Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Nederlanders volgen stijging Duitse varkensprijs niet

De Nederlandse varkensvleesbedrijven Vion en Hilckmann volgen niet de stijging van de Duitse varkensprijzen met 8 cent per kilo. Hun prijsverhoging blijft beperkt tot 4 cent naar €1,65 per kilo, omdat de afzet van varkensvlees die meerprijs rechtvaardigt.

Duitse slachterijen verrasten varkenshouders vorige week woensdag met een stijging van hun varkensprijzen met 8 cent. Daar hadden varkenshouders niet op gerekend, omdat Duitse slachterijen afgelopen weken steen en been klaagden over de slechte afzetmogelijkheden van varkensvlees. Zelfs met de omslag naar beter weer meldden zij dat zij hun producten nog maar moeizaam konden verkopen. Zij hebben varkenshouders daarmee zand in hun ogen gestrooid. Nadat zij afgelopen woensdag een prijsverhoging met 8 cent uit hun hoge hoed toverden, was hun klaagzang over de slechte verkoop van varkensvlees ineens voorbij. "We zagen ineens ruimte voor een forse prijsverhoging. Die hebben we met de verkoop van ons varkensvlees nog niet terugverdiend", zei veterinair Jörg Altemeier van het het Duitse vleesbedrijf Tönnies afgelopen vrijdag op het jaarcongres van Vee&Logistiek Nederland.

Het aanbod van vleesvarkens is weliswaar krap, maar dat is al vele weken het geval. Donderdag valt bovendien een slachtdag uit in verband met Hemelvaart. Daardoor is het aanbod van vleesvarkens voor deze week ruim voldoende. Duitse slachterijen hanteren hun prijzen voor een gebroken slachtweek (donderdag tot en met woensdag), zodat de Duitse prijsstijging voor een volle slachtweek geldt. De afzet van varkensvlees loopt meestal goed in de week voor Pinksteren, zodat slachterijen hun prijzen volgende week kunnen handhaven.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Laatste reacties

  • chila

    wat is de weektoeslag bij vion ?

  • Snel

    Wat denk je, geen € 0,05

Of registreer je om te kunnen reageren.