Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Opbrengst varkensvlees dramatisch slecht

De opbrengst van varkensvlees daalt veel sneller dan de varkensprijzen door de sluiting van de Russische markt. De marges van Nederlandse slachterijen komen daardoor flink onder druk. Hilckmann en Vion verlagen hun prijzen deze week zodoende als eerste met 5 cent per kilo.

De Nederlandse varkensprijzen daalden de afgelopen drie weken met 12 tot 14 cent per kilo. Duitse slachterijen hielden hun prijsdaling in die periode nog beperkt tot 9 cent per kilo. De opbrengst van varkensvlees daalt door het verdwijnen van de Russische afzetmarkt voor varkensvlees uit Europa veel forser. "Door de sluiting van de Russische grenzen brengen diverse onderdelen van het varkenskarkas 30 tot 40 cent per kilo minder op. De vrieshuizen lopen vol", zegt Marc van Rooi, directeur van varkensvleesbedrijf Van Rooi Meat in Helmond. Hoeveel de opbrengst van het hele varkenskarkas meer is gedaald dan de varkensprijs na de sluiting van Rusland kan hij niet inschatten. "Dat ligt eraan hoe je de waarde van de diepvriesvoorraden waardeert", legt hij uit. De directeur voorspelde meteen na de sluiting van de Russische grenzen op 29 januari na de vondst van Afrikaanse varkenspest in Litouwen een val van de varkensprijs met 20 cent per kilo. Die hebben de slachterijen nog niet doorgevoerd. Van Rooi verwacht nog een verdere prijsdaling. Hoe groot die is, kan hij niet zeggen. Vion probeert de de afzet van varkensvlees ondanks een zwakke vraag zo goed mogelijk in de benen te houden door zijn aantal slachtingen te beperken en varkensvlees ook in te vriezen. "We weten immers niet hoe lang Rusland gesloten blijft. Toegang tot de Russische markt is cruciaal om de maximale opbrengst voor alle onderdelen van het varken te realiseren. Zonder die afzet blijft er extra druk op de varkensprijs staan omdat Rusland normaal 25 procent van de Europese productie importeert ", legt communicatie-directeur van Vion Marc van der Lee uit.

Van Rooi heeft weinig hoop op een snelle opening van de Russische afzetmarkt. Hij pleit daarom voor het instellen van een particuliere opslagregeling voor varkensvlees. Dat vlees komt daardoor later op de markt. Van Rooi hoopt dat Rusland zijn grenzen dan weer heeft geopend. "Bovendien neemt het aanbod van vleesvarkens komende maanden af", legt hij uit.

Nederlandse slachterijen hebben meer last van de sluiting van Rusland dan hun Duitse concurrenten. Duitsland exporteerde vorig jaar met 167.000 ton weliswaar 2,65 keer meer varkensvlees(producten) dan Nederland met 63.000 ton volgens de Deense sectororganisatie Landbrug & Fodevarer. Ten opzichte van de productie is het aandeel van de Nederlandse export van varkensvlees naar Rusland veel groter dan dat in Duitsland. Duitsland produceert ruim vier keer zoveel varkensvlees als Nederland en heeft bovendien een veel grotere thuismarkt.

Hilckmann heeft de publicatie van zijn varkensprijs vervroegd naar vrijdagmiddag voor de daaropvolgende week. "Wij willen onze leveranciers in deze moeilijke omstandigheden vroegtijdig informeren over onze inkoopprijs. Zij kunnen daardoor van te voren bepalen of zij daarvoor willen leveren of niet. Daar gaan we mee door zolang de onrust door de sluiting van Rusland duurt", legt directeur Kathelijne Hilckmann uit.

Laatste reacties

  • jan hien

    ik wil niet klagen over de oost Europesen landen maar als Oekraïne ook bij de EU komt ,dan zijn we hier er nog lang niet van af,met al die wilden zwijnen

  • niet

    ach ja over de rug van de vleesvarkenshouders laten zakken. Maar waarom zakt het niet zo hard in de winkels dan had ik er minder moeite mee!! Zijn dus toch weer mensen die hierdoor goud verdienen!! En slachterij verder laten zakken heeft geen zin!!!! Maar ja de toon was al op 29 januari gezet en de rest volgt dat mooi op. Jammer dat wij als vleesvarkenshouders nooit vertrouwen krijgen in de slachterijen!!!!

  • 2807

    Tip voor de vleesvarkenshouder: laat de varkens 1 week langer liggen. Dit vermindert voor de korte termijn het aanbod. Met een hoger gewicht benut je het gewichtstraject voor sowieso de gelten beter. En de bigkosten nemen met 3-4 cent per kg geslacht gewicht af. Dit verlaagt verder direct de vraag naar biggen. Dan komt hier ook direct de noodzakelijke correctie naar beneden in prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.