Varkenshouderij

Achtergrond 16 reactieslaatste update:2 mei 2014

Biggenprijs heeft top gehad

De biggenafzet loopt moeizaam. Vion verlaagde zijn notering voor deze week met 50 cent en geeft daarmee als eerste een signaal af dat de prijs voor de biggen op dit moment te hoog is.

Biggenhandelaar Dirk de Wit stelt het onomwonden: "Zelfs de kale NVV-notering exclusief BTW en toeslagen is al te hoog."

De stagnerende varkensprijzen eisen hun tol. Vleesvarkenshouders willen niet langer hoge prijzen betalen voor de biggen. Er valt voor hun geen droog brood te verdienen met biggenprijzen (inclusief toeslagen en dergelijke) van 63 tot 64 euro.

Op de binnenlandse markt loopt de afzet binnen vaste koppelingen wel door. Vrije koppels zijn veel moeilijker af te zetten. Ook de meeste exportmarkten doen het rustiger aan. Polen vraagt nauwelijks biggen. Dat heeft ook te maken met de grenssluitingen voor vlees als gevolg van de Afrikaanse varkenspest waarmee het land wordt geconfronteerd. In Denemarken groeit de biggenproductie en dat is merkbaar aan het aanbod Deense biggen in Duitsland.

Een complicerende factor in de biggenafzet is ook de afzet van beerbiggen. In veel landen in Europa is er nog altijd een forse weerstand om beertjes te mesten. Vooral bij de afzet van vrije koppels ontstaan problemen.

Prognose: daling in het verschiet.

Laatste reacties

 • BW

  Dirk de Wit zegt onzin. Vorige week had de handel het nog over 62 euro. En nu is 52 euro teveel? Handelaren roepen maar wat, en menen altijd gelijk te hebben. Omdat zij zogenaamd de markt kennen.

 • varken23

  dan maar wat minder biggen afzetten kan de vraag weer wat aantrekken

 • brabantsduitserke

  bij ons zijn ze niet aan te slepen. krijg min 3 keer per week telefoon voor biggen . we zijn de eerste 2 maanden schon ausverkauft. en dat is notabene nord-west plus 9

 • tedagro

  De handel kan proberen de stemming te beinvloeden, maar gelukkig kunnen ze het aanbod niet beinvloeden. Bij een te klein aanbod van biggen zullen degene die er het minste voor willen betalen langs het net vissen !

 • krulsaart

  Meneer Moesker, informeer eerst even bij collega handelaren wie Dirk de Wit is en maak dan de beslissing of dit de juiste persoon is om naar de biggenprijs te vragen. De Wit roept al vanaf half februari dat de biggenprijs te hoog is en dat het volgende week veel moeilijker zal gaan. (Het is inmiddels mei!!)

 • Wim Toornstra

  Beste zeugenhouders week 16 is gepasseerd dus prijs is aan de top.
  Aanbod biggen neemt toe aanbod slachtvarkens neemt af.
  Hier hoef je Jaap de wit niet voor te bellen is al jaren zo.
  Prijs gaat onherroepelijk dalen daar kan zelfs het zeugen clubje uit Barneveld niets aan houden.

 • krulsaart

  Jaap de Wit is niet Dirk de Wit.

 • leftturn

  en ook niet wim de wit

 • Wim Toornstra

  Sorry foutje

 • Dirk-jan

  De strekking van het verhaal van Dhr de Wit behelsd volgens mij dat degene die het big in het hok krijgt nog nauwelijks of niet aan zijn/haar financiele verplichtingen kan voldoen.In dat licht bezien is het misschien beter dat biggen goedkoper worden,nu de vraag langzaam afneemt en het aanbod stijgt.Voor vele vermeerderaars is het overigens maar goed dat een tussenpersoon met hen de financien afwikkeld,en niet degene die de biggen in het hok krijgt.....

 • BW

  Dirk-jan ik geloof niet dat de tussenpersoon er tussen zit om sinterklaas te spelen. De tussenpersoon zit er tussen voor de marge. En heeft hij geen marge dan worden er geen biggen verhandeld door hem. Om over verlies maar te zwijgen.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • petit

  toch gaan biggenprijzen dalen....

 • Biggemans

  Alléé zeg, waarheden verdwijnen,,,,,, 1 en 5 staan er nog wel,,,,
  en 11 is aangepast,,,, en 10 istie zelf,,,

  Sake, jou lang weekeind naar Centreparcs Vossemeren in Lommel is vandaag betaald denk ik,,,,


  Moe(s)ke(r) ga terug naar uw MOEKE,,,,,,,ga daar je sprookjesboek verder lezen

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.