Varkenshouderij

Achtergrond

Alle varkensprijzen 4 cent omlaag

Nederlandse slachterijen verlagen hun varkensprijs deze week met 4 cent per kilo. Daarmee noteert Van Rooi Meat €1,50. Dat is 7 cent minder dan een jaar geleden.

In de afgelopen twee weken komt de prijsdaling bij Van Rooi Meat uit op 8 cent. Die forse daling is een gevolg van de Russische boycot ten aanzien van varkensvlees uit Europa. Sinds 29 januari mag dat vlees Rusland niet meer binnen vanwege uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen. Rusland nam vorig jaar met 765.000 ton bijna een kwart van de totale Europese varkensvleesexport naar derde landen voor zijn rekening.

De Russische grenzen zullen naar verwachting nog bijna twee maanden gesloten blijven voor Europees varkensvlees. Rusland wil zijn markt wel openen voor EU-lidstaten, die geen risico vormen voor de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Daarvoor wil het land wel inzicht krijgen in de dierstromen binnen de EU en dat kost tijd. Het beschouwt Nederland hoogstwaarschijnlijk als risicoland.

Prognose: prijs lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.