarissen sliepen gewoon verder

 • schoenmakers1

  sommige hier op de site geven zo hoog op over de coöperaties, ik ben van mening dat als het hoofd zelf financieel niet verantwoordelijk is en het persoonlijk niet voelt zal een onderneming nooit goed draaien, dit is ook het geval bij de overheid, niemand is persoonlijk aansprakelijk

 • jant

  Zo zie je maar; als je lacht om andere kom je zelf ook een keer aan de beurt. Wolfs' Vlees Twello, Weyl Enschede, etc. etc.

 • info36

  Grootschaligheid maakt kwetsbaar!

 • johannesspook

  Dat is nog groter risico toe schuiven bij varkensboer.
  Dat is niet leuk meer.

 • porky01

  Heeft Daan van Doorn niet de structuur gebouwd zo die nu is!!!! Altijd met boerengeld de grote man uithangen, met andermans geld spelen kan ik ook wel. 20 jaar geleden had je de debacles bij Coveco en NCB, meerdere malen achter elkaar moest er meer boeren geld in. Nu al jaren weer dat Vion niet gezond is, het houdt nooit op. Particuliere slachterijen kunnen nergens heen voor een zak geld, die draaien wel.

 • Wiroma

  Daan van Doorn nu voorzitter van de Strategic Board Delta Region van 18 West Brabantse gemeenten om te vertellen aan 18 wethouders hoe het allemaal moet !!! Zet mijn gehoor apparaat af.

 • masmas

  wie gaat nu zijn varkens nog aan vion leveren? Zulke artikels zijn de dood voor het bedrijf. Ik heb in Vlaanderen met de lokerse vleesveiling hetzelfde meegemaakt. Eens de geruchten vertrokken zijn is de bal niet meer te stoppen. Ik ken verschillende boeren die nog geld tegoed hebben van enkele camions varkens. En dat zien ze nooit meer terug.

 • Grensboerke

  Vion zal wel niet genoeg advertenties plaatsen bij 'Boerderij'!

 • w v gemert

  De strategie van de ZLTO werkt desastreus uit. Nog maar eens bij Vermeer aankloppen over zijn grootheidswaanzin. De grootste van Europa moest het worden dan konden zij de markt dicteren wordt tijd om sorry te zeggen.

 • arkova

  Ooit gehoord van het vrouwtje van Stavoren. Zouden veel mensen van kunnen leren!!!!!

 • B den Besten

  Auteur, ik vind dit een hele gevaarlijke kop en een heel gevaarlijk artikel.
  Is dit waarheid, filosofie, gegis, logisch beredeneren?
  Ik weet het niet meer!!!

 • maxisprint

  ik snap niet wat er met het vrouwtje van Stavoren word bedoeld.
  ik denk dat er meer zijn die dat niet weten...

 • ahoornenborg

  Volgens mij maakt dhr Bodde een grote rekenfout. Ik heb volgens mij gelezen dat 25 % van de export naar Rusland ging en niet 25 % van de produktie. Daarmee zal er echt geen 10 % wekelijks worden ingevroren. Verder is er een klein aanbod van varkens en ze zullen toch ook andere markten gaan zoeken. En dan vraag ik me ook nog af of ze wel eens zoveel varkens in kunnen vriezen, daar heb je nogal wat vriesruimte nodig: bijna 300.000 varkens!!
  Maar misschien heb ik het wel helemaal mis.

 • drikhend

  Of dit artikel nu waar is of niet waar is ? Wil niet zeggen dat de ondergang van Vion niet ingezet is . Vion is gewoon bezig aan zijn ondergang . Dit is niet meer te stoppen . De beste Schoenmakers geeft het al aan in #4 . Eigen verantwoordelijkheid houd mensen in de meeste gevallen weg van grootsheid waan . De snelle geld jongens kijken alleen maar naar snel veel geld opstrijken en de biezen pakken als schip zinkt. Eigenaren van bedrijven gaan voor de lange termijn . En hoeven niet koste wat kost de grootste te worden . Kijk wat er speelt in de coöperatieve wereld . velen gaan al werken met certificaten voor leden en ook al voor niet leden . En de volgende stap is de beurs dus aandelen handel . De boer of de leden zijn niet meer belangrijk maar overleven van het bedrijf dus niet de coöperatie speelt hier . De enigste oplossing ligt volgens mij voor leden in haal uw geld er uit een versterk uw bedrijf hiermee . En koop uw producten en verkoop uw eigen producten in een soort kleine groep boeren bij elkaar . Een soort kleine inkoop en verkoop vereniging .

 • jan9

  Inderdaad hoornenborg, allemaal nogal suggestief ! Maar zo zit tegenwoordig alle media in elkaar ! Boerderij doet daar vrolijk aan mee. 'als er maar sensatie op papier staat' Dat daar mensen en bedrijven aan kapot gaan boeit die journalisten niet ! Niettemin zijn er natuurlijk bij VION fouten gemaakt. Door D.v.D. en de zijnen. Die moeten nu recht gezet worden en dat kost tijd ! Die er misschien wel niet is.

 • joannes

  En in Amerka komen ze varkensvlees tekort! De prijzen zijn daar de pan uit gestegen. Daar moeten ze die Diepgevroren varkens heen sturen. Uit Europa maakt de markt hier dun en in de US brengt het hopelijk nog wat op. Eenmaal op papier verkocht, is het ook makkelijker te financieren voor zolang dat nodig is. De Rabo speelt dat spelletje misschien wel zelf in eigen gelederen, zij hebben een amerikaanse tak voor handel in commodities.

