Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Prijsdaling varkensbrok voorbij

Met de flink stijgende grondstoffenprijzen is onder de huidige omstandigheden nauwelijks meer ruimte voor een verdere prijsdaling van varkensbrok. Tussen januari en oktober daalde de LEI-prijs daarvan met €21,5 naar €23,75 per 100 kilo.

Vergeleken met het dieptepunt in september, is de vervangingswaarde van de brok weer met 11 procent of bijna €2 per 100 kilo gestegen. Dit betekent dat de marges van de industrie opnieuw onder druk komen. Omdat weinig bedrijven volop van de lage septemberprijzen konden profiteren, zou de voerprijs moeten stijgen. Veevoeradviesbureau Stigevo in Giessen verwacht daarom voor november en december een stijging met 25 cent naar €24 per 100 kilo.

Prognose: prijs stijgt.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Varkensprijzen stijgen licht, zo zie je maar, marktprijs volgt altijd de kostprijs.

 • alco1

  Bob.
  Varkensprijzen volgen niet de kostprijs.
  Aanbod volgt op de varkensprijs en
  Varkensprijs volgt op aanbod.
  Kostprijs volgt op aanbod en varkensprijs.

 • Jonas Brabant

  @alco1: als dat zo was, dan zou de voerprijs niet zo, bijna op de week af, stijgen of dalen met de varkensprijs. Jouw theorie geldt alleen voor de lange termijn. Op deze manier houden ze degenen met de allerlaagste kostprijs net in leven, de rest niet.

 • joannes

  @Jonas Babant, in de voerprijs die varkenshouders betalen zitten allerlei bijzaken zoals; bestaande inkoop contractprijzen, transportkosten, financiering voor (te late) betalingen en probleemgevallen, enz, .... En ik vermoed dat de voerleveranciers hun marges ook aanpassen aan de varkens prijzen om hun bedrijfs capaciteit bezettingsgraad zo lang mogelijk op voldoende niveau te houden. In die zin rekken ze de verliesperiode bij de varkensboeren omdat ook zij eerst weer winst moeten draaien voor ze de prijzen weer in relatie tot inkoopprijzen aanpassen Om van de voerprijsverschillen te profiteren moet eigenlijk met Futures werken op graan en soja!

 • BoB de Bakker

  @alco, jouw redenering volgende houd in dat de varkensprijs zou kunnen zakken naar 0 euro per kg als het aanbod te groot is.

  Een recent voorbeeld van de laatste jaren was de bouw. In Oost Nederland is bijna elk bouwbedrijf failliet geweest. Dat kwam niet omdat de aanbod van bouwvakkers te groot was maar omdat er totaal geen werk (vraag) was.

 • beertje

  Dus, in dat geval is toch het aanbod bouwvakkers te groot en ook de vraag naar bouwvakkers te klein.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.