Varkenshouderij

Achtergrond 2795 x bekeken 46 reacties

Tönnies verhoogt varkensprijs met 3 cent

Het Duitse varkensvleesbedrijf Tönnies verhoogt zijn varkensprijs deze week noodgedwongen met 3 cent naar €1,74 per kilo.

Het aanbod van vleesvarkens is komende dagen in Duitsland dermate klein dat Duitse varkensslachterijen meer voor de dieren moeten betalen om ze aan de haak te krijgen.

Diverse varkensslachters in Zuid-Duitsland werken morgen (donderdag) gewoon door, ondanks een Katholieke feestdag (Sacramentsdag). Dat hadden ze beter niet kunnen doen. De afzet van varkensvlees loopt deze week in Duitsland niet beter dan vorige week. De weersvoorspellingen voor komend weekeinde zijn niet zodanig goed dat van veel barbecue-activiteiten sprake zal zijn.

Prognose: prijs hoger.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  waarom krijg ik toch altijd het gevoel dat derk de prijs alleen omlaag wil praten. op een of andere manier heeft hij het tegen verhoging.

 • John*

  net of dan de prijs wel omhoog gaat...

 • Wim Toornstra

  Nou eens hopen dat onze nationale trots de vion volgende week ook een keer ruig verhoogt +5 of zo. Dan kunnen ze het vertrouwen met de boeren herstellen.
  Waarschijnlijk willen ze wel maar mogen ze niet van bijzonder beheer Rabobank.

 • BoB de Bakker

  Wordt het niet eens tijd dat de boeren een keer tevreden zijn met de prijs! De varkensprijs stijgt met centen en het voer met procenten. Het gemiddelde loon van een burger is de laatste jaren echt niet gestegen en velen hebben ww of bijstand.

 • kaper

  zo ist maar net bob

 • BW

  BoB de Bakker, weet je wat het is. Een burger werkt 36 uur per week, heeft elk weekend 2 dagen vrij, heeft minimaal 25 vakantiedagen, heeft een 13 de maand en vakantiegeld. Als hij om 5 uur de deur achter zijn kont dicht trekt, zal het hem allemaal worst wezen. Loopt totaal geen risico, hebben een pensioen enz. enz. Bovengenoemde dingen hebben zelfstandige niet. Daarom mag er best een goed inkomen tegenover staan. En dat is iets wat ik al jaren mis. Mij hoor je niet klagen, maar ik vind dat mijn geleverde inspanningen niet in verhouding staan tot mijn inkomen. En ik vind dat daar onze belangenbehartigers maar eens flink voor moeten strijden en op de kaart houden.

 • Fermer

  @BoB de Bakker, reactie #6, geeft goed de werkelijkheid aan. Met daarbij nog dat we de laatste jaren een ontzettende speelbal van zowel de consument als de politiek geworden zijn. We worden alle hoeken in gedrukt. Het vraagt veel flexibiliteit die niet meer in verhouding staat met de gedane inspanning. De meeste lol is er wel zo'n beetje af. Is dat dan de bedoeling?

 • BoB de Bakker

  @ BW en emmerei, speelbal van consument en politiek, denk dan ook aan zorg-, logistieke- en ambtelijke sector. En vergeet de ruim 700.000 werklozen niet. Wanneer je als burger een half jaar je rente en aflossing niet betaald zet de bank een bordje in de tuin.
  Eén argument hoor ik nooit van boeren, ze werken de hele dag alleen en vereenzelvigen zich met hun dieren. Is dat niet de voornaamste reden van ongenoegen? De boeren denken dan dat er geen weg terug is.

 • w v gemert

  Hoe krijg je Bob de Bakker zoveel onwaarheden en onzin in een reactie nr 8 . 700.000 werklozen klopt niets van dit jaar max.460.000 en is nu dalende. Lonen zijn de laatste jaren ongeveer gestegen met de hoogte van de inflatie, bezuinigingen en lasten verzwaring in zorg e.d. treft ons net zo hard als iedereen. Tot slot de agrarische ondernemer werkt gemiddeld meer dan 50 uur, waarvan een flink deel in het weekend. Een beetje respect is toch wel op zijn plaats in ieder geval op zijn minst net zo veel als ik voor jouw heb ondanks dat ik er totaal met je oneens ben.