 • drikhend

  Beste jan9 De media is sterk . maar als leverancier van varkens zul je niet meteen hierom weglopen als je op tijd betaald wordt en ook voldoende prijs beurt . Fouten worden inderdaad overal gemaakt maar bij Vion zijn deze gewoon in een te grote vorm en te veel gemaakt . Want bedrijven overnemen en integreren en winst houdend te houden of te maken is een moeilijk proces . Lukt bij kleinere bedrijven vaak al niet laat staan bij grote bedrijven en dan ook nog ver van huis . En dit vele malen achter elkaar . Bedrijf heeft dit gewoon niet meer kunnen overzien en beheren . Want klanten en een markt voor afzet kun je niet kopen . maar daar moet elke dag hard voor gewekt en gestreden worden om de gunst van de klant te krijgen en te houden . En dan hebben we het nog niet eens over de prijs .

 • polsbroek

  Vion is een varken die te hart is gegroeit die valt ook onverwachts dood

 • anton1937

  Van Gemert de ZLTO heeft met de beste bedoelingen de opzet van VION financieel zwaar ondersteund. Het lijkt er op dat jij daar aan twijfels. Ik niet en ik geen lid van de ZLTO of NVV. Ik ben het met iedereen eens,die zegt dan Daan van Doorn niet de juiste man was voor VION. Overigens is de vleessector al jaren een ongezonde sector is, die beheerst wordt door onfrisse figuren en de grootgrutters als AH en concerns als Unilever etc. Wil de veehouderij(varkens etc)gezond worden,dan zal de macht van grootgrutters en de grote voedingsconcerns gebroken moeten. Een coöperatie is dan enigste mogelijkheid

 • Mtstermors1

  Vion vekopen aan china, kun je die kant ook makkelijker op met het vlees. Dan moet albert heijn maar zien hoe ze aan het vlees komen. In plaats van de inkoop te bepalen

 • w v gemert

  De coöperatie Vee Centrale (jaren 80 ) was er voor de leden, bestuurders hebben dit principe verlaten en als nieuwe doelstelling genomen de grootste worden, de machtigste. Gevolg coöperatie moest verdwijnen, kopen, kopen, en nog eens kopen en Daan van Doorn is begonnen met Vion over de rand te duwen. Bedankt Daan !!!!!!!
  Mijn overtuiging is : Vion is niet te redden, een klein deel van mijn boerenverstand zegt nog misschien heb ik het mis.

 • info36

  Nogmaals : grootschaligheid maakt kwetsbaar.

 • w v gemert

  Anton1937. Ik denk daar geheel anders over. Het bestuur van de ZLTO had alle macht in handen maar het ontbrak hen aan kennis en dat is per definitie een gevaarlijke situatie. De gemiddelde levensduur van de algemene directeur van Vion, de grootste baas dus is volgens mij in deze eeuw ongeveer 1,5 tot 2 jaar. ZLTO kieperde hun telkens buiten ook de goeie, daar is of gaat Vion aan kapot waarschijnlijk.

 • wienbemelmans

  Dit was jaren terug al te zien bij Vion,zo als elke
  cooperatie een veel te grote top met weinig verstand
  van handel,alleen eigen gewin staat voorop,De
  boer is hier weer de domme.

 • poldes

  grootschaligheid is hier dan nog geen grote zaligheid.
  is het woord grootschalig in Nederland wel verantwoordt?

 • info104

  mtstermos ik denk dat jouw gedachte niet eens zo verkeerd is ,als ik alles zo lees is het bijna 12 uur en kan Vion niet veel beters bedenken, goed idee

 • Giels

  Als je anno 2014 nog slachterijen in Duitsland moet sluiten, die je 'net' hebt aangeschaft, waar wekelijks nog geen 5000 varkens worden opgehangen, dan heb je er toch echt niks van begrepen. Als je iets overneemt dan neem je van te voren toch de moeite om te kijken of zoiets rendeert lijkt mij. Het einde is nabij lijkt me zo

 • gert67

  Laat de supermarkten eerst maar eens op tijd betalen. Deze week leveren volgende week betalen en niet negentig dagen later, daar gaat iedereen kapot aan!

 • lepercheron 46

  Vroeger De GOS ( gelderland,overijssel slachterijen ) Failliet, Daarna
  Coveco failliet, Daarna Dumeco failliet, en Nu Vion ?

 • koestal

  De dieren worden geslacht ,daarna de slachterij

 • loef

  Hoe het ook zij de heer van doorn heeft het toch maar geflikt, zich zelf aan arm kopen aan failliet buitenlandse bedrijven, en nu is de kip met de gouden eieren geslacht in son.
  Maar de eieren zijn op....
  Uh, wat zij die ook alweer ik ben de juiste man op de juiste plaats

 • ErikLammers

  Kop boven het artikel is nog zachtjes uitgedrukt. Als de gebruikte getallen en feiten correct zijn is de kop 'Vion heeft slagaderlijke bloeding' eerder van toepassing. Waarschijnlijk zal de varkensprijs voorlopig niet stijgen, eerder zullen de handelaren betalingsgarantie eisen of naar alternatieven buiten Vion zoeken. (als die er zijn??.)

 • Jan Arthur

  Info36, grootschaligheid maakt niet alleen kwetsbaar, maar ook blind. Zo blind dat men de bomen door het bos niet meer ziet! Het valt me op dat er over verdienen nooit meer gesproken wordt, wel wordt er gesproken over de massa varkens die wekelijks verzet worden. Veel voor weinig is voor velen het devies. Groot, groter, grootst. En dan... Dan komt de hoogmoed! De rest kunnen jullie best zelf invullen...

