Varkenshouderij

Achtergrond

Ministerswisseling Polen maakt ruimte voor steun

Met de komst van de nieuwe minister van landbouw Marek Sawicki in Polen komt er schot in steunmaatregelen voor de varkenshouders in de geblokkeerde gebieden. De vorige minister had te weinig steun van zijn eigen partij.

De ministerswisseling in Polen heeft tot gevolg gehad dat er schot komt in maatregelen voor varkenshouders die zijn getroffen door de blokkade van hun bedrijven door de vondst van Afrikaanse varkenspest bij twee wilde zwijnen. De afgetreden minister Stanislaw Kalemba was niet in staat om ondersteunende maatregelen voor de getroffen varkenshouders vand e grond te krijgen. Volgens de Nederlandse landbouwraad in Polen, Antoine van Poppel, die de situatie in de Poolse varkenshouderij nauwlettend volgt, kreeg Kalemba bij zijn pogingen om de varkenshouders tegemoet te komen geen steun van andere onderdelen van het overheidsapparaat. Dit was dan weer een gevolg van de Poolse politieke situatie die bol staat van machtspelletjes. Kalemba beschikte over te weinig steun binnen zijn eigen partij, de plattelandspartij PSL.

De nieuwe minister van landbouw is Marek Sawicki, die ook al eerder minister van landbouw is geweest. Hij beschikt wel over steun binnen de PSL en is daardoor in staat om een begin te maken met de opkoop van de varkens die zo langzamerhand hun hokken uitgroeien. Sawicki werd in 2012 gedwongen af te treden nadat hij was beschuldigd van nepotisme en vriendjespolitiek. Nader onderzoek heeft hem vrijgepleit van die beschuldigingen.

In het gebied langs de grens met Wit Rusland dat is geblokkeerd liggen zo’n 400.000 varkens. De bedoeling is om de dieren via een speciale interventie-opkoopregeling uit de markt te halen. Het vlees zal waarschijnlijk worden vernietigd omdat het nergens is af te zetten. De kosten van de opkoop worden geschat op een bedrag van 150 tot 180 miljoen zloty; ofwel zo’n 40 tot 45 miljoen euro. Polen verwacht van de Europese Unie een bijdrage te ontvangen ter compensatie.

De Poolse varkenshouderij heeft te lijden van de exportbeperkingen die verschillende landen hebben opgelegd. Polen exporteerde voorheen volop naar Rusland, Zuid Korea, China, Wit Rusland, Taiwan en Japan. Al die landen hebben hun grenzen gesloten. Het land exporteerde vorig jaar varkensvlees ter waarde van ongeveer 1 miljard euro. Door de exportbeperkingen is de varkensprijs in het land gekelderd naar een bedrag van rond € 1,05.

Of registreer je om te kunnen reageren.