Varkenshouderij

Achtergrond

Nederlandse en Italiaanse varkensprijzen daalden het meest

Nu de daling van de varkensprijs als gevolg van het Russische importverbod voorbij is, blijkt dat Nederlandse en Italiaanse varkenshouders de grootste klappen kregen.

Het Russische importverbod voor varkensvlees uit Europa had sinds 29 januari grote negatieve gevolgen voor de varkensprijzen in Europa. Geen enkele Europese lidstaat kwam ongeschonden uit de strijd. Wel blijkt dat de prijsdalingen tussen de verschillende EU-landen sterk verschillen.

Nederlandse varkenshouders kregen tussen de ingang van de sluiting van de Russische grenzen op 29 januari en vorige week een prijsdaling voor hun vleesvarkens te verwerken van 16,2 cent naar €1,329 per kilo geslacht gewicht af boerderij exclusief btw. Dat berekende de Duitse organisatie van varkenshouders Interessengemeinschaft der Schweinhalter Deutschlands (ISN). Deze organisatie gaat bij haar berekeningen uit van de ontwikkeling van de beursprijs voor geslachte varkens. Die daalde tussen week 5 en 10 met 17 cent naar €1,40 per kilo inclusief btw. Bij Vion daalde de varkensprijs in die periode iets minder hard (min 16 cent naar €1,43 inclusief btw). De door de ISN berekende Nederlandse prijsdaling is de grootste in heel Noordwest-Europa. De Duitse ISN-varkensprijs daalde tussen week 5 en 10 met 14,0 cent naar €1,416 per kilo. In Denemarken bleef de prijsdaling daarentegen beperkt tot 9,5 cent naar €1,477 per kilo.

Voor Franse vleesvarkenshouders daalde de opbrengst van hun slachtrijpe dieren de afgelopen 6 weken met 8,9 cent naar €1,461 per kilo. Hun Spaanse collega's hadden het minst last van de Russische blokkade. Zij leverden slechts 1,9 cent in, waarmee hun prijs deze week op €1,594 per kilo uitkomt. Alleen Italiaanse slachterijen lieten hun varkensprijzen de afgelopen weken nog meer dalen (min 17,1 cent naar €1,747 per kilo) dan hun Nederlandse collega's.

Door de grote Nederlandse prijsdaling neemt het prijsverschil tussen Nederlandse en Duitse slachterijen weer toe. In de eerste vijf weken won Nederland nog wat terrein op Duitsland. De gemiddelde ISN-varkensnotering ligt in de eerste 11 weken voor Nederland op €1,408 en voor Duitsland op €1,467 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.