 • joannes

  Sturen op de verkeerde parameters is de hoofdoorzaak van het VION probleem. Ze zijn veel te sterk op lage kostprijs door maximale bezetting geörienteerd. Hadden ze de verkoop en de marges maar serieuzer genomen en het personeel wat flexibeler laten werken aan de slachtlijn, dan zou de vriezer nu niet vol liggen en waren er minder varkens. Minder varkens omdat ze ook daar ze te scherp op lage kostprijzen gestuurd hebben. Door schaalgrootte met volumepremies extra te belonen en te ondersteunen met garanties en contracten hebben ze hun eigen markt overvoerd. Het Van Doorn/ZLTO/Rabo beleid heeft de boeren windeieren gelegd. Van Doorn zal je niet meer horen en de Rabo is nu via de Provincie de overcapaciteit aan het beperken. Het gelag moet zuur en jammergenoeg betaald worden door vlijtige, ambitieuze varkensboeren. Varkensboeren die veronderstelden dat hun leiders de grote lijnen deskundig overzagen; Het tegendeel blijkt!

 • massy

  Maar dit beleid hebben volgens mij een deel van de varkens houders ook groot groter grootst dus wat dat betreft hebben die er ook weinig of niets van geleerd want als we eens normaal hadden gedaan dan hadden we misschien ook een betere situatie in de varkenshouderij gehad maar ja dat zal de toekomst leren.

 • polsbroek

  Ze vallen in dr eigen mes ze hebben nooit genoeg

 • Bertens

  Achteraf op de zaak terugkijken is makkelijk. Wellicht als alles van te voren op de juiste merites was beoordeeld was het wel anders gegaan.
  Zo snel mogelijk de boel failliet laten gaan en een nieuwe start maken waarbij de varkensboeren worden ontzien is ook een optie.
  Er zijn waarschijnlijk meerdere opties. Succes ermee.

 • joannes

  @Bertens, achteraf wordt het voor velen duidelijk maar voor het betrokken bestuur was het sturen op kostprijs een overtuiging om te marktdominatie te verwerven. Het was hun strategie! Van Doorn ten voete uit! Waar ze zich vergist hebben is dat er in Duitsland goedkoper geslacht wordt en ze met die Tönnies dichter bij export markten als Rusland lagen. Daarbij is Engeland vast gelopen op de regulering bij de noodzakelijke saneringen. Kortom met de goedkoopste varkens in Europa hebben ze in hun expansiedrift het (boeren)geld verkwanselt in vreemde markten. Die strategie van markt dominatie is falliet en VION erachteraan.

 • alco1

  Triest. Diep Triest.

 • boerkebrabant

  ik denk ook dat duitsland laten klappen of weggeven voor een euro de beste oplossing is. wel moet er hier in de top dan ook nog 90 % weg, want voor die 130.000 varkens heb je aan een directeur genoeg. daar zal wel het probleem zitten, want wie gaat nou een bedrijf saneren als ie weet dat ie zelf dan ook overbodig is? wel jammer dat de hele europese varkenshouders moeten boete voor het wanbeleid van vion, want doodzieke
  schakel is niet bevordelijk voor een goede prijsvorming

 • Knor Knor

  Ik vind een kwalijk artikel. Het lijkt een artikel op basis van feiten, maar het is slechts een mening van een journalist, die verder weinig kaas van de sector heeft gegeten. Ik neem aan dat de redactie van de Boerderij deze journalist tot de orde roept. Zo kun je en mag je een bedrijf niet kapot schrijven in de pers. Realiseer je dat een ondergang van Vion de ondergang van de sector is. Ik heb het vertrouwen dat Vion de juiste keuzes maakt. Ja, er zijn fouten gemaakt. Maar de bijdrage van W. van Gemert is ook niet altijd positief geweest voor de sector. Het niveau van zijn reacties bewijst dit overduidelijk. Mijn volgende telefoongesprek is met de Boerderij; mijn abonnement zeg ik bij deze op. Voor deze riooljournalistiek betaal ik geen 7-8 euro per blad, wat trouwens ook nog bol van meer sensatie en reclame staat. Waarschijnlijk een noodsprong van een vakblad met een steeds kleinere oplage; 'De Boerderij bloedt langzaam dood....!'

 • B den Besten

  @volhouder
  U leest tenminste.
  Aan de auteur. Hoeveel van het hele artikel is gebaseerd op feiten? Graag uw reactie, want aan het aantal reacties te zien maakt uw artikel heel wat los.

 • slutter

  Ga je ook al meedoen.....Volhouder doe je naam eer aan !!

 • pinkeltje

  Tja, beetje net als met de bankencrisis. Als niemand er wat over zegt voelen mensen zich belazerd omdat 'ze' 'ons' toch wel eens hadden mogen waarschuwen hoe het zat. Als er wel iemand zijn visie over geeft dan is dat ook een extra nagel aan de doodskist. Maar voor alle duidelijkheid, het is een beschouwing op de situatie die is onderbouwd met cijfers. Als het verhaal van geen kant deugt, vertel dan eens waar de genoemde cijfers niet kloppen of waar de aannames en inschattingen geheel bezijden de waarheid zijn? De waarheid is niet altijd leuk maar soms wil je toch wel eens weten hoe het in werkelijkheid zit. Maar na donderdag dus meer duidelijkheid over hoe goed Vion er voor staat en hoe ze dat op gaan lossen.

 • Jaap39

  De handeling slachten is een lage loon landen aangelegenheid.

  Kroaten en moldaviërs kunnen vion er boven op helpen. Zaterdag en eventueel zondag doorwerken met lage lonen kan ook helpen. Zaterdag slachten is in Duitsland normaal. Verder is de overheid bemoeienis extreem duur tov concurrentie. Hier moet overheid optreden.
  Ook andere Nederlandse coöperaties zouden hun vaste personeelslasten drastisch moeten verlagen.

 • agratax2

  Wie is verantwordelijk voor de vele varkens die geslacht en verwerkt moeten worden? VION als afnemer of de boeren die marar meer en meer varkens willen produceren met als gevolg een vleesprijs die niet meer is dan een fooi. Had VION mischien minder groot moeten groeien en de boeren verbieden meer te produceren of het meerdere naar de concurent laten gaan. Ik heb geen idee wat het beste scenario is, maar minder produceren tegen hogere kosten is niet realistisch, minder varkens in Nederland betekent niet minder vlees op de markt. De fouten die VION in het verleden heeft gemaakt kunnen we nu eenvoudig aanwijzen maar toen ze gemakt werden waren het de gevolgen van de ontwikkeling in die tijd. het is dan ook niet eerlijk om enkele mensen van toen de schuld te geven, VION was een co-op in boeren handen en dus hadden de boeren kunnen ingrijpen. De varkensboeren en de ZLTO boeren hebben nooit ingegrepen, ze hebben toen ter tijd zitten klappen om deze meester zetten van hun bestuurders.

 • slutter

  Kan dat in het sociale Ned?

 • c.putten

  met het afscheid van anton vermeer in deurne heb ik hem gewaarschuwd voor deze overnames voor een volle zaal met boeren,de zaal kreeg alleen te horen dat de rente niet lager kon en op het vion verhaal vrijwel geen reactie,maarja als vion klapt wie moet onze varkens dan allemaal gaan slachten?

 • Jaap39

  #50, zo sociaal is Nederland nu ook weer niet, zie het kapot laten gaan van nertsen, varkenssector.

  Nog even en rundvee gaat er bij achteraan.....

  Dus drastisch aan de knoppen draaien nu het nog kan. Te beginnen met dagelijkse kosten als personeel.

  Je kan ook het vervoer opschalen en gaan slachten over de grens wat ik persoonlijk meer zie zitten.

 • nabderks

  Tip voor de varkensleveranciers : Lever de varkens af, met de voorwaarde van eigendomsvoorbehoud.

 • Jan van het Zand

  Het minimumloon gaat Duitsland € 10 miljard jaarlijks kosten. Hoe gaat dat uitwerken in de kostprijs van de slachterijen in Duitsland? Toch maar weer varkens slachten in Nederland?
  De export van varkensvlees naar Rusland gaat weer open voor Nederland. Wat is daar het effect van.
  Tuurlijk, er is structureel wat mis bij Vion. Maar Huijbers gaat dat oplossen. Hij heb in ieder geval een leuke club commercieel vaardige mensen in de directie en in de raad van commissarissen bij elkaar gebracht.
  Hier geldt natuurlijk ook: In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Toch kan met deze nieuwe mannen aan het roer VION winstgevend worden. Kijk maar naar onze brievenbezorger Post.NL. Moeders deelt daar de lakens uit sinds ruim 1 jaar en dat werkt.
  Veel plezier deze week aan de indoor barbecue.

 • heijden8

  hallo allemaal n reactie op het geen wat ik hier allemaal lees
  met alle respect voor iedereen.
  iedereen kan n ander de schuld geven van het ontstaan van
  ontwikkelingen zoals die er nu van geworden is
  de schuld geven aan n ander is gemakkelijk
  men heeft aan de top van VION / RENDAC / ZLTO / RABO
  alle vier onder een paraplu geregeerd
  met als praatpaal Daan van Dooren die kon het beste verwoorden
  en ons overtuigen
  zoals bleek in het symposium in Rosmalen anno jaren negentig
  hij vertelde dat iedereen zich aan de coöperaties moest aansluiten
  want men had geen andere keus meer
  die vier waren zo machtig volgens Daan van Dooren
  men moest zich bij die vier aansluiten om als voedsel producent
  van koeien / varkens / kippen /enz. enz.
  anders geen toekomst meer als individuele ondernemer
  jammer jammer Daan zoveel leed gebracht bij zoveel hardwerkende
  ondernemers met hun gezinnen
  ik als collega heb toen de microfoon gekregen voor aan Daan een
  vraag voor te leggen dat was het volgende
  Daan aan jouw uiteenzetting deze dag is de macht volgens
  jouw volledig voor de groep van vier
  ik heb toen gezegd Daan kan allemaal wel waar zijn
  maar als je het vertrouwen gaat misbruiken van alle ondernemers
  dan is het einde zoek
  mijn conclusie was al is de olifant noch zo groot
  als de muizen zich gaan verzamelen legt men die grote olifant wel plat
  heel triest heel triest


 • heijden8

  o ja
  eerdere reacties valt men Willie van Gemert aan
  men moet heel goed weten
  wij als boeren zorgen gezamenlijk voor het eten
  tot zover mijn reactie.
  iedereen veel kracht en sterkte.
  groetjes Harrie

 • joannes

  @heijden8, (grote) bedrijven gaan niet aan kritiek kapot maar aan loyaliteit. Loyaliteit die een bestuur te veel ruimte geven een eigen visie erop na te houden. Ze raken los van de actualiteit van de altijd dynamische markt waar vele krachten werken!

 • J. Hogenkamp

  Inmiddels heeft Herkemij zijn relaties per mail bericht over dit door hem gewraakte, onjuiste en als schandalig bestempelde Boerderij artikel. Hij geeft ook ruiterlijk de fouten van VION uit het verleden toe. Het zou hem echter pas echt sieren om ook man en paard te noemen, in dit geval het illustere duo Vermeer / van Doorn. Allen die recent binnen de commissie Van Doorn meegewerkt hebben om de varkenshouderij Nederland 'gezond' te maken, hebben ook een dun laagje boter op hun hoofden. Nou eerst de persmeeting van donderdag maar even afwachten.

 • J.Smale11

  Geachte meneer Bodde,

  als u het voor elkaar krijgt om met laster VION kapot te maken, vervolgens mijn handelaar failliet te laten gaan en daardoor ook mij in hun kielzog mee te slepen sleep ik u persoonlijk voor de rechter!
  Een dergelijk artikel kan alles kapot maken, ook als er weinig tot niets aan de hand is...

 • jakobisx

  ik snap eigenlijk nog niet dat de grote varkens,pluimvee en vleesvee boeren niet zelf gaan slachten, ik heb al bedrijven hier in brasilie gezien die dat doen,of met hulp van collegas,alles in de hand

 • B den Besten

  Heer Bodde, wij wachten op een reactie van u

 • jakobisx

  maar je moet wel een èènheid hebben,ik zelf denk dat je alles mag en moet schrijven,maar wel moet blijven nadenken,''kan dit gevolgen hebben?'
  vcD

 • jakobisx

  de hr Bodde is al naar huis tis al bijna 4 uur

 • w v gemert

  Hr. Herkemij vraagt vertrouwen, betaalt de laagste prijs, is gepikeerd over een stuk in de boerderij, ontkend de feiten niet, bevestigd grove fouten van management zonder helderheid. Als hij morgen en overmorgen niet met klare wijn komt kan hij beter nu al zijn oprot premie gaan ophalen.
  Als er een beter resultaat is geboekt over het dit eerste halve jaar dan in vergelijking met 2013 (operationeel verlies van 300 mlj. Euro ) dan komt dat m.i. door de varkensboer uit te persen omdat vele nergens anders naar toe kunnen.

 • reedfield

  Robert Bodde,

  Je hebt je werk als journalist uitstekend gedaan. Je artikel maakt voldoende reacties los. De mensen die de nodige kritiek geven hebben zelf de rekensom nog niet gemaakt. Overigens is er verder niemand die het in zijn reactie aandurft om de rekensom naar eigen inzicht te maken of te verbeteren.

  Kritiek is nooit leuk maar het maakt je scherp. Dat geld ook voor Vion. Verder heb je als journalist de taak om sommige dingen uit te zoeken. Soms is dat positief, dan hoor je niemand. Soms is dat negatief en kunnen we dat mogelijk merken in onze portemonnee. Dan doe je het ineens fout en is het jouw schuld.

  Sommigen denken dat dit artikel kan zorgen voor de ondergang van Vion. Dat zal dan hoogstens drie maanden eerder zijn dan zonder artikel. Nee, de inkopers van Appie Heijn, Jumbo en de rest hebben de rekensom van dhr. Bodde allang gemaakt en die zullen echt niet anticiperen op dit artikel. Eventuele gevolgen zijn allang geborgd.

  Meneer Bodde, een goed artikel. Je hebt je doel bereikt. Donderdag volgen alle betrokkenen het nieuws rondom Vion extra kritisch.

 • Ad7

  Wvg, waar maak jij je eigenlijk druk om, je levert al op belgië en ik heb
  al enige tijd de indruk dat je liever vandaag dan morgen wil dat vion failliet gaat

 • utkennet

  Is DE BOERDERIJ ingelijfd door DE TELEGRAAF ???
  Het boerenblad bloed zo zuutjesan ook dood!

 • w v gemert

  Ad7 je hebt een verkeerde indruk.

 • Beheerder
  Redactie

  Deze reactie stuurde VION naar zijn relatie's:

  Beste relatie,

  Hierbij delen wij u mede teleurgesteld te zijn in de berichtgeving rondom de financiële situatie van Vion Food.
  Deze week zijn we gestart met het delen van onze plannen. Daarin bent u natuurlijk een belangrijke partij. Woensdag 9 juli om 14.00 uur presenteer ik persoonlijk onze plannen aan leveranciers en ketenpartners op ons kantoor in Boxtel. Donderdag informeren we alle leveranciers via onze eigen nieuwsbrief. We vinden het namelijk belangrijk dat we u vooraf informeren dan dat u eea uit de pers leest.


  Donderdag presenteren we onze plannen aan een selecte groep journalisten. Helaas heeft Boerderij hier niet op willen wachten. De berichtgeving op Boerderij.nl van maandagavond over de financiële situatie is onjuist en gebaseerd op oude feiten.


  In tegenstelling tot wat Boerderij ons berichtte, heef Vion Food na de verkoop van Ingredients nagenoeg geen schulden – anders dan een beperkte werkkapitaal financiering. Daarnaast doet de organisatie het over de eerste vijf maanden beter dan 2013 en zitten boven budget – dit ondanks een import verbod op Rusland voor varkensvlees. Tenslotte gaan wij de komende twee jaar circa € 100 miljoen aan kostenbesparingen en efficiëntie realiseren. Vanuit die optiek is de berichtgeving van Boerderij een schandalige manier van optreden richting onze onderneming, waaraan wij met alle macht werken om de fouten van het verleden te herstellen.

 • Beheerder
  Redactie

  (vervolg reactie VION:)

  Natuurlijk hebben wij voor de geplande herstructurering extra middelen nodig die onder andere van externe financiers dient te komen. Daartoe zijn wij in gesprek met externe (bancaire) partijen.

  Wij kijken vol vertrouwen naar de toekomst waarbij onze samenwerking een belangrijke basis is en blijft.


  Met vriendelijke groet,

  Michiel Herkemij

 • sturk

  Ze hebben er geen verstand van. Zetten de verkeerde mensen aan het roer. ZLTO heeft zich zelf buiten spel laten zetten door de Heer van Doorn
  De heer Vermeer is de slaper in deze. En het ergste is dat ze zich zelf nu weer gaan uit vinden in Merkvlees .Hoe krijg je het bedacht.
  Geen wonder, dat de banken bij dit alles vraagtekens zetten. Bij al de overnames zijn ze er mooi ingetuind. Nog steeds onbegrijpelijk. Die saneringen in Ned./Eng/ en Duitsland zijn niet te betalen en te bemannen en zeker niet tegelijk uitvoerbaar (Hoogmoed waanzin van de bovenste plank ) Onbenullen, schande, Ik zou de buitenlandse bankrekeningen wel eens willen zien van de heren.

 • Wim Toornstra

  Herkmij praat wel alles recht wat krom is maar feit is dat VION nog steeds bij bijzonder beheer zit. Dit wil gewoon zeggen dat de boel door de ogen van de bank gezien niet gezond is.
  Als het een varkenshouderij geweest zou zijn was de hele zooi allang verkocht of geveild.

 • 2807

  W van Gemert bewijst de sector geen dienst met zijn berichten en reacties. Heeft hij trouwens nog nooit gedaan. Helemaal gefrustreerd dat het hem niet gelukt in deze sector. Niet serieus nemen. Ik verwacht dat de NVV hem aanspreekt op zijn gedrag en uitlatingen. Misschien dat hij hier wel naar luistert. Gewoon negeren.

 • Piet Piraat

  Bodde;


  Als je verhaal klopt, dan heb je dat knap gedaan. Goed werk als journalist.

  Als je dit verhaal uit je dikke duim hebt gezogen/verdraaid, dan ben je een gruwelijke eikel, die eigenlijk op straat geflikkerd dient te worden.

 • drikhend

  Het zou niet goed zijn dat Vion failliet zou gaan . Maar uit alle commotie rond dit bedrijf kun je als buitenstaander alleen maar de conclusie trekken dat de ondergang ingezet is . Cijfers kan men mee googelen . maar sentiment en vertrouwen moet je winnen en houden en niet verliezen wat de laatste jaren aan het gebeuren is . En niet altijd de hoogste prijs is belangrijk maar zekerheid van afzet het hele jaar door en zekerheid van geld beuren . En dat laatste gaat het nu over in dit artikel . En daar zou ik als bedrijf ook zenuwachtig van worden als zulk artikel over mij geschreven zou worden . Maar naar mijn gevoel heeft de ondergang die ingezet is meer met vertrouwensbreuk te maken dan met geld . En nu zal vertrouwen op centen beuren ook flink kunnen dalen .Wat de ingezette ondergang in stroomversnelling kan zetten

 • mt

  Waar rook is, is vuur.
  Media kan ook tegen je gebruikt worden maar geloof niet dat de redactie van boerderij het toestaat een bepaald bedrijf 'kapot ' te schrijven.

 • Lin

  Ondergang van vion of niet, ik verwacht van de boerderij geen sensatiejournalistiek. Zeker niet als het met onwaarheden uiteindelijk de sector kan schaden. Erg jammer...

 • John*

  is toch al langer bekend dat 'boerderij' de 'privé' is onder de vakbladen..

 • j.verstraten1

  Het gegeven dat boerderij letterlijk de brief van herkemij plaatst op zowel de site als hier onder #69 geeft al aan dat Bodde vér over de schreef is gegaan. Hij richt met zijn eigen interpretatie niet alleen schade aan bij Vion maar indirect voor heel varkenshoudend nederland. Dit varkentje is nog niet gewassen

 • Vegan

  In Duitsland heeft Vion een dochterbedrijf die vegan (100% plantaardige) producten maakt. Vion kan beter meer gaan inzetten op de transitie van alternatieven voor vlees. Dit heeft de toekomst. De productie van vegan producten is ook beter te sturen.

 • joannes

  Onzin @j.verstraten1, een journalist heeft zijn publiek zoals jij waarschijnlijk je varkens hebt! Wat doe jij wanneer de ¨Beer¨ los is op je bedrijf? Precies je vangt hem met alle middelen. Nu, wanneer je als Journalist niet reageert op een ontwikkelend verhaal als dat van VION neem je je verantwoordelijkheid niet serieus. De verantwoordelijkheid van je publiek informeren. VION weet dit! Zij hadden zo´n verhaal moeten begeleiden, óók in de Pers. Dan kunnen er geen ongelukken gebeuren, zoals jij dit nu beoordeelt.

 • Jan van het Zand

  De verleden tijd kun je niet herschrijven. Het aanwijzen van schuldigen is een Nederlandse rot gewoonte. Daarom kun je als ondernemer, die failliet is gegaan, nooit meer aan de bak komen in Nederland als ondernemer. In de USA is dat anders. Daar heeft men wel vertrouwen in een ondernemer, ook al is die failliet gegaan. Immers, die weet wat er fout is gegaan en dat zal ie voor een tweede keer willen voorkomen. Maar hij is ondernemer en weet hoe een onderneming werkt.
  Zo is dat ook bij VION. Wat is het nut voor VION én voor Herkemij om de schuldigen aan te wijzen inzake deze financieel moeilijke periode van VION? De bevrediging van de onbevredigden? Daar verkoop je geen ons vlees meer door.
  Het vaststellen van wat is fout gegaan. Dat is belangrijk. Nog veel belangrijker is een bedrijfsplan mét toekomst voor VION. Dat daar op wordt ingesproken door allerlei leveranciers van de te slachten dieren, lijkt mij logisch.
  Maar voor eerst, succes met het verkrijgen van de financiering om de reorganisatie van VION door te kunnen voeren, meneer Herkemij.

 • j.verstraten1

  joannes #81, morgen heeft Vion alle pers uitgenodigd, maar daar kon Boerderij blijkbaar niet op wachten. Verantwoordelijkheid nemen als journalist is méér. Dit verhaal is suggestief en onvolledig. Zelfs ons regionaal dagblad is vandaag nog milder dan de Boerderij. Waarschijnlijk komt er volgende week een algemeen nunancerend berichtje over de strategie van vion als mosterd na de maaltijd. Dit forum wordt regelmatig overstelpt met reacties op WD en andere NGO's waarvan wij niet accepteren dat ze ons de grond in schrijven, en als de Boerderij het doet gaan we dan applaudiseren? Neem een voorbeeld aan Parel #82

 • sturk

  Parel/ 82 kan dat wel mooi verwoorden, maar wat daar allemaal is gebeurd de laatste 10 jaar is een schande. Ze zijn genoeg gewaarschuwd door de vakmensen binnen de sector. Ze hoonden ze gewoon weg als onnozele halzen. Vind je het gek dat er scherp gereageerd wordt. De boerderij zit er niet zo ver naast. En in de toekomst komt er nog wel meer boven uit de beerput VION.

 • Biggemans

  te beginnen in Belgie

 • anton1937

  Vegan een onzinnig verhaal,het zelfde onzin verhaal als dat Marianne Thieme en Wakker Dier vertelt. Jullie zijn er op tegen dat hard werkende boeren een redelijk inkomen verdienen.Afgunst is blijkbaar jullie drijfveer,zelf veel verdienen mag blijkbaar wel. De grote concerns AH, Unilever en de heersers van voor de tweede Wereldoorlog,die feitelijk nog steeds aanwezig zijn knijpen jullie uit tot gare worst.

 • drikhend

  Beste Parel mensen die bij Vion de leiding hebben is er geen een ondernemer van . Een ondernemer is iemand die voor eigen rekening en risico een bedrijf beheerd en of handel drijft . Dit is bij Vion niet aan de orde . Dus daar is niemand ondernemer . De leden die eigenaar zijn ,zijn in feite hier gezamenlijk de ondernemer .En wat zie je hier in Nederland dat er enkele familiebedrijven in de slacht en vleessector stiekem schatrijk aan het worden zijn . Het kan dus toch als men de schade zelf maar moet dragen . Dan gaat verstand voor hoogmoed .

 • Snel

  Dat Vion `t niet altijd goed doet is daar aan toe maar om de organisatie kapot te schrijven lijkt helemaal nergens op. We moeten als varkenshouders nog blij zijn dat VION er is anders waren we helemaal overgeleverd aan de Duitsers en was de varkensprijs wel € 0,20 lager dan nu. Laten we anders de boerderij ook kapot maken en allemaal ons abonnement opzeggen. Zitten ze ook niet op te wachten. Elkaar in de waarde laten is een kunst.

 • drikhend

  Beste Snel Het is zeker goed dat de slacht capaciteit van Vion er is en blijft . Maar of dat dan Vion is of iets of iemand anders maakt niet veel uit . We worden anders inderdaad afhankelijk van export . Wat zeker niet ten goede zal komen van de opbrengst prijs . En dan kan het een mogelijke optie zijn om met Vion in afgeslankte vorm verder te gaan en hopen dat andere het gat opvullen in Nederland . Zo niet dan zal het wel eens veel geld kunnen gaan kosten . Verder denk ik wat ik al vaker schreef dat de ondergang van Vion ingezet is en dit denk ik eigenlijk al begonnen is toen ze massaal wilden gaan groeien om marktleider te worden . Betrokkenheid moet van twee kanten komen . En als een klant , lid en of varkens , veehouder . de betrokkenheid van zijn afnemer niet meer denkt te ervaren zal zijn betrokkenheid ook minder worden . En bij groot bedrijf bestaat dit gevaar door regels , automatisering ,internet contact enz.En persoonlijk contact en elkaar goed kennen is er niet meer bij . En dan wordt het gewoon keihard zakendoen want anders kom je als boer tekort . En een leverancier die tevreden is loopt niet weg als hij altijd zijn geld op tijd beurt .

 • Jan van het Zand

  Drikhend, helemaal mee eens. Geen enkele manager in loondienst is een dikke vette bonus waard. Hij of zij is geen ondernemer die ook de malus betaald.
  Het Vion-verhaal komt er volgens jou, Drikhend op neer, dat de directie verkeerd is aangestuurd door de eigenaren van VION. In deze ZLTO dus. Zij hebben de directie niet de juiste opdrachten gegegen om het bedrijf winstgevend uit te voeren. Dat gebeurt bij Frieslandfoods Campina wel. Daar bepalen de melkveehouders wat er in de FC gebeurt. Dé ZLTO is dus incompetent gebleken als bestuur , RvC, van VION. Dat is ook de reden waarom Hans Huijbers zo boos is geweest. Hij trof een puinhoop aan. Nu is Hans bezig om daarin verandering aan te brengen. Hij begint in de top. Dat is daar een slachtveld. Nieuwe mensen worden aangesteld. Die moet je nu de kans geven. Het vermogen van de ZLTO staat immers op het spel.

 • drikhend

  Beste Parel De incompetentie van bestuur kan ook wel eens te maken hebben met het in het groot denken zoals de leiding van Vion dacht en uitgevoerd heeft . Want als je als bestuur een berg geld ziet krimpen dan moet er een belletje gaan rinkelen en aan de rem getrokken worden . En dat is niet gebeurt en dan begin je te denken aan baantjes jagers die groot denken en willen schoren en alleen een doel in zicht hebben en het spel slecht spelen . Maar nooit het doel bereiken en toch maar met meer verder gokken op een goede uitslag . Dan zullen er directie leden opstappen en anderen zullen driftig mee pokeren en hun winst vroeg of laat pakken . Dit schept geen vertrouwen bij leden en klanten . En DAN IS De ondergang al ingezet voordat er slechte cijfers geschreven worden . Want daar gaat een periode vooraf en als geld op is dan wordt dit pas een publiek geheim . Omgekeerd ook voor dat er winst cijfers zijn gaat er ook een periode vooraf . En zoals je aangeeft beste Parel zal je nieuwe mensen een kans moeten geven maar ook voldoend tijd . Want de trein berg af zal eerst moeten stoppen wat niet makkelijk is . En berg op rijden is ook niet makkelijk .Geld en tijd is er nodig .En vertrouwen komt te voet en gaat met het paard .

