Varkenshouderij

Achtergrond 858 x bekeken

Prijsdaling varkens valt kleiner uit dan in Duitsland

De varkensprijzen dalen deze week in Nederland minder dan in Duitsland. Vion maakte op maandag een prijsdaling bekend van 2 cent naar €1,43 per kilo geslacht gewicht. Vleesbedrijf Hilckman beperkt zijn prijsdaling voor deze week tot 1 cent naar €1,45 per kilo. De Duitse slachterijen verlagen hun prijzen voor deze week met 5 cent per kilo naar €1,45 per kilo geslacht gewicht.

Zowel in Nederland als in Duitsland is sprake van een kleiner aanbod aan varkens dan in de afgelopen weken. Dit is mede toe te schrijven aan het traditioneel iets kleinere aanbod rond carnaval. Aan de andere kant verloopt de vleesafzet moeizamer waardoor ook minder varkens nodig zijn.

In de afgelopen weken zijn de prijzen in Nederland en Duitsland zo rond de 10 procent gedaald. In Brazilië is de prijsval nog groter uit met ruim 20 procent sinds half januari. Varkenshouders in de Verenigde Staten zien hun prijzen daarentegen fors stijgen, mede in verband met de naderende heropening van de Russische markt voor varkensvlees uit de VS. In een periode van een week of zes zijn de prijzen in de VS met zo'n 30 procent gestegen.

De vooruitzichten voor de Europese markt blijven desondanks somber. Dit wordt versterkt door de onzekere situatie in de Oekraïne. Europa zint op maatregelen tegen de Russische stellingname in De Krim en dat maakt de kans kleiner dat er snel weer varkensvlees naar Rusland gaat.

Prognose: onzekere markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.