 • w v gemert

  Correctie op reactie nr. 9 Ik heb het aantal w.w. uitkeringen van 460.000 verwisseld met het aantal werklozen van 670.000, sorry op dit punt trek ik mijn reactie in.

 • BW

  BoB neem van mij aan, dat als ik een half jaar geen rente en aflossing betaal, er ook een bordje in mijn tuin komt staan. Dan kom ik niet in de WW maar ga rechtstreeks de bijstand in.

 • glaasje

  Er zijn veel te veel onkosten waar je als varkenshouder mee te maken hebt. Iedereen wil mee snoepen en zo blijft er weinig over voor diegene die het werk doet. Overheid is hier voor een groot deel schuldig aan, met al hun belachelijke wetjes en regeltjes.
  en nr.6 heeft gelijk.

 • brabantsduitserke

  vroeger moest een metselaar 3 uren stenen metselen om 1 kg varkenshaas tekunnen kopen. vandaag de dag 1 kwartier. Bob de bakker moet hier maar eens goed over na denken. Het probleem is, hij heeft het tegoed. Honger moest die lijden ,dan pas weet hij de producent te waarderen. Gaat toch negens meer over.

 • Fermer

  @BoB de Bakker, de reden van ongenoegen is niet het argument dat we de hele dag alleen werken en ons zouden veréénzelvigen met de dieren. Er komen genoeg mensen over de vloer en vele hebben een collega tegenwoordig. Dat we schik hebben met de dieren (of het land), is waarom we hoofdzakelijk voor dit beroep gekozen hebben. Welke weg terug bedoel je dan, de meesten zijn er van jongs af mee opgegroeid en ingegroeid. Ook al zou je willen, dan kun je daar niet zomaar uitstappen. Iederéén die in loondienst werkt heeft in ieder geval een minimumloon, arbeidsongeschiktheidsverzekering, vakantiedagen, 36 urige werkweek, ziekteverlof etc. Mooi, waarom een boer, die vele uren meer werkt, risico loopt met zijn bedrijf, een goed product waar een heleboel mensen wel aan verdienen aflevert, dat dat daar allemaal niet vanzelfsprekend voor is. Tuurlijk als ondernemer weet je er zijn goede tijden en mindere tijden. Wat er nu aan de hand is dat de boer totaal geen inspraak meer heeft, het heeft maar te doen wat hem opgelegd wordt, van de politiek, van de consument, van de afnemer, van de supermarkt. Zijn eigen deskundigheid raakt ondergeschikt. Dat staat toch los van of de andere sectoren of de burger het ook moeilijk heeft? Bij heel veel boeren spelen die factoren ook mee omdat ze een partner hebben die veelal ook buitenhuis werkt als die al werk heeft. Die komen dat net zo goed tegen!

 • BoB de Bakker

  @willy van gemert, je draait om de zaak heen, bezuinigingen in de zorg, daar houd u wel werk om. Het gaat mij om het ongenoegen dat u uitstraalt. U wilt op de buurman verhalen dat u zo hard werkt door hem een dure karbonade te verkopen. Of zie ik dat verkeerd?

  @emmerei, noem mij eens een ander beroep waar je zo weinig contact met mensen hebt als een varkens-, cq pluimveehouder. Dat u zegt dat er genoeg mensen over de vloer komen; probeer als vertegenwoordiger maar eens aan de koffietafel te komen bij een detaillist of industrieel, een boer ontvangt hem met open armen.Ik had juist de ervaring dat de aanloop steeds minder werd, de dierenarts komt maandelijks, het voer bestel je via de tel/computer en word niet meer opgenomen door een vertegenwoordiger, de inseminator levert het sperma af bij de voordeur enz. Een collega hebben zegt niets, de één werkt in de vleesvarkensschuur en de ander in de fokschuur (bij wijze van voorbeeld).
  Er is niets nieuws onder zon, in de vijftiger jaren van de vorige eeuw vertrokken velen naar het buitenland omdat Nederland te klein zou zijn om met z'n allen een boterham te verdienen. In de zeventiger jaren gingen velen omdat de regelgeving toenam. Dus het gevoel geen inspraak te hebben is van alle tijden. Ik weet nog hoe de boeren steigerden toen kwantum toeslagen/kortingen werden ingevoerd.

