Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Tönnies verhoogt varkensprijs met 4 cent

Het Duitse vleesconcern Tönnies verhoogt zijn varkensprijs voor deze week donderdag tot en met volgende week woensdag ook met 4 cent naar €1,78 per kilo.

Concurrent Vion GmbH en de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch maakten dezelfde prijsstijging woensdag al bekend.

Tönnies heeft deze week moeite om zijn prijsstijging tegelijkertijd met Vion GmbH en de Vereinigung bekend te maken. De Duitse varkensprijzen stegen vorige week met 3 cent per kilo. Met de prijsverhoging van deze week, ontvangen Duitse vleesvarkenshouders in twee weken tijd in totaal 7 cent per kilo meer voor hun slachtrijpe dieren. Op de verkoop van varkensvlees verdienen Duitse slachterijen die verhoging niet terug.

Bijna alle Nederlandse vleesbedrijven kunnen de Duitse prijsverhoging met 3 cent per kilo voor begin deze week niet volgen. Bij Vion en Compaxo stijgen de prijzen met 2 cent per kilo, terwijl Van Rooi Meat er 1 cent bij doet. "Wij ontvangen deze week geen cent meer voor varkensvlees. Daarom volgen wij de Duitse prijsstijging niet", legt directeur Marc van Rooi van het gelijknamige concern uit. "De voorraden van varkensvlees zijn dit jaar groter dan normaal. Dat is een gevolg van de sluiting van de Russische grens voor varkensvlees. Bovendien heeft Polen minder nodig, omdat het land niet kan exporteren vanwege uitbraken van Afrikaanse varkenspest", zegt hij.

Bij Vion ging de varkensprijs sinds 19 mei met 12 cent naar €1,73 per kilo omhoog. "Deze stijgingen van de inkoopprijs zijn niet in de afzet van varkensvlees terug te halen. Die markt is vol en de afzet verloopt zeer stroef", legt Vion-inkoopdirecteur Peter van Balkom uit. Het aanbod van vleesvarkens is bij Vion ruim voldoende om aan de benodigde hoeveelheden varkensvlees voor de programma's te komen.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  De agrarische sector ontloopt de crisis. Terwijl in het land nog steeds bouw-, installatie-, en detailbedrijven bij bosjes omvallen wordt het vlees 10% (en in winkel 20%) duurder. Wie kan mij dat verklaren?

 • ikkethuis

  bob omdat het al 40 jaar crisis is in de landbouw. Nu volgt gewoon een inflatie correctie hoop ik.

 • bankivahoen

  Vraag eens aan kippenboeren , vleesvarkenshouders en tuinders of ze iets merken van de crisis ! Wel vlug zijn anders zijn ze er al niet eens meer om je een duidelijk antwoord te geven !

 • Wim Toornstra

  De NL slachterijen kunnen dan wel beetje zielig doen maar waarom slagen onze Duitse vrienden er dan wel in om verhogingen uit te betalen?

 • Biggemans

  Hoorde vandaag nog van een Nederlandse collega, die wilde meer toeslag op de Vion notering hij ging per direct in een ander concept, zonder berenaftrek,,,, hoe gaat v Balcom dit uitleggen aan de supermarkten ??

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.