Varkenshouderij

Achtergrond 8174 x bekeken 51 reacties

Duits ongenoegen over ‘varkensbaron’ Straathof

Adriaan Straathof heeft in Duitsland een verbod opgelegd gekregen om varkens te houden. Hij heeft jarenlang de dierenwelzijnswetgeving overtreden.

Het verbod voor Adriaan Straathof om in Duitsland varkens te houden, is afkomstig van de Landkreis Jerichower Land in de deelstaat Saksen-Anhalt en is van die kant bevestigd. De woordvoerder van dit bestuursdistrict deelt mee dat op de bedrijven van Straathof jarenlang overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving zijn geconstateerd en dat het besluit tot de vergaande maatregel is gebaseerd op uitgebreide door de Landkreis zelf doorgevoerde controles.

Het verbod geldt volgens de woordvoerder meteen voor Duitsland als geheel. Het Straathof-concern runt in Duitsland in totaal, uitgaande van de beschikbare gegevens, 25 zeugenbedrijven met bij elkaar een jaarproductie van een zo’n 1,5 miljoen biggen.
De Landkreis onderstreept dat het verbod Straathof persoonlijk betreft. Straathof vecht de maatregel aan bij de rechter. Dat neemt niet weg dat het verbod meteen van kracht is, aldus de woordvoerder. Het lijkt er desondanks op dat op de Straathof-­bedrijven gewoon wordt gewerkt.
Landbouwminister Till Backhaus van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, waar drie Straathof-bedrijven gevestigd zijn, bevestigt dat er verder mag worden gewerkt, omdat het verbod niet tegen de onderneming is gericht. Daarom zou het vooralsnog niet tot maatregelen als stillegging van de bedrijven en/of ruiming van de varkensstapels kunnen komen. “Maar ik hoop dat de bedrijfspraktijken fundamenteel zullen veranderen en niet slechts een stroman gevonden wordt, die doorgaat als zou er niets zijn gebeurd”, aldus de visie van Backhaus op de kwestie. De kritiek van Backhaus op Straathof is niet mals. “Deze manier van dieren houden heeft naar mijn mening niets meer met landbouw te maken. Wij zullen alles doen, om misstanden bloot te leggen en consequent te laten vervolgen.”

Het is lang niet de eerste keer dat Straathof negatieve publiciteit heeft in Duitsland. Vorig jaar stond het bedrijf in de kijker in een tv-programma van ARD waarin beelden waren te zien van personeel dat niet-levensvatbare biggen afmaakte door ze tegen de muur te slaan. Backhaus laat weten dat in Mecklenburg-Voor-Pommeren sinds 2011 aan de Straathof Holding € 163.000 aan boetes is opgelegd, ‘waaronder ook wegens overtredingen van de dierenbeschermingswetgeving’.
Veel van het ongenoegen tegen de Nederlandse ‘varkensbaron’ richt zich ook tegen de omvang van de bedrijven. De aversie tegen ‘mega-bedrijven’ in Duitsland is de laatste jaren sterk toegenomen. Het verzet tegen de ‘Massentierhaltung’ komt daarbij vooral van milieupartij Bündis90/die Grünen. Binnen deze partij wordt de maatregel in de Landkreis Jerichower Land dan ook hevig toegejuicht.

Laatste reacties

 • joannes

  Politiek, gekleurd dus! De Groenen/en Socialisten in de stal en ze gaan je vertellen hoe je moet gaan boeren! De Dierhouderij krijgt in het Video/YouTube tijdperk eerst de aandacht uit nieuwsgierigheid die vervolgens omslaat in bemoeizucht en pseudo kennis van hoe je Dieren houdt! Wanneer de burger de boeren gaat dwingen dieren te houden op de manier zoals de consument haar huisdieren houdt zal het vlees duur worden! En.... de grote vraag is of het beter is voor betrokken dieren. Denk aan dat gerag in hok met die Beren.