 • kalkar

  W. van gemert, even een reactie. Er zijn in dit landje inmiddels een kleine 700.000 werklozen. Verder nog eens een 300.000 die niet officieel worden meegeteld. dus een kleine miljoen die thuis zitten. Verder nog eens een 700.000 W.A.O; ers. Ja, dit landje is goed ziek. Verder nog even iets. Boeren, vooral koeieboeren werken helemaal niet hard en lang.Uurtje melken, halfuurtje voeren, koeien naar buiten en dan met de vrouw spelen. Loonwerker doet het landwerk, Ab Oost doen de klauwen enz. Ken er zat die weinig doen. Wees blij dat de burgerij nog steeds denkt dat de meeste boeren heel hard werken. Houen zo.

 • LUCTOR

  @BW#6 De gewone werknemer die bij zijn baas om meer loon vraagd en het niet krijgt kan twee dingen doen er in berusten of solliciteren naar een job waar hij wel met de beloning uit de voeten kan, dit geld ook voor varkenshouders die niet te vreden zijn met hun inkomen. Tip je kunt zo instromen bij de slachterijen aan de slachtbaan zijn altijd vacatures. Nl is een land van regeltjes en wetten maar gelukkig voor jou is er nog geen wet die verplicht om varkenshouder te blijven of die moet van de bank komen maar dan geld wie met vuur speelt kan zich branden.

 • Fermer

  @ LUCTOR, ik las dat na en naast elke boer er ong. 30 volwaardige arbeidsplaatsen odig zijn, denk aan transport, verwerking, advies, bank, verzekering, voer en bemesting, bouw, machines, controle enz. Dit zijn zeker geen minimum loon baantjes. Waarom mag de basis, de boer dan geen goed uurloon, voor z'n werk, z'n geinvesteerd kapitaal en z'n risico ontvangen?

 • LUCTOR

  @emmerei De essentie van mijn reactie is dat een zelfstandig ondernemer zoals een varkenshouder die al jaren tegen kostprijs of daaronder produceert dat uit vrije wil doet ik gun deze mensen een goede boterham heb zelf in het verleden ook varkens gehad maar ben er mee gestopt omdat het voor mij niet meer rendabel was doordat het een neven tak was met zeer goede resultaten maar kreeg voor mijn biggen en vleesvarkens gewoon minder betaald als diegene die grotere aantallen kon leveren en ik niet van plan was om als slaaf in mijn eigen varkensfabriek mijn werkzame leven te slijten.

 • Fermer

  @LUCTOR, ik begrijp je verhaal, het worden inderdaad fabrieken en daar lijkt men blij mee te zijn. Alleen niet jij, ik en de gewone echte boer, want die zitten deze mensen, directeuren van hun eigen vee-BV, in de weg. Eigenlijk zijn het gewoon zetbazen van de bank geworden. En zonder inkomen zitten ze allemaal vast. Jij en ik zijn er misschien net op tijd uitgestapt, niet de makkelijkste keuze, maar wel de verstandigste.

 • John*

  automatisering en gebruiksvriendelijke dieren hebben dit allemaal mogelijk gemaakt. met een goed ingericht bedrijf kan je fluitend 500 zeugen verzorgen zonder moe te worden... Dat is er wat de afgelopen 25 jaar veranderd is. Heb je minder dan werk je parttime.... en daar hoort ook een parttime inkomen bij. Alleen met zeugen is het heel lastig om parttime te werken dus is het keuzes maken!

 • varkentjeeee

  ja alleen vroeger kon men van 50 zeugen leven nu zijn er bedrijven die met 1000 zeugen nog niks kunnen verdienen, dus ja wat zit er fout

 • John*

  dat alles om de varkenshouder heen veranderd is... en dat is niet per definitie fout. Het is alleen keuzes maken of je daarin wel of niet mee wil gaan en zowel dan is het kwestie van goed nadenken hoe dit allemaal aan te pakken zodat je er ook nog iets aan verdiend! Zijn gelukkig meer als voldoende voorbeelden waar het wel allemaal heel goed gaat en die daardoor dan ook meer als voldoende inspiratie leveren om door te gaan en ook nog goed te verdienen.

