Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensprijs onverwacht gelijk

De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch houdt zijn varkensprijs vandaag onverwacht gelijk op €1,55 per kilo geslacht-gewicht. Duitse varkenshouders rekenden op een prijsverhoging met 3 cent, gezien de goede vraag naar vleesvarkens en varkensvlees door het mooie weer. De Vereinigung zegt gedwongen te zijn door de Duitse slachterijen om haar prijs niet te verhogen.

Met de gelijkblijvende Duitse prijs is het jojo-effect van de afgelopen weken weer voorbij. De prijsstijging met 13 cent per kilo was vorige week veel te groot voor de afzetmogelijkheden van varkensvlees. Dat leverde toen ongeveer 8 cent per kilo meer op volgens de slachterijen. Zij leverden daardoor naar eigen zeggen 5 cent per kilo op hun marges in. Dat bedrag haalden zij deze week terug bij hun leveranciers.

De Vereinigung maakt zijn prijs vanaf volgende week niet meer op vrijdag maar iedere woensdag bekend. Die blijft gelden voor de donderdag erop volgend tot en met de de woensdag erna.

Door die verschuiving van de publicatie van de Vereinigungsprijs heeft de Duitse varkenshoudersorganisatie Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN) besloten om zijn internetveiling voor vleesvarkens te vervroegen van woensdag- naar maandagmiddag. Duitse slachterijen blijven hun prijzen op vrijdagmiddag publiceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.