 • Mtstermors1

  kijk alles van hem wat gefilmd is maar is. lijkt nergens op als je zo met je vee omgaat. heeft niks met ondernemen te maken. mischien heeft ie ook wel te veel hooi op de vork genomen. als je alles niet meer na kunt komen moet je minder zeugen gaan houden of beter en meer personeel aan nemenen

 • agratax2

  @joannes. Nog jij nog ik weten precies wat er mis en of het mis is de ogen van de varkenshouder(s). Laten we wel zijn als je in 1 jaar Euro 163.000 boete krijgt wegens misstanden die geent zijn op de wetgeving. Moet er wel iets mis zijn! Kun jij nog zo afgeven op de Gruenen en de Dierenbeschermers, de wet geldt voor iedereen ook voor deze Nederlander, die hiermee alle varkenshouders in Nederland merkt als kleine Straathofjes bij de Duitse consument. Is dit in ons belang???

 • agratax2

  Vergeet niet dat deze Varkens baron vele malen is tentoongesteld als 'De varkenshouder van de toekomst, groot ja heel groot. Dit moest kosten drukkend zijn en daarmee de enige toekomst voor de varkenshouderij, hij had immers macht om de voerboer uit te knijpen en de afnemers de tang op de neus te zetten. Nu zien we hoe hij dit deed en denkt te blijven doen. Hebben ook niet zo'n fraai voorbeeld uit de Melkveehouderij in USA, een grote melkveehouder die zijn stront eenvoudig in de rivier dumpte en bekeuring na bekeuring betaalde en in Nederland bleef beweren dat Amriuka geen milieu problemen kende en iedereen gelukkig was met deze grote grondloze melkveehouderij. Heeft veel volgelingen hun totale kapitaal (bedrijf) gekost, hoeveel biggenfokkers zijn door de praktijken van deze Baron niet uit de markt gewerkt?? Is dankzij de praktijken van deze varkensbaron de hele sector weer niet aan de schandpaal genageld?

 • Hogman1

  Hadden ze vroeger daar niet allemaal van die Mega(staats)stallen.
  Waren ze vroeger maar wat blij mee.
  Tijden zijn verandert en de welvaart is verandert in Duitsland .
  Goedkope arbeid en uitbuiting van Oosteuropeanen is de oorzaak van al die achterlijk grote bedrijven.
  Probeer het maar eens voor elkaar te krijgen met personeel van 27 euro per uur.

 • Burnetti

  Gaat het om deze Straathof? Want die kennen we van de Knorhof waar Aalderink zijn voortanden op brak.
  http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1605822.ece/De_Knorhof_is_een_vrijstaat_waar_de_ME_op_af_moet

 • Burnetti

  '.... Bij de gemeente Buren, die met het bedrijf in de clinch ligt over illegale bouwsels en een niet-betaalde dwangsom, staat de teller op ongeveer een miljoen euro......'

 • Hogman1

  Oh Burnetti ,Ik kreeg een dwangsom van 25000 euro omdat het lekdetectiekijkglas van mijn half jaar oude kiwagekeurde dieseltank door condens was aangeslagen.
  Een miljoentje heb je al gauw in dit land want het wordt allemaal aangemerkt als millieudelict en daar staan weer euro's ipv 40 uur schoffelen tegenover.
  PS je link is niet compleet ,dan kunnen we weer niet weten wat voor een 'superondernemer' het is

 • brabantsduitserke

  wat zijn we weer collegiaal . al die negatieve reacties hierboven over straathof vindt ik walgelijk. afgunst en onkunde dat is het. geen respect voor ondernemerschap. waarschijnlijk zelf allemaal prutsers.

 • info36

  Brabantsduitserke, dus als de Duitse overheid iemand veroordeeld heeft dat geen waarde?