 • Fermer

  @John, je hebt niet de keuze mee te gaan, de marge per varken wordt zo klein dat je de kwantumtoeslagen op vee en voer niet kunt missen. Zo werkt men de kleinere eruit, en bedenk wel, er is steeds iemand de kleinste. Groter worden kan je met moderne middelen arbeidstechnisch misschien nog wel aan, maar je bent wel steeds afhankelijker van machines, computers en leveranciers, dus grotere risico's en bij tegenvallers een grotere strop. De keten na en naast de varkenshouder wordt wel steeds uitgebreider, waaruit volgt dat je als overgebleven boer steeds meer periferie moet onderhouden.
  En is minder dan 500 zeugen een parttime baan? Dan ken ik in Nederland nog wel heel veel beroepen die ik als 'parttime job' zou willen qualificeren, met ook een parttime loon.

 • w v gemert

  Bob de bakker, dat ziet u helemaal verkeert. Wij produceren voor de vrije markt zonder subsidie. Als de consument dan extra eisen heeft en die niet wil betalen ,worden die eisen ons wettelijk opgelegd en deze verduurzaming wordt afgewenteld op de varkenshouder. De vrije markt is de Europese markt , maar voor de andere landen gelden deze eisen niet , alleen voor Nederland en dat is onjuist en daar ageren wij tegen. Ik hoop dat dit duidelijk is.

 • BW

  LUCTOR#17 jij moet minister van werkgelegenheid worden. Ik zie dat jij de werkeloosheid zo oplost. Ik neem tenminste aan de ww-ers ook gewoon aan de slachtlijn hun geld mogen verdienen.
  Je schrijft een hoop onzin!! Omdat jij varkens als neventak had kon jij stoppen, maar als je een modern varkensbedrijf van omvang hebt valt dat niet mee.

 • drikhend

  De landbouw heeft er voor gezorgd dat er in ons wereld deel voor iedereen eten is . En door dat de productie de laatste jaren harder is gegroeid dan dat er echt nodig is om alle mensen eten te geven . Is voedsel een handels product geworden en geven we daar niet graag geld aan uit . Maar als tussen boer en consument partijen zitten die willen verdienen en toch goedkoop de klanten willen lokken. Kun je raden wie het offer moet brengen in een overschot markt .Als er een tekort zou zijn was de prijs hoger en werd het ook beter gewaardeerd dan nu .

 • drikhend

  Verder wil ik reageren op werkmensen die maar 36 uur werken en geen zorgen hebben . Er zijn nog veel werkmensen die meer dan 36 uur werken en ook nog zwaar werk hebben en hard moeten werken . En ook een hypotheek hebben en bang zijn hun baan te verliezen . Daarbij naast hun werk soms meerdere uren kwijt zijn aan reisuren woon werk verkeer .Vroeg op een laat thuis .En deze kunnen er ook niets aan doen dat wij in de agrarische sector soms verliezen en meestal net voor kostprijs of een plusje moeten verkopen .Dus wederzijds respect zoals heer W . V Gemert schrijft is heel normaal tenslotte strijden we allemaal voor onze boterham . De een als zelfstandige ondernemer en de ander als werknemer .

 • BoB de Bakker

  W. van Gemert, zit daar juist niet de kneep, de vrije markt. Het is al meer dan een decennium een overschotmarkt. Het antwoord hierop is schaalvergroting geweest, de mindere rendabele bedrijven werden overgenomen door boeren die het iets beter in de vingers hadden, zie de ontwikkeling in voormalig Oost Duitsland. Dus nog meer aanbod en nog lagere prijzen. Daar heeft consument en overheid geen schuld aan. De enige oplossing is een inkrimping van het aanbod. Dat gebeurd dus nu, al is het misschien maar tijdelijk. Dan stijgt de prijs direct. MAAR.. als de varkensprijs 10% stijgt ligt het vlees 20% duurder in de winkel. En daar zit de consument momenteel niet op te wachten.
  Wat betreft subsidie, in deze regio Oost Nederland zijn in de tachtiger jaren tientallen schuren gebouwd met WIR. Vijf jaar geleden werden ze afgebroken met afbraakpremie of een rood voor rood regeling.
  Ik heb best respect voor boeren maar ik vind momenteel dat de agrarische sector teveel met het vingertje naar anderen wijzen. Neem bijvoorbeeld de derogatie. Hoeveel commentaar kwam daar niet op terwijl vriend en vijand het daarvoor over eens werden.

