Varkenshouderij

Achtergrond 1627 x bekeken 1 reactie

Nederland kan Duitse stijging varkensprijs niet bijbenen

Nederlandse varkensslachterijen hebben grote moeite om de prijsstijging van hun Duitse concurrenten met 4 cent per kilo deze week bij te benen.

Vion maakte maandag geen prijs bekend. Bij Hilckmann bleef de prijsstijging beperkt tot 1 cent naar €1,76 per kilo. Het is niet de eerste keer dat Duitse slachterijen het leven van Nederlandse vleesbedrijven zuur maakt. Na Pasen is dat al diverse malen voorgekomen.

Na de sluiting van de Russische grenzen voor varkensvlees uit Europa op 29 januari hadden alle Europese vleesbedrijven moeite om alternatieven te vinden voor het gemis aan de Russische exportmarkt voor varkensvlees. Zij vonden na Pasen langzamerhand wat andere mogelijkheden om hun producten af te zetten. Duitse slachterijen zijn daar gezien de ontwikkeling van hun uitbetalingsprijs beter in geslaagd dan Nederlandse varkensvleesbedrijven.

Het Duitse varkensvleesconcern Tönnies verhoogde zijn varkensprijs tussen Pasen (20 en 21 april) en deze week in totaal met 22 cent naar €1,89 per kilo geslacht gewicht franco slachterij inclusief 6 procent btw. Nederlandse varkensvleesbedrijven kunnen niet tippen aan de prijsexplosie van Tönnies. Alleen Hilckmann komt er nog in de buurt met een verhoging van 18 cent naar €1,76 per kilo. Bij Vion blijft de prijsstijging tot vorige week steken op 14 cent per kilo naar €1,73 per kilo. Van Rooi Meat blijft nog meer achter met een stijging met 13 cent naar €1,72 per kilo. Compaxo verhoogde zijn uitbetaling tussen Pasen en vorige week met 15 cent naar €1,64 per kilo. Dat bedrijf, Van Rooi Meat en Vion kunnen hun achterstand op de verhoging van Hilckmann deze week nog iets verkleinen met een prijsverhoging.

De gemiddelde opbrengst van vleesvarkens dit jaar tot nu toe lager dan die van vorig jaar in dezelfde periode. Bij Vion is de daling 8,3 cent naar gemiddeld €1,584 per kilo. Tönnies houdt zijn prijsval dit jaar tot nu toe beperkt op 7,7 cent per kilo.

Eén reactie

  • zwijntje

    deze voorspelling had ik vorige week al gedaan bij een artikel van vion.
    Maar dit probleem zullen ze de komende tijd wel houden slachtend nl want er komt vraag vanuit duitsland en als de grens na rusland opgaat na de vakantie stijgt de vraag nog meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.