 • brabantsduitserke

  info36 precies zo is het. als ze bij jou snachts in de stal komen filmen.
  en dood geboren biggen zien. als ze doodliggers vinden of als ze een zeug met een verwonde poot vinden etc noem maar op. Dat kan bij iedere zeugenhouder of niet toch. Awila is een actiegroep kan men vergelijken met wakker dier maar dan nog veel erger . voeren al jaren een hetze tegen adriaan. waarom? straathof is een makkelijke prooi voor hun . Niemand overtreed de regels alleen soms gaat het evenvoudig weg niet anders. Dit gebeurt op ieder boerenbedrijf. Trouwens niet alleen op een boerenbedrijf maar in ieder elk ander bedrijf dat weet iedereen maar als te goed zelfs ook ambtenaren in duitsland.

 • Burnetti

  Hogmans1: google op Knorhof en straathof en dan is het de eerste hit. Bekende ondernemer die denkt boven de wet te staan.

 • kalkar

  Brabantsduitserke, wanneer een boer zijn biggen euthanaseerd door ze dood tegen een muur aan te slaan, zo'n boer zouden ze ook dood tegen een muur moeten slaan!

 • Hogman1

  Burnetti ,als je het leest moet ik dat wel beamen
  Feit is wel dat je naar het schijnt wel op of net over het randje van de wet moet lopen om iets te kunnen bereiken
  Brave prutsers zoals ik wachten al 4 jaar op een sloop en bouwvergunning voor 600 zeugen die zelfs ongewijzigd aan de bzv richtlijn voldoet.
  Wie is nou de beste ondernemer?
  Stilstand is toch achteruitgang!

 • Burnetti

  @Hogmans1: jouw ondernemerschap is door mij onmogelijk te waarderen. Ik ken de achtergronden van jouw situatie niet. Ik begrijp wel waarom de BZV er komt en dat is niet voor niets.
  In elke democratie hebben je wetten. Overtreedt je die dan zitten er gevolgen aan. Zo werkt het.
  Een heel klein deel van de mensen wil boven de wet staan. Straathof is daarvan een voorbeeld. Zit in de kop. De hele wereld heeft ongelijk behalve hij. Dat noem je narcisme en is een psychiatrische stoornis.

 • joannes

  En @Brunetti, aan welke ziekte lijden over ijverige Politicy die er een janboel van maken, en behalve vertraging en onuitvoerbare regels, torenhoge boetes claimen. Dat de wereld met regels en controle veiliger is te maken, is grote en dure onzin en speelt alleen de Overheid in de kaart. Iedere burger heeft er op twee manieren last van; ten eerste moet hij het via belastingen en boetes betalen en ten tweede verliest hij zijn autonomie. Ondertussen zijn de naties onderling aan het ruzie maken wie de meeste invloed ergens moet hebben, of krijgen, waardoor ijverige burgers in een recessie gedrukt worden. Het is een ramp die Politiek! De Wereld is niet veiliger, controles voorkomen geen terrorsime, de belastingen gaan alleen maar omhoog, de zorgkwaliteit wordt onbetaalbaar, enz...... ondertussen moet vooral alles gecontroleerd worden met het excuus van; Burgers zijn niet te vertrouwen. Onzin.... de Politiek is onbetrouwbaar en wanhopig uit op controle! Of hun eigen Glorie ten koste van de Burgers!

 • Hogman1

  Burnetti ,ik kan het niet eens de plaatselijke ambtenaren kwalijk nemen.
  Die zijn best bereid om mee te werken
  Probleem is inderdaad de politiek
  Het verandert zoveel dat de voor mij nodige instanties hun nek niet durven uit te steken ,angst om fouten te maken waarop ze weer verantwoording moeten afleggen.
  Gevolg is dat ze het maar afschuiven in de hoop dat ik de handdoek in de ring gooi.
  Beetje triest want daar is de economie ,dierwelzijn en misschien wel het respect voor de overheid niet meegeholpen

 • Burnetti

  Dat kan ik me heel goed voorstellen Hogmans1. Het is geen stimulerend ondernemersklimaat meer. Het reactief beleid is om misstanden uit het verleden te herstellen. Je hebt daar in de huidige situatie alleen nadeel en geen voordeel van. Handje-klap uit het verleden heeft de overheid in de situatie gebracht om fors in te grijpen dmv. de BZV. Zie steeds de bronzen biggen voor het provinciehuis staan wanneer ik weer eens in De Bosch ben.
  Sterkte en succes met je bouwvoornemen. Wordt vast mooi wanneer ik tussen je regels lees.

