Varkenshouderij

Achtergrond

Vion-varkensprijs daalt met 4 cent

Varkensvleesbedrijf Vion verlaagt zijn varkensprijs deze week met 4 cent naar €1,50 per kilo als gevolg van de Russische boycot van Europees varkensvlees. Deze daling pakt groter uit dan die bij Duitse varkensslachterijen. Die haalden afgelopen vrijdag slechts 2 cent per kilo van hun noteringen af.

Vion volgt met zijn prijsverlaging de ontwikkelingen op de Europese afzetmarkt voor varkensvlees. Door het besluit van Rusland om zijn grenzen te sluiten voor varkensvlees uit heel Europa, moeten Europese varkensvleesbedrijven sinds 29 januari ineens veel meer varkensvlees in Europa slijten. Rusland kocht vorig jaar zo'n 765.000 ton varkensvlees uit Europa. Dat is een kwart van de totale jaarlijkse Europese uitvoer.

Het besluit van de Russische regering om sinds afgelopen weekeinde weer verhit varkensvlees uit Europa toe te staan op de Russische markt biedt geen oplossing voor de moeilijke situatie op de varkensvleesmarkt. Europese varkensvleesbedrijven exporteren niet of nauwelijks verhit varkensvlees in Rusland en kunnen dit op korte termijn ook niet realiseren.

De Russische boycot ten aanzien van niet-verhit varkensvlees uit Europa zal nog minstens twee maanden duren volgens Sergej Dankwert, chef van de Russische veterinaire dienst. Zoveel tijd heeft zijn dienst nodig om de risico's op verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Europa te beoordelen. De Europese Commissie geeft Rusland daarentegen de schuld van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest buiten zijn grenzen.

Varkensvleesbedrijf Hilckmann in Nijmegen heeft al besloten om de prijsdaling van Vion deze week te volgen. Normaal maakt het bedrijf zijn prijs op woensdag bekend voor de lopende week. Duitse slachterijen zullen hun prijzen komende vrijdag naar verwachting ook nog met een paar cent per kilo verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.