Varkenshouderij

Achtergrond 3102 x bekeken 35 reacties

Duitse varkensprijs met zeer veel moeite gelijk

Duitse slachterijen houden hun varkensprijs deze week onder druk van de Duitse vereniging van varkenshouders gelijk op €1,40 per kilo.

Zij wilden hun noteringen eerst verlagen, maar zagen daarvan af. Zij hebben al wel gezegd dat hun uitbetaling volgende week daalt als de situatie zo blijft. Het vleesvarkensaanbod blijft groot voor de vraag naar varkensvlees.

Diverse vleesvarkenshouders hebben geen goed gevoel over de ontwikkeling van de varkensprijs voor komende maanden. "De prijs daalt eind dit jaar naar €1,20 en zal in januari nog eens verder dalen. Daarna stijgt die prijs naar hoogstens €1,40 in juni volgend jaar", voorspelt varkenshouder Raymond te Lintelo in Haaksbergen.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • dhvanmeerveld

  Als varkenshouders zelf al de voorzetten voor prijsverlagingen geeft, hoeven de slachterijen ze alleen maar in te koppen, Jammer

 • varkenshouder1

  We hebben er weer een nieuwe markt analist bij. Ditmaal is het een varkenshouder.

 • varkenshouder1

  We hebben er weer een nieuwe markt analist bij. Ditmaal is het een varkenshouder.

 • KGB

  Goed bezig Raymond!!!!!!

 • joannes

  DERK KLEIN KRANENBERG en Raymond zitten met oud zeer! Ze hadden nog een appeltje te schillen met ......... Vrees in boezemen is hun wapen!

 • porky8

  Wat een sukkel

 • Wim Toornstra

  Denk je nu echt dat tonnies wakker licht van Kranenberg en telintelo? Wat deze mannen zeggen is gewoon voortschrijdend inzicht. Les voor vleesvarkenshouder moet dus zijn; BETAAL GEEN DUBBELTJE MEER VOOR DE BIGGEN.

 • LUCTOR

  Gewoon de argumentatie de volgende keer bij de voorspelling schrijven. Mijn advies zou zijn bij een goede argumentatie van het voorspelde leeg draaien geen nieuwe biggen opleggen voor gesloten bedrijven zal dat niet eenvoudig zijn.

 • John*

  volgende week bigt de eerst groep waar bijna de helft van opgebroken is. lang leve de 4 dagen eis :-). Mesters begin nu maar alvast me twee biggen minder in een hok te stoppen anders ziet de stal er over een maand of zes erg leeg uit.

 • priems

  heb je kans dat de prijs over een half jaar wat stijgt als er wat minder varkens zijn

 • jan hien

  john we kunnen ook biggen importeren

 • Wim Toornstra

  John dit soort verhalen horen we elk jaar weer om deze tijd. Toch vreemd dat het over 4mnd toch weer stikt van de slachtrijpe varkens. Zolang DLD boven de miljoen varkens in de WK slacht wordt het niets.

 • priems

  pas meer voor biggen betalen als de vleesvarkens stijgen Dus mesters houdt de hand op de knip

 • petit

  zo'n domme uitspraak heb ik nognooit gehoord.......

 • joannes

  @priems bewijst met zijn commentaar dat de varkenscycle als het aan hem ligt nog goed werkt! Alleen wanneer je zelf wat verdient een hogere prijs betalen! Hij vergeet dat de eerste winst gemaakt wordt in de mestperiode dat de markt weer oppakt! Want hij zal niet de enigste zijn die biggen wil kopen wanneer hij er wat mee verdienen kan. Hij zal dus altijd in de marginale verdiensten blijven hangen met dit defensieve gedrag.

 • Knorretjes

  John heeft wel enigzins gelijk. Hier al maanden 20% terugkomers en op veel andere bedrijven hetzelfde gedoe o.a. door PRRS.

 • joannes

  Wanneer @priems ook bijgevoegd artikel leest kan hij bedenken dat er méér aan de hand is in NL dan de Boycot en/of een Varkencyclus. http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2014/11/Veel-problemen-met-vierdageneis-1647635W/
  De zuinige NL mesters die hun biggen moesten kopen nadat de keurkoppels voor export al over de grens zijn, zullen dubbel op de koffie komen wanneer de prijs aantrekt. Ten eerste het terug naar normale prijzen effect (want wie kan er lang onder de kostprijs werken?)en Ten tweede het gebrek aan biggen in verband met de opbrekers. Ik verwacht een prijspiek in NL in het voorjaar en misschien wel importen omdat er te weinig zijn. (De NL vermeerderaars zullen tenslotte hun trouwe goed betaalende buitenlandse klanten het eerst leveren!) Uiteindelijk zullen de mesters die wachten dat de prijs op niveau is, zodirect óók wachten omdat de biggen te duur zijn. Alles omdat ze niet begrijpen dat het prijs opslinger effect altijd bij de Vermeerderaars ligt. Vermeerders die net zoals zij gehandicapt zijn door de Boycot en de 4 Dagenregeling maar al voor ruim 6 mlj/jr biggen buitenlandse afzet hebben tegen een hogere prijs dan het NL gemiddelde.

 • eenvoudige boer

  Joannes, ik hoop dat je gelijk krijgt met je prijspiek in het voorjaar. Alleen ondanks de vierdageneis stijgt het aantal biggen per zeug nog steeds verder. Zonder die vierdageneis was de prijs op dit moment misschien maar een tientje.

 • groot boerdam

  Maar die trouwe goed betalende buitenlandse klanten waar jij het over hebt{joannes}die verdienen toch ook geen kloten!!!!!

 • Wim Toornstra

  Feit blijft ondanks alle mooie theorieën hierboven dat er de laatste jaren geen drol verdiend is aan de duurder worden biggen in deze periode.

 • joannes

  @groot boerdam, wat in NL geldt, is óók waar in het buitenland, niet alleen voor de opbrengstprijzen maar ook voor het onder de kostprijs produceren. Ook daar zullen er vertragers en stoppers zijn, en.... dat vaak in minder efficiënte (gepubliceerd en wel) vermeerderings bedrijven. Vergeet niet; Voor de buitenlