Varkenshouderij

Achtergrond 5730 x bekeken 28 reacties

Hilckmann en Vion verlagen varkensprijs fors

Het varkensvleesbedrijf Vion verlaagt zijn varkensprijs voor deze week met 8 cent naar €1,63 per kilo geslacht gewicht franco slachterij exclusief btw.

Daarmee volgt het bedrijf de prijsdaling van Duitse slachterijen. Hilckmann doet er nog een schepje bovenop met een prijsdaling met 11 cent naar €1,63 per kilo.

De Duitse marktleider Tönnies verlaagde zijn varkensnotering afgelopen woensdag al met 8 cent naar €1,67 per kilo exclusief btw. De forse prijsverlagingen zijn een gevolg van slechte afzetmogelijkheden van varkensvlees. Dat levert deze week ongeveer 5 cent per kilo minder op dan vorige week, ondanks de winst van het Duitse elftal in de finale van het Wereldkampioenschap Voetbal in Brazilië en de mooie weersvoorspellingen voor het einde van de week. Kennelijk zorgen deze factoren niet meer voor een extra stimulans voor de verkoop van varkensvlees. In het verleden was dat vaak wel het geval.

Slachterijen verlagen hun varkensprijzen deze week met 3 tot 6 cent per kilo meer dan de prijsdaling van varkensvlees aangeeft. Zij halen daarmee een deel van hun verloren marge sinds begin dit jaar terug. Door een krap aanbod van vleesvarkens zeggen slachterijen dat zij gedwongen zijn om meer voor vleesvarkens te betalen dan hun lief is.

Voor een fors herstel van de varkensprijzen is het nodig dat Rusland weer open gaat voor varkensvlees uit Europa. De Russische regering wil daarvoor bilaterale contracten afsluiten met individuele EU-lidstaten, die niet grenzen aan Polen en Litouwen. De Europese Commissie houdt vast aan één exportcertificaat voor heel Europa, zodat bilaterale afspraken met Rusland niet van de grond komen. Alternatieve exportmogelijkheden voor het wegvallen van Rusland bieden maar voor een deel een oplossing. Rusland nam vorig jaar een kwart van de totale EU-export voor zijn rekening.

Het lijkt erop dat de varkensprijs volgende week nog verder daalt. De Duitse internetbeurs noteerde gisteren 12 cent lager op €1,63 per kilo. De prijs op die beurs daalde vorige maandag ook al met 7 cent per kilo.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • massy

  Dat moet je aan de verkoop kant halen en niet bij de leverancier want dit is wel heel gemakkelijk voor de groot winkel bedrijven als je zo snel door je knieen gaat als slachterij.

 • farmer135

  de boer betaald weer het gelag van de politieke kwesties.

 • John*

  als je 30 werkmaatschappijen hebt en elke werkmaatschappij maakt individueel afspraken met leveranciers krijg je een faalkosten. Door VION supply op te richten die alle inkoop verzorgt voor de vestigingen komt er een beter voorraadbeheer en wordt efficiënter besteld in ingekocht. Wat ik begrepen heb gaat dit niet over de varkens maar over de hulpmiddelen. Dit hadden ze 10 jaar geleden al moeten doen voordat ze begonnen met al die overnames...

 • WT

  Beursprijs biggen corrigeren tot -5 minimaal . Nog beter is eenmalig -10,
  dan heb je daarna kans dat vleesvarkenshouders weer opleggen.

 • fransderondhoeven

  wt waarom -10 wij vermeerderaars hebben ook wel eens onder de kostprijs geleverd

 • piggy14

  stoppen met berenmesten dan gaat consument weer meer varkens vlees consumeren

 • Bart Jan

  # Piggy14: jij snapt het.

 • niet

  wat een kut zooi die varkens als ze maar zakken zijn ze er allemaal als de kippen erbij en als ze stijgen zien we altijd kleine plusjes. Word eens tijd dat de varkens dat we de varkens van heel nederland in handen krijgen en dan verhandelen. Ben er zo zat van maar ja wat moet je als er een toren hoge hypotheek opzit ??? Zit gevangen in eigen bedrijf is niets geen aardigheid meer aan. Het ondernemen hebben ze ons al compleet afgepakt! Van Rooi zal woensdag netjes mee lopen in de pas van andere slachterijen verwacht van hen ook geen wonderen. Is zo makkelijk om het van de inkoop kant te pakken we zijn allemaal individuen en ja die supermarkten kopen wel samen in!!!

 • XB

  Wie heeft jou het ondernemen afgepakt? Een ondernemer is altijd zelf verantwoordelijk voor eigen produktie!! Geldt ook voor de andere commentaren. Laat de varkens loonslachten en zet het vlees zelf af voor de juiste prijs, dan pas ben je een echte ondernemer. Succes.

 • petit

  @ xb , dit is niet zo simpel volgens mij....
  @piggy 14 , ik denk echt niet dat het beren - verhaal , de oorzaak is van prijsval, vele landen in europa castreren nog altijd en daar dalen de prijzen ook...
  @ europa, stop met zever met die russen.....
  @ de rest , het varkensverhaal wordt weer moeilijk dit jaar....

 • XB

  Dat is ook wat ik ermee bedoel petit. We hebben ons laten verleiden tot massaproductie met de verkeerde gedachte dat de afzet wel los zou lopen. Hadden we vroegtijdig in eigen hand moeten houden. Nu is het te laat. De hele sector incl slachterijen is financieel uitgeput.

 • petit

  @ xb , in die redenering klopt jouw verhaal , where did we go wrong??? is de grote vraag

 • somporn

  Het gat tussen inkoop en verkoop is veel te groot.
  De tussenhandel vreet de boeren op en draait jullie gewoon de nek om.

 • XB

  Vanuit onze sector gezien fout somporn. Het gat tussen onze massaproduktie en de verkoop (afzetmogelijkheden) is te groot!! Dat is het hele verhaal. En dan zijn er altijd mensen / bedrijven die daar handig gebruik van maken, goed ondernemerschap heet dat. Je moet je niet telkens laten verleiden op die mensen af te geven, je kunt van hen geen medelijden verwachten. Wees eerlijk dat zouden wij ook niet doen als de rollen omgedraaid waren.

 • massy

  Hier in dit land is voor de consument het voedsel de sluitpost want die consument heeft zoveel andere kosten waar hij of zij geen invloed op hebben dat ze geen keus hebben want ik kan niet begrijpen dat wij in dit LAND voedselbanken nodig hebben.er is zogenaamd zo veel en toch is er te weinig dus zeg het maar.

 • XB

  Massy hoezo te weinig??? Er is van alles veel te veel! Zwak punt voor ons is juist ook de sterke afhankelijkheid van export waardoor je bent overgeleverd aan de grillen van de wereldmarkt. Voedselbanken zijn er voor mensen die grote financiële problemen hebben, en heeft niets te maken met 'te weinig'

 • koestal

  vroeger bestond er zoiets als een varkenscyclus,3 matige jaren en dan weer 3 goede jaren

 • niet

  ach ja die magere komen steeds terug de goede houden de slachterijen en retails en wij maar bijten op een houtje!! Kunnen wij ook naar de voedselbank?? O nee nog te veel eigenvermogen zeggen ze dan!!! Niets hebben dan kun je overal aankloppen!!

 • joannes

  Jij praat mooi @XB, met een ondernemer is altijd zelf verantwoordelijk! Maar in een sector die voor meer dan 50 % van haar productie afhankelijk is van export, is er zoiets als een keten die gezamenlijk die productie op gang houden. Tot en met de export verdragen met derde landen bepalen hier wat er op prijsniveau gebeurt. Hoe kan kan je een varkensmester verantwoordelijk houden voor al die politieke ontwikkelingen? Hoe kan een VION zich zo afhankelijk maken van die instabiel gebleken politieke ontwikkelingen?Hoe kan een RABO tot op heden blijven sturen op groter en daarmee broedermoord onder boeren wanneer het tegenzit, ook op die instabiele Politiek ontwikkelingen, Hoe kan een Politiek zich lekker verschuilen achter eigen verantwoordelijkheid ¨ondernemerschap¨ wanneer het fout gaat? Het failliet van het export model zou een Politieke zaak moeten zijn welke met open vizier tegemoet getreden moet worden. Hoe kan een Van Rooi met nb EU subsidies uitbreiden en VION in de gordijnen jagen? Er hebben grote misleidingen plaatsgevonden de afgelopen 10 jaar en daar kan je de individuele varkensmester niet op afrekenen. Hij weet hoe je goedkoop een varken op topkwaliteit kan mesten, dat is zijn vak.

 • joannes

  Oh ja @XB, en wat te denken van FC, het coöperatieve monopolie met een ¨International¨ jasje, geleid door een ex Unilever man! Zolang het goed gaat vangt hij de Bonus! Wanneer het Fout gaat, gaat de Malus naar de Leden Boeren. De Expansie modelen gepropagandeerd door Productie geörienteerde bedrijfskolommen zijn inherent instabiel al lijken ze rotsvast zolang ze groeien. Maar dat is ook de voorwaarde, dat groeien, en daar ligt het probleem in de huidige instabiele Politieke tijden. Nederland heeft altijd zijn Calimero rol gespeeld en wordt nu als een Belasting Paradijs Internationaal te kijk gezet, met als gevolg minder eenvoudige export contracten! Blokkades van financiële Russische en Oekraïnse belangen hebben ook niet meegewerkt in de Vlees en Zuivel exporten!

 • XB

  Veel emotie Johannes. Het is een illusie te denken dat wij goedkoop een varken kunnen mesten. Je kunt wie dan ook de schuld geven, de verantwoordelijkheid voor je eigen toko ligt altijd bij jezelf. Rusland gaat in rap tempo zelfvoorzienend worden evenals China. Daar heeft het politiek gezien niets mee te maken. De strijd is verloren nu we qua kennis en vakmanschap geëvenaard of misschien wel verbeterd worden door landen die graag zelfvoorzienend willen worden. Rest ons tegen wereldmarktprijzen te produceren, of in te krimpen. Ik ben realistisch en denk het laatste; daar kan de politiek in NL ons niet bij helpen. P.s. Wat zouden de opbrengstprijzen momenteel geweest zijn als o.a. Amerika geen last gehad zou hebben van de grote uitval onder de biggen? Juist ja, nog lager.

 • joannes

  Emotie@XB, daar drijft voor een belangrijk deel de economie op! Of heb je de studie boeken niet gelezen. Dit jaar is er nb een Nobelprijs voor utgereikt. http://books.google.es/books/about/Irrational_Exuberance.html?id=5aXJmAEACAAJ&redir_esc=y Bedrijfskolom beleid en politiek kan je een varkensmester niet voor verantwoordelijk stellen. Ook niet als hij trots zijn prestaties tot het extreme uitvoert. Er zijn grove fouten gemaakt en het is zielig dat nu op diegene af te wentelen, die zich persoonljjk met zijn hebben en houwen gecommiteerd heeft aan die glorie verhalen van schaalgrootte en export.De glorie verhalen van productiekolom dominatie en kansen tot ver over de wereld! Een varkensmester kijkt niet op de landkaart als hij in een stal investeert, hij kijkt naar overlevings strategiën, de laagste kostprijs, om in ieder geval een van de laatste te zijn wanneer het even slecht gaat!

 • joannes

  @XB, mogelijk een interessante link voor je om dat enge verantwoordelijkheids principe van je wat bij te stellen: http://thefinanser.co.uk/fsclub/2014/07/q-why-are-banks-organised-in-product-silos-a-mckinsey-.html

 • joannes

  @XB,hierbij een kaart met de EU varkensstromen in een periode dat er nog Politieke stabiliteit heerste:
  http://ec.europa.eu/agriculture/statistics/trade/2011/maps/pork_exp_2011.pdf

  De prijzen kunnen alleen verbeteren wanneer die dikke pijlen naar Rusland gecompenseerd worden, want die gaan het zelf produceren hebben we geleerd. Compenseren in de zin van alternatieve export gebieden of sanering van productie capaciteit! En hoe kan een varkensmester daaraan werken? Liefst voordat hij al zijn reserves heeft opgebrand aan te lage prijzen omdat de Handel teveel met zichzelf bezig was en de Politiek met navelstaren en verantwoordelijkheden distribueren bezig is.

 • XB

  Studieboeken, Nobelprijs het zal allemaal goed bedoeld zijn. Een boer geloofd klakkeloos ieder rapport, betoog, studieboek en wat al niet meer ALS het maar in zijn straatje past. Kritisch kijken doen er weinig. Je kunt al een aantal jaren zien dat de landbouw oostwaarts opschuift, daar waar ruimte is. Waarom dan nog massaal hier uitbreiden en daarmee tegen de stroom in roeien? Het is een enorm risico produkten of grondstoffen te produceren waarbij je niet zelf de verkoopprijs kunt bepalen, of weinig invloed op hebt. Nog maar een stal erbij om de kostprijs te drukken, denk eens helder na! Het is een keus die een ieder voor zich moet maken. Maar we sluiten de discussie, de toekomst zal het leren.

 • sturk

  Ga zo door,dan weet je zeker, dat er geen varkenshouders meer bestaan over een paar jaar. Probleem Vion ook direct opgelost.

 • joannes

  Juist@XB, omdat boeren veel geloven wanneer het in hun straatje past hadden De Handel, De Banken, De Politiek, die er veelal voor gestudeerd hebben, de sluisen niet zo wijd open moeten zetten op/voor lage kostprijzen, maar zich af moeten vragen of ze eea in die export markt tegen een redelijke prijs, kostprijs + een redelijke marge, kunnen verkopen. Ook als er eens een verdrag of een land tegenwerkt. Want velen hebben die ¨productie installaties¨ niet met alleen eigen geld maar met een déél eigen geld op gezet een de rest bijgeleend.

 • zeugenstal

  meeste varkenshouders gaan nog steeds op vakantie ,,, oooooooooo mar dan , nijpen we nog een keer

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.