Varkenshouderij

Achtergrond 19 reacties

Duitse varkensprijzen onverwacht fors omlaag

Oldenburg - De Duitse varkensprijzen zijn woensdag onverwacht fors gedaald. De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verlaagt haar prijs voor donderdag tot en met volgende week woensdag met 5 cent naar €1,58 per kilo. Zo'n grote prijsval is nog nooit voorgekomen vlak voor Pasen.

Duitse slachterijen grijpen de forse daling van de Vereinigungsprijs voor vleesvarkens aan om hun noteringen ook flink te verlagen. Tönnies verhoogde zijn varkensprijs vorige week in de eerste instantie voor donderdag en vrijdag nog met 2 cent naar €1,63 per kilo, maar verlaagde die afgelopen zaterdag al weer met hetzelfde bedrag naar €1,61. Daar gaat donderdag nog eens 3 cent af, zodat die ook op €1,58 uitkomt. Vion Nord hield zijn notering vorige week onveranderd op €1,61 per kilo en verlaagt die deze week met 3 cent naar €1,58 per kilo.

De Duitse vereniging van varkenshouders Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN) is verbijsterd over de verlaging van de Duitse varkensprijzen. Er is volgens haar geen enkele reden voor Duitse slachterijen om minder te betalen voor Duitse vleesvarkens. Er ontbreken deze en volgende week weliswaar twee slachtdagen (Goede Vrijdag en Tweede Paasdag), maar dat kan volgens de vereniging geen reden zijn voor de forse prijsverlaging. "De afzet van varkensvlees loopt goed voor Pasen. Tönnies en het Deense varkensvleesbedrijf Danish Crown hebben de prijzen bewust gedrukt om hun marges te verbeteren. Zij riepen begin deze week al dat hun basisprijzen ofwel de zogenoemde 'hausprijzen' naar €1,56 moesten dalen", stelt ISN.

Met de prijsdaling van 3 tot 5 cent per kilo blijft de stijging van de Duitse varkensprijs sinds het bereiken van het dieptepunt van €1,45 begin maart beperkt tot 13 cent per kilo. ISN wijst erop dat de Franse varkensprijs sinds haf februari met 35 cent per kilo is gestegen. "Ondanks de sluiting van de Russische grenzen voor varkensvlees uit Europa en de grotere export van Nederland en Denemarken naar Duitsland, kunnen Duitse slachterijen hun producten gemakkelijk verkopen aan landen in Azië. Daar kunnen zij nog marktaandeel winnen. Ook zitten Duitse koelhuizen niet propvol, zoals sommige Duitse vleeshandelaren beweren. Dat is een grote leugen", vindt ISN.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Wat een schande van de slachterijen.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Inderdaad is er geen enkele reden voor verlaging.

 • krulsaart

  Rustig blijven

 • info988

  het wordt tijd dat de nvv inziet vrijdag dat dit mis gaat anders moeten we de biggen massaal gaan weigeren of de toeslagen drastich omlaag laten gaan als mester zijnde.

 • porky 1

  info je moet bij de slachterijen zijn die proberen extra marge te maken en niet bij de vermeerderaars

 • w v gemert

  In mijn ogen de zoveelste bevestiging dat de zogenaamde vrije markt niet werkt/ niet kan werken. Er geen balans tussen slachterijen en producenten, dus kan de vrije markt niet functioneren. Een producenten organisatie moet de ruimte krijgen om die balans te herstellen.

 • aarthamstra1

  Goed gezien w v gemert , De vrije markt is uitgewerkt ,over datum
  De vrije markt is nu in handen van de multinationals ,Gelijk de kasteel heren in de gouden eeuw , Goud voor de rijken , en voor boeren en burgers is het barsten of buigen.

 • John*

  prijs omhoog = extra leveren
  prijs omlaag = minder of / niet leveren

  (info, als je niet levert zakken de prijzen voor de biggen vanzelf wel)

  het blijft een markt van vraag en aanbod. als de slachterijen de prijs naar beneden doen moet je je varkens afzeggen of minder leveren... als de prijs omhoog gaat leveren je weer extra. Alleen op deze manier voorkomen we dubbeltraps prijsdaling.

 • varkenshouder1

  Die varkens krijgen ze toch. Dat weten ze. We zullen iets effectievers in moeten zetten, maar wat weet ik zo snel ook nog niet. Ik denk ook richting producentenorganisatie`s die de varkensstroom in goede banen weet te leiden. Hoe weet ik niet.

 • putten

  @varkenshouder; doe 1 big minder in elk hok. is goed voor de techn. resultaten en de biggen zakken dan vanzelf.

 • c.putten

  geen biggen opleggen ,dan zakken ze nog harder,maar dan heb je over 4 mnd ook niet de jackpot.

 • hertha

  @c.putten, wie heeft jou vertelt dat we over 4 mnd de jackpot uithalen?

 • boerkebrabant

  willie, we hebben het al lang over een producenten organisatie? hoe ziet zoiets eruit? en hoeveel varkens moeten daar dan in zitten om werkelijk wat te betekenen? is milieukeur van hans verhoeven ook een producentenorganisatie? kortom veel vragen

 • w v gemert

  Boerkebrabant NVV en LTO zijn bezig een producenten organisatie op te richten op basis van Europese regels. Die producenten organisatie zou de mogelijkheid moeten hebben om namens de producenten handelend op te treden. Ik denk dat het nog een flinke tijd zal duren voor dat NVV en LTO zover zijn maar het is mijn in ziens het enige alternatief voor de niet functionerende vrije markt. Voor mij gaat het niet snel genoeg.

 • kalkar

  Biggen zijn al jaren veel te duur.Voor de gespecialiseerde mester is er al vanaf 2007 niks verdient. Zoals nu, 65 euro voor een big, 140 gulden is gekkenwerk. Dus je moet afscheid nemen van de mesterij, want waarom zou het beter worden dan de afgelopen 7 jaar? Of kunnen de slachterijen ook niet de biggenprijzen vast gaan stellen, gelijk de varkens? Zeker weten dat ze dan goedkoper worden. Wat doet trouwens de n.v.v aan deze grote problemen van scheefgroei, en dus de rampzalige financiële problemen bij de mesters?

 • boerkebrabant

  willie, wel apart dat dat zo lang moet duren, een overname door jumbo gaat over het algemeen veel sneller, zijn er geen andere mogelijkheden om samen op te trekken?

 • joannes

  En @melkertje1 heb je wel een uitgerekend wat het verschil tussen mesten in Nederland of over de grens. Daar zou wel eens je probleem kunnen zitten, want tot op heden gaan de biggen voor hogere prijzen over de grens. Daarbij worden er steeds meer vleesvarkens over de grens afgezet dus daar is het vlees ook meer waard. De NL regelingen doen je de das om en daar hebben de fokkers net zoveel last van. Zij kunnen echter met opschalen profiteren van de grotere (kost)prijsverschillen in het buitenland. Prijsverschillen die de NL mesters natuurlijk bij de inkoop tegenkomen. http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10845554/Biggen-en-varkensexport-licht-gestegen-in-2013

 • Sjarlie

  nog maar een stalletje erbij zetten van 10.000 stuks denk..

 • varkenshouder1

  Wat ik als eerste ga veranderen is dat ik geen biggen meer afreken op basis van de NVV notering als mijn handelaar de vette niet uitbetaald op de NVV notering. De scheefgroei wordt nu toch echt te gek.!!!

 • niet

  hehe ben je er achter dat je een oor aan genaaid word!!!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.