 • eppenzolder

  Als deze 25 bedrijven van dhr. Straathof van 25 eigenaren zijn, is het dan ook Massentierhaltung ?

 • eppenzolder

  Mensen als Straathof moeten het eigenlijk nog beter doen dan rest, zij staan immers meer in de picture, en zijn een gemakkelijke prooi voor actie groepen.
  En net wat Melkertje zegt, als hij zo met varkens omgaat, moeten ze ook maar zo men hem omgaan.

 • richard grensstreek

  eppenzolder heeft helemaal gelijk kijk in de industrie.Controle externe bedrijven bijscholing personeel lastenboek .Afschuiven van verantwoordelijkheden want je kan zelf ook niet alles.

 • koestal

  Klein is fijn ,maar niet rendabel

 • Realist

  Straathof wordt dwarsgezeten door dat ze biggen met een nekslag doden, de rechter heeft dit goedgekeurd maar de actiegroep is het er niet mee eens en zoeken dus verdere argumenten.

  voor die mensen die moeite hebben met de nekslag, en hoog van de toren blazen dat ze dat dan ook maar met Straathof moeten doen. Jullie zetten dus ook geen muizenvallen???

  verschil tussen muizenval en nekslag is er immers niet.

 • kalkar

  Realist, volgens mij staat er in het artikel dat de niet levensvatbare biggen dood werden geslagen tegen de muur! Als dit zo is moeten ze de boer ook op deze manier doodslaan. Je hebt met respect met je dieren om te gaan! Wijsneus.

 • eppenzolder

  inderdaad Melkertje !

 • varkenshaasje

  mensen die stellen dat ze iemand dood moeten slaan omdat ze een wettelijk voorgeschreven euthanasie methode gebruiken zijn achterlijk @melkertje of moeten ze jouw dan ook maar vastzetten omdat je je koeien loopt te verkrachten met een sperma rietje en de hele dag aan die tieten ligt te trekken.

 • kalkar

  Varkenshaas, is het tegen een muur doodslaan van niet levensvatbare biggen een wettelijk voorgeschreven euthanasie methode? Vreemd, maar dan heb ik onderweg wat gemist.

 • J. Hogenkamp

  Het is helaas bij gebrek aan beter bij deze kleine piepertjes kort na geboorte. Het schietmasker is nog een maatje te groot en middelen als T61 zijn op het bedrijf niet toegestaan. Adriaan Straathof gaf in onze showroom voor een groot gezelschap een geweldig leerzame inleiding (daar is bovenstaande foto ook gemaakt). Met zijn bedrijfsgrootte mag natuurlijk iedereen voor zich het wel/niet eens zijn. Hij biedt directe werkgelegenheid aan ca. 400 mensen, de meeste bedrijven in de periferie (voer, slacht, farmacie) zijn veel groter en daar doen wij allen zaken mee. Ben er bovendien van overtuigd dat hij per aanwezig varken op zijn bedrijven een kleinere dier-zonde-index heeft dan mij en talloze collega varkenshouders.

 • brabantsduitserke

  he he eindelijk een eerlijke en fatsoenlijke reactie. J Hogenkamp.
  Ik heb me hier echt over opgewonden over de vorige reacties van onze collegas. Want dat zijn het toch?

 • varkenshaasje

  inderdaad @melkertje ging mij er ook niet om je te schoferen maar laten we een beetje realistisch blijven en alles wel in de juiste porporties zien.
  het is zoals j hogenkamp schrijft.


 • kalkar

  Varkenshaas, Hogenkamp is natuurlijk niet meer objectief , want hij heeft hen in zijn showroom gehad, en dan ben je vaak niet kritisch meer. Zeg maar ons kent ons. Ten Tweede, dus Straathof geeft aan veel mensen werk en dan moet je zoiets maar door de vingers zien? Vreemd. Ten derde: ik zal vanmiddag aan mijn veearts vragen of je T 61 mag gebruiken, Wordt vervolgd.