 • henk11

  Als je iets koopt volgt een factuur
  Verkoop je iets stuur je een factuur
  In de landbouw krijg je een factuur wanneer je iets koopt , maar,,Wanneer je je product verkoopt volgt later een afrekening en weer later meestal geld
  Mijn vraag :
  Is zoiets ook gebruikelijk in andere sectoren ?

 • mt

  Neem bijvoorbeeld een grindhandel,
  Die leveren op bestelling eerst betalen dan pas bezorgen.

  €€€

 • pinkeltje

  Er wordt ook in andere sectoren nog heel wat op rekening gekocht. Meestal met een betalingstermijn tussen 2 en 4 weken. Zaken doen is nog altijd voor een belangrijk deel gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Helaas wordt dat vertrouwen af en toe wel geschaad. Bij internet handel is het zelfs zo dat wettelijk is geregeld dat de klant niet gevraagd mag worden vooraf het volledige bedrag te betalen. Een aanbetaling mag wel worden gevraagd voor maximaal 50 procent van het aankoopbedrag. De standaard termijn om de bestelling terug te sturen is 14 dagen, behalve als de verkoper dat niet heeft gemeld dan is dat sinds 13 juni 2014 12 maanden. De klant moet dan zijn aankoopbedrag inclusief verzendkosten terug krijgen. Het terug sturen op zich moet de klant zelf betalen. Vervolgens houdt niet ieder bedrijf zich aan deze wettelijke verplichtingen maar dat geldt wel voor meer zaken.

 • joannes

  @pinkletje, in een groot ambitieus bedrijf met een continue stroom goederen, of zoals hier vlees, kijk je ook naar de financierings mogelijkheden om eea zo vloeiend en goedkoop als mogelijk te laten verlopen. Vertrouwen is al lang geborgd in een aantal overzichtelijke kwaliteits parameters dus niet relevant voor de geldstroom. De grote vraag is wie kan het goedkoopst de financierings behoefte financieren. Boeren welke relatief kleine partijen zijn met altijd dat wekelijkse marktprijs risico zijn per definitie niet in de positie een goedkope financiering te organiseren voor - let wel- geleverde varkens. De beste positie voor die financiering in de keten hebben de supermarkten, maar die verrekken het omdat ze daarmee hun rentabiliteit op geinvesteerd vermogen oppompen en het zo aan aandeelhouders geven. Blijft de verwerker over die altijd een voorraad onderhanden werk en onderhanden inmiddels geleverde goederen heeft, wat in volume groot en duidelijk is. Een bank kan met de credit rating van betrokken bedrijf en haar afnemers prima inschatten wat het risco en bijbehorende rentepercentage zou moeten zijn, wat altijd lager ligt dan bij de varkensboer.

 • Khalid en zijn maten

  Een wat oudere varkenshandelaar heeft mij dit scenario al eens verteld toen destijds de veemarkten werden gesloten omdat dit 'beter'zou zijn met het oog op de verspreiding van dierziektes. En de kleine,private slachterijen als de Sturko ,Vos en KSA werden overgenomen door de grotere spelers in de markt ( Dumeco, van Drie groep) Inderdaad hele grote bedrijven komen steeds verder van hun klanten af te staan,en de bestuurders van die bedrijven zijn geen ondernemers maar 'spelen'met het geld van anderen. AB Oost is een vergelijkbaar verhaal: Poppetjes zitten op kantoor en wachten op de telefoon,die bellen of mailen dan de poppetjes 'in het veld' en zelfs dan kan het nog misgaan met de planning...pasgeleden nog van een oud AB medewerker gehoord dat ze zich hadden moeten blijven richten op de agrarische wereld en niet de neus (en geld) steken in uitzendwerk en de bouw.

  Jammer dat investeren in een slachtlijn voor 1 man bijna onmogelijk is,anders was de kans groot geweest dat ook in die sector de 1-mans bedrijven hun nek hadden uitgestoken...

 • raika

  alle kleine zijn al overgenomen nu gaat vion zichzelf laten overnemen!!

 • drikhend

  Beste joannes Uw rente verhaal wil ik mij niet in verdiepen . maar veel wil niet altijd zeggen goedkoper of extra opbrengst . In mijn ogen betalen supermarkten weinig of geen rente over de goederen die ze omzetten . Zij hebben producten op bepaalde schappen al meerdere malen omgezet en geld in kas voordat zij de eerst daarvan betalen .Neem maar aan dat bepaalde producten weg gaan met weinig marge . Maar dat de omzet hier enorm is en dan brengt uiteindelijk veel geld in laadje . Weinig of geen rente laste op omzet maakt je als bedrijf strek . Onroerend goed wordt meestal gehuurd . Daar zitten ook geen verborgen kosten . Dan moet je er van uitgaan dat supers zo een sterke onderhandelings- positie hebben . En iedereen maar al te graag levert

 • joannes

  @dirkend, supermarkten ontvangen het geld van de consumenten voordat ze de winkel verlaten. Met winkelvoorraden die voor vlees, met meerdere leveringen daags, van gemiddeld één dag, is het een schande dat ze de leveranciers opzadelen met een 90 dagen+ betalings termijn. Ze laten zich door leveranciers ipv financiële instellingen financieren. De overheid zou hier regels voor moeten opstellen. Het is ¨Machtsmisbruik¨ In de keten! Supermarkten acteren als Overheden: ze heffen gewoon naar goeddunken belasting (ze bepalen tenslotte de prijs en het betalingstermijn) omdat ze het afzetkanaal bezitten: De consumenten stroom..

Laad alle reacties (95)

Of registreer je om te kunnen reageren.