 • LUCTOR

  @BW Lees in mijn reactie het woordje bank even . Wat de werkloosheid betreft zou ik gemakkelijk met de helft kunnen veminderen wat ik neer gezet heb over de slachtbaan is gewoon realiteit er wordt bij de meeste grotere slachterijen of ze nu varkens slachten of runderen maakt niets uit gewerkt met uitzendbureau,s die op hun beurt weer mensen van over de grens in huren zouden deze plekken ingenomen worden door varkenshouders die lees goed nog kunnen stoppen en de varkens produktie rechten uit de markt genomen werden zodat de produktie in NL niet uitgebreid kan worden dat een ferme inpuls aan de prijs zou geven.Zou voor het nederlandse voetbal misschien ook nog weer een nieuwe sponsor opleveren zodat de duitse ploeg niet meer gesponsort werd met NL varkens.

 • John*

  laat mij maar varkens fokken en mesten er is goed genoeg aan te verdienen :-)

 • w v gemert

  Bob de Bakker, de WIR premie was bedoeld om werkgelegenheid te creëren voor alle sectoren (het land was onderweg naar 1.00.000 werklozen), luchtvaart, industrie landbouw, enz. met breed sociaal draagvlak in het land. Uiteindelijk heeft het ook gewerkt ,verwijt je nu al diegene die toen gebruik hebben gemaakt van de wettelijke WIR premie het zelfde als hetgeen de agrarische sector verwijt of ben je selectief?

 • joannes

  @LUCTOR, je geeft een aardig voorbeeld. Maar volgens mij zit het gecompliceerder in elkaar. In de jaren 60 en 70 toen we nog een industrie hadden die ook dankzij schaalgrootte en technologie teveel succes had, is die import van buitenlandse medewerkers massaal opgestart. In een tijd met alleen een Benelux en nog zonder de EEG! De Multinatinals onder druk van hun succes en gebrek aan goedkope arbeid hebben de spelregels voor de Nederlandse economie gewijzigd. Vanaf die tijd zijn er al Buitenlanders in de Slachterijen. De Trend is gewoon doorgezet. Maar die Multinationals hebben inmiddels óók hun fabrieken verplaatst om het Internationale succes van hun technologie en producten verder te exploiteren. Diegene die achterbleven zijn die Buitenlandse medewerkers en de Nederlandse Agrarische sector die met uitgebreide producties nog steeds in Nederland opereren voor die Exportmarkt. Waarschijnlijk omdat ze streek en familie gebonden zijn.

 • LUCTOR

  @joannes De mensen die jij omschrijft zijn inmiddels Nederlanders wat betreft de mensen die ik bedoel zijn meestal van oosterse orgine in de jaren 60 en 70 hadden we ook geen 685000 werklozen en tel er maar gerust 300000 bij die niet meer bestempeld worden als zijnde werkloos.
  De mensen die ik bedoel worden als de wet goed nageleefd wordt beloont zoals in de cao afgesproken in de bedrijfs tak waar ze werkzaam zijn.
  Het hoeft daarom ook niet zo gecompliceerd te zijn om de werkloosheid hier in NL te reduceren gewoon de wet wat bijschaven.
  Nu zal de politiek zeggen dat gaat zomaar niet het ligt allemaal veel gecompliceerder dan wat voor beeld jij er van schetst Luctor maar is het dan zo moeilijk om de wet op de arbeids voorziening wat bij te schaven zodat diegene zonder werk hoe erg ook gepust wordt om de baan in de slachterij of in kas etc aan te pakken en gemotiveerd te uit te voeren. Het is niet gecompliceerd het wordt gecompliceerd gemaakt door te veel aan wet en regelgeving zodat de ene wet de andere tegen werkt.


 • joannes

  Het is nog simpeler @LUCTOR; het is de eeuwige strijd van exploitanten tegen diegene die alleen zichzelf kunnen exploiteren. Oftewel diegene die kapitaal investeren voor exploitatie en diegene die alleen zichzelf exploiteren in de vorm van arbeid verkopen. Zodra er een tekort is aan Arbeid worden de grenzen open gezet of verruimd, om de de Exploitanten de gelegenheid te bieden maar vooral te Produceren. Zolang het om Produceren voor eigen Markt is, geeft zoiets relatief een verlichting voor de gehele gemeenschap in de vorm van acceptabele product prijzen, maar zodra eea voor Export bedoeld is, ontstaat er een onbalans in de vorm van te lage prijzen relatief tot de arbeidskosten. In zo´n geval trek je immigranten aan die met lagere verwachting en kosten de aanwezige Arbeid leveranciers eruit concurreren, en een ¨werkeloosheid¨ creëren die de exploitanten niet herkennen omdat zij met de immigranten gaan werken, en daarmee het probleem vergroten.