 • kalkar

  T 61 mag dus wel worden gebruikt, alleen door de veearts, dacht ik al, want ik euthanaseer varkens al vele jaren met dit middel. Zal voor deze meneer wel weer te duur wezen. Sector is doodziek, in Brabant gooiden ze levende biggen in de kadaverton, schandalig. Maar goed dat er een n.v.w.a is en milieuclubs, anders was de bende, waar ik nooit weet van heb gehad laat staan burgers, nog veel groter geweest dan nu.

 • brabantsduitserke

  melkertje 1 wat doe jij als jij op vrijdagavond een stervende niet overlevende big in je stal hebt. Veearts bellen? niet wachten tot maandag he! . waarom euthanaseer je trouwens varkens melkertje 1 ? op latere leeftijd is dit bij ons niet meer nodig,bij jou kennelijk wel. een niet levensvatbare big van nog geen dag oud ga ik niet vergelijken met een varken of nie dan.

 • varkenshaasje

  @melkertje het verhaal van hogekamp niet objectief noemen is een zwakke reactie , daarnaast bespeur ik ook niets van objectiviteit bij jouw.
  als je achter je reactie blijft staan dat je iemand dood mag slaan dan wil ik je verder niet meer serieus nemen en is voor mij de discussie gesloten


 • John*

  @melkertje, dus jij laat je dieren (maximaal) vier 4 weken creperen voordat de veearts t61 komt toedienen? Als dat zo is kan er ook een mooie reportage in jouw stal gemaakt worden.

  TIP voor alle varkenshouders met een ziekenboeg:

  zet op de wanden van de hokken goed duidelijk dat het ziekenboeg is. Met een beetje pech worden anders beelden uit deze afdeling gepresenteerd als representatief voor het hele bedrijf. Ben er ook van overtuigd dat ik met mijn telefoon ook een hele mooie film kan maken in een ziekenhuis met creperende mensen of vandaag de dag bejaarden die slecht verzorgt worden.

 • John*

  maar daar kent iedere burger wel de context van..

 • kalkar

  Ik vindt inmiddels alles best, jullie doen maar. Doodslaan van biggen of levend in de kadaverton gooien.De meeste boeren zijn nu eenmaal dom, kortzichtig en vreselijk arrogant, terwijl de meeste nog geen nagels hebben om hun ..... reet te krabben.

 • Sterken1

  @Melkertje, niet iedereen heeft de luxe van 2 dierenartsen als naaste buren, zij helpen jou natuurlijk graag veterinair op alle momenten dat het jou past.

 • Burnetti

  Straathof is door het Deutsche Ambtsgericht ondertussen gewoon veroordeeld dus ik snap werkelijk niet waar deze bescherming van een wetsovertredende collega over gaat.

  Hij is in Nederland meerdere malen door het gerechtshof veroordeeld.

  Het zou varkenshouders hier sieren om afstand te nemen van deze 'ondernemer' en hem niet in bescherming te nemen. Natuurlijk is dat een persoonlijke keuze die ik respecteer maar het zegt wat over jezelf.

 • kalkar

  Sterken 1, je hebt wel humor.

 • John*

  @ Burnette, als jij hier zwart op wit zet dat je nooit fouten gemaakt hebt waar je wel of niet voor veroordeeld bent praten we verder.

  Feit is dat Straathof over een koordje balanceert en er ooit links en rechts naast doet maar wel ver komt.

 • huisvader

  Bij heel veel mensen proef ik je bent hoeveel je hebt en niet hoe je bent slechte zaak hele slechte pers . Juist bedrijven met zijn omvang zouden een voortrekkers rol op PR welzijn en milieu moeten hebben .
  Het is heel knap wat Straathof heeft opgebouwd met vreemd personeel en vreemd geld iets groots maken . Maak er dan ook wat moois van .

