Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

Beurs houdt biggennotering gelijk op €24

De slechte situatie in de vleesvarkenshouderij en een gebrek aan positieve signalen houden de biggenmarkt in een wurggreep. De definitieve beursprijs blijft daardoor deze week onveranderd op €24 per big.

Daarmee is de prijs exact de helft van medio december vorig jaar. De export biedt weinig soelaas, want in heel Europa wordt de slechte situatie op de vleesvarkensmarkt gevoeld. Bovendien blijft in Duitsland de concurrentie met de Denen snoeihard. In het oosten van Europa is met de huidige varkensprijzen én de winter voor de deur weinig animo om biggen op te leggen. Ook de export naar Zuid-Europa verloopt stroef.

Waarschijnlijk blijven de noteringen de rest van het jaar op dit niveau. Traditioneel kan de biggenmarkt na Nieuwjaar opleven door toenemende voorjaarsvraag maar daar lijkt voorlopig geen sprake van. Pas als de vleesvarkensmarkt aantrekt komt er ruimte voor een prijsverbetering.

Prognose: prijzen zijn stabiel.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  In principe moet de prijs dus gewoon dalen.

 • Ad7

  Dat zou je wel verwachten, als er vraag is weten 'de deskundigen' niet hoe snel de prijs naar boven moet, bang als ze zijn om omzet te missen aan een ander!

 • silviabakel

  Traditioneel zouden ook de vleesvarkensprijzen na de zomer ook in de lift moeten zitten, maar de werkelijkheid is anders.
  Dus nu is voor de vermeerderaar ook de werkelijkheid anders.
  Bij deze signalen op de vleesvarkensmarkt dan zouden ze met minimaal 5cnt dalen.

 • kalkar

  Silvia, de biggenprijzen worden al jaren kunstmatig hooggehouden. Dit zal ook wel zo blijven. Grote handelaren hebben er teveel belang bij, op de één of andere manier, het is politiek en niks anders. Verder is de uitgelekte mail van de n.v.v. natuurlijk een schandalig iets, maar helaas mensen vergeten erg snel, en dus hobbelen we allemaal maar weer gewoon door.

 • John*

  maak de biggen maar lekker goedkoop des te eerder de biggen hartstikke duur worden..

 • Wim Toornstra

  Door de kunstmatig hoog gehouden biggenprijzen is het al jaren niets met de varkens.
  Minder zeugen is minder biggen is minder vlees.

 • John*

  @ wim toornstra,

  die minder zeugen zijn er ook. weggeconcuceerd in het oost blok en Duitsland. Nederlandse mesters moeten nu concurreren met de mesters in die landen om de biggen in eigen land te houden. De mesters daar hebben lagere kosten en hogere opbrengsten waardoor er meer voor de biggen betaald kan worden. Het probleem zit hem niet in het aantal zeugen maar in de slechte concurrentie positie van de Nederlandse vleesvarkenshouderij.

 • Wim Toornstra

  Nou John is dat zo??? Dan hadden de biggen nu vlot duurder moeten worden.
  Zijn bergen varkens geslacht de aantal slachtingen in DL en NL zijn toren hoog.
  Duitse mesters hebben blijkbaar ook geen haast met opleggen. En de Denen rijden de NL fokker ook nog in de wielen met hun biggen.

 • joannes

  Wie de getallen en statestiek volgt, EU wijd, weet dat @John* gelijk heeft! Een ieder die dit niet weet of desnoods gelooft @Wim Toornstra, lijdt aan tunnelvisie met een groot gevoel voor nostalgie toen de NL mesters nog de prijs konden dicteren. Biggen komen er altijd teveel bij goede prijzen en daarvoor is de handel over de grenzen getrokken. Vermeerderaars zijn met een export van ruim 6 mlj biggen al lang niet meer gedomineerd door NL mestvarkens opbrengstprijzen maar door EU mestvarkenprijzen en die zjjn nu óók te laag, vandaar de dip. De RU boycot werkte EU wijd met een behoorlijke invloed op de Poolse en Duitse exporten. Vandaar Wim Toornstra!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.