 • Fermer

  @joannes, waarom blijven die exploitanten dan nog in Nederland? Omdat onze regering dit sponsort, bedrijven krijgen geld toe om hier te blijven of zich hier te vestigen. Het land als zodanig kost dit alleen maar geld. En zolang we met veel te hoge minimum lonen in dit land blijven, wat natuurlijk in het belang van diezelfde multinationals is, lekker veel en dure waar verkopen, zolang blijft de boer in verhouding onderbetaald. Het is de verhouding die scheef is, wij werken voor een prijs die gevormd wordt door verkoop van een product met een wereldmarktprijs (met toevoeging van wat subsidie), de burger denkt en verdient, of krijgt een uitkering op basis van ons, veel te hoog aangehouden en nog steeds overschat, welvaartsniveau. Hoelang zal Nederland en de Nederlander nog boven z'n stand kunnen leven?

 • joannes

  @emmerei, wil je dat de ¨Nederlanders¨ gaan werken voor dezelfde condities als de immigranten? Je kan dan óók verwachten dat het op straat een stuk onveiliger wordt!

 • Fermer

  @joannes, dat hoeft niet, want heel veel producten zullen in prijs zakken. Deels zullen de multinationals voor massa-aantal kiezen met een kleinere marge, dus hun waar goedkopr aanbieden, aan de andere kant zullen producten goedkoper worden want de gerelateerde arbeidskosten zullen lager liggen. Plus de belastingdruk voor de werkende zal minder worden, BTW is prijsafhankelijk, en wie minder verdient hoeft minder inkomstenbelasting en minder premies te betalen. Voor de toekomst van Europa zal loonmatiging hier zeker van groot belang zijn, willen we geen al te grote volksverhuizing tegemoet zien.

 • LUCTOR

  @joannes Als er volgens de wet zoals deze nu is opgenomen gewerkt wordt is de allochtoon niets goedkoper dan de autochtoon maar door het hoge welstands niveau hier in onze westerse cultuur zijn het allemaal luxe paarden geworden die de kar niet meer kunnen en willen trekken.
  Het gaat meestal om fysiek werk wat deze mensen doen je komt deze mensen niet tegen in een management funktie er zal altijd fysiek werk blijven door de wet bij te schaven kan de werkloze manager ook gerust plaats nemen aan de slachtbaan zodat hij verwijderd kan worden uit de kaarten bak van het uwv zou hem het werk en de beloning niet te vreden stellen is dit een goede motivatie om op zoek te gaan naar werk wat hem meer tevreden stemt.

 • joannes

  @emmerei, je geeft het antwoord al zelf in #36, Nederland kan zich geen lagere lonen permiteren. Lagere lonen betekent minder bestedings kracht, problemen met het terug betalen van (hypotheek, consumenten en auto) kredieten, lagere belasting inkomsten, en bovenal een dalend consumenten vertrouwen dat de economie op gang houdt. De spaarzin zal stijgen en per saldo zullen er meer bedrijven failliet gaan dan er gestart kunnen worden. @LUCTOR, relatief werken immigranten voor lagere lonen dan Nederlanders, gezien hun motivatie en vakkundigheid. Hun referentie zijn de lonen in eigen land. En die paar managers die lopen zullen het verschil niet maken, niet tegen staande dat die concurreren met lager opgeleidde vaak jongere arbeidzoekende.

 • aarthamstra1

  gere)

  Een Europees (WERELD) loon.Een Europees (WERELD) welvaart niveau . De inschatting minder onvrede meer welvaart meer veiligheid.
  Een foutje , Nu de welvaart.,/ automatisering mooi hoog is . is het verschil met de opbouwfase dat je toen 1000 mensen nodig had tegen over nu 100. Het probleem Wat doe je met al die overtollige .Die wel moeten blijven consumeren om de welstand op peil te houden. HEB NOG NOOIT
  EEN OPLOSSING GEHOORD.


 • joannes

  @aarthamstra1, één oplossing bestaat niet! Hoe balanceer je over het pad van groeiende evenwichtige welvaart, zonder af te dwalen in excessen? Dat is de grote vraag! Geld drukken, lenen op de toekomst en inflatiewinsten zijn niet houdbaar is gebleken. Maar gedurende de rit, zo´n 30 jaar, hebben velen ervan genoten met een gevoel van ¨Dat heb ik gepresteerd¨ terwijl het gewoon geprovoceerd is door de Centrale Banken. Voorlopig zal die onevenwichtigheid gecorrigeerd moeten worden en dat betekent versobering omdat de schulden betaald moeten worden en daarmee de consumptie zal dalen. Vroeger had je nog verschillen tussen landen die eea konden uitwegen maar sinds de 80tiger jaren voeren de Centrale Banken zo ongeveer hetzelfde beleid. Duitsland heeft haar eigen economische winter gecreëerd met de eenwording en stond met het juiste assotiment, prijs, kwaliteit en loon niveau precies klaar om te profiteren na de eerste economische klap in 2009. Zij hebben nu de voorsprong!

 • Fermer

  @ joannes, de aflossingsvrije hypotheek, daarmee is alles betaald. Beleggen (in een huis) met geleend geld (hypotheek) is altijd zeer riskant gebleken. Hierbij ook nog met staatssupport, de hypotheekrenteaftrek en de nat. hypt. garantie. De economie zal terug moeten , want de groei berust momenteel slechts op geleend geld, reeel is er al lang geen groei meer. Huizenprijzen zijn nog veel te hoog, gedwongen verkopen zullen een reeelere prijszetting geven. De staat, met hun garantiies, en vooral de banken, die jarenlang de volledige rente op hun niet afgeloste hypotheken hebben gevangen, zullen de grootste verliezen moeten dragen. Mensen, die jarenlang boven hun stand hebben geleefd, zullen nu flink moeten inleveren, maar door alle werk aan te pakken zulllen er weer nieuwe kansen voor hen en dus voor nieuwe bedrijven ontstaan. Zoals @aart hamstra al zei, nu werken er 100 die voor 1000 betalen, want alle 1000 consumeren ze wel. Na de 'correctie' zullen er tenminste 500 werken, wat voor de werkenden veel minder afdracht zal betekenen voor de niet werkenden omdat er in verhouding veel minder zijn. Je krijgt dus een veel solidere basis, meer mensen die werken en brutto veel lagere lonen en netto wat lagere lonen.

 • aarthamstra1

  Een oplossing joannes, zou kunnen zijn de carrière levens opbouw van de mens te verleggen ,Na studie ,zorgplicht.vervullen voor de oudjes zieken en zwakken , daarna iedereen onder aan de ladder beginnen met je handen werken om te beginnen. Heb je al 2 welvaart vraag stukken opgelost. 1 de zorg 2 werk dat nu niemand wil doen om dat het te vies of zwaar is . Deze beide voor het minimum loon om zo de staats kosten te drukken. Daarna de vrijheid je eigen carriere op te bouwen. Met een maxium Quotum op de omvang in geld en macht. Dan denk ik voornamelijk aan de macht van multinationals . Op deze punten moet je dan sturen om de vraag op elk gebied in evenwicht te houden.
  WE KUNNEN MOETEN toch wel iets bedenken om onze welvaart minimaal op peil te houden zonder oorlog, zonder dumpen van overtollige goederen en gebouwen. zonder over der rug van de buurman onze welvaart op peil te houden. Het zou een oplossing kunnen zijn weet jij een betere.


 • John*

  zorgen dat er weer verdiend wordt en niet stil staan bij de verdeling van het geld. We hebben wel multinationals maar volgens mij hebben geen van alle een grote kluis waar al het geld achterblijft. Dit wordt zoveel mogelijk geinvesteerd. I.p.v. Jongeren aan een bed te parkeren of in tomatenkas zou je juist ondernemerschap moeten stimuleren. Nieuwe kansen zien en benutten. Ik heb ook mijn kansen gezien in de varkenshouderij en deze weten te benutten. De jeugd heeft de toekomst de sky is the limit.

 • joannes

  Uiteindelijk zullen alleen fiscale oplossingen de gemeenschap kunnen sturen naar meer evenwichtigheid. Belastingen en Subsidies dus! Zoals die de algelopen 30 jaar mee gestuurd hebben naar het ondernemen van risico in productie en capaciteits uitbreiding zullen die nu terug genomen moeten worden.

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.