 • Piet, Midden-Europa

  Dat hij ver gekomen is @John*, dat is een Feit !!! Maar op een koordje Balanceren is een Risico !!! Als je dan op Tekortkomingen gewesen wordt, is het zeer Verstandig daar wat aan te doen !!!

 • wienbemelmans

  als ik al die reactie,s lees van straathofs ( collega,s )
  proef ik alleen maar jalouzie,als ze bij iemand
  s,nachts stiekem in de stal inbreken of een personeel
  waar je ruzie mee hebt je een paar foto,s laten zien
  dan hebben ze weer nieuws het is misselijk makend
  maar hopelijk veranderd de tijd nog er moet eerst
  honger komen dan weten die zelfde personen niet
  hoe ze de boer in de kont moeten kruipen,
  deze mensen zeuren overal over levende kerststal
  hoorde ik was ook al zielig voor de os en de ezel
  zwarte piet was al niet goed, vee transporten enz.
  volgens mij zijn dat allemaal van die figuren die veel
  tijd hebben en op onze rug teren.en iemand die hard
  gewerkt heeft en iets opgebouwd heeft geven ze alleen maar op af .die zelfde hoor je nooit over de
  oostvaardersplassen dat vind ik dan heel vreemd
  want daar ligt een hoop werk voor ze zeker nu in deze tijd.gelukkig laten de grote ondernemers met
  koeien varkens kippen zich door deze onbenullen
  niet stoppen hopelijk krijgen we nog andere tijden.

 • boerke brabant

  klein of groot ondernemer, of je nu voor op loopt of er achteraan hobbelt. Maakt allemaal geen verschil . Wanneer je dieren houdt , moet je er goed voor zorgen. Dat je 400 mensen aan het werk houdt is geen reden op deze manier om te gaan met je dieren. En wanneer je zo groot wil zijn, zorg dan dat je het ook goed voor elkaar hebt. Op deze manier geef je tegenstanders van de dierhouderij hun argumenten op een presenteerblaadje.
  Al andere argumenten die ik hier voorbij zie komen slaan nergens op, sorry.

 • agratax2

  Het aangevoerde excuus dat Straathof direct 400 man werk geeft en nog vele indirecte arbeidsplaatsen creeert mag geen excuus zijn om zaken te doen die ethisch discutabel zijn. Klein voorbeeld 'Oorlog mag nooit worden veroordeeld, het geeft aan miljoenen direct en indirect werk'. Met deze uitspraak zal geen van u het eens zijn maar het is wel realiteit. dit geldt ook voor Straathof zijn realiteit, die door de maatschappij wordt veroordeeld en ook door de rechter.

 • alco1

  Agratax. Een ander voorbeeld voorbeeld: Als op één van de bedrijven rancune is tegen baas Straathof en daartoe een ethisch discutabele filmpje opnemen. Moeten daartoe alle goede werknemers op straat geschopt worden?
  Vergeet niet de opnames die zelfs in de stal van Annechien ten Have tot ophef leiden!

 • alco1

  Agratax. Als het zo gespeeld is ben je zelf ook een meeloper met de anti's, die je zelf op een ander item zo veroordeeld.

 • John*

  het is net of wij ons moeten schamen voor ons vak... als er geen dood geboren biggen waren, alle levend geboren biggen kernsgezond zouden zijnen niet uitvallen, de dieren nooit ziek zouden worden, netjes in hoekje gaan mesten etc. zou iedere nederlander varkens kunnen houden.

  De hele situatie moet je in perspectief zien. voor een straathof bedrijf heb je 20 bedrijven nodig zoals die van annechien..

 • joannes

  Een kwestie van opvoeding en weelde @John* . In de omgeving van de Burger worden miljoenen besteed aan het gezond houden van huisdieren van honden tot en met reptielen. Met die aandacht projecteren ze hun ideeëen en inmiddels eisen op de Boerderij. Met zulke verschillen is het logisch dat ze de verkeerde criteria stellen! De consument eet voorverpakt vlees en heeft geen idee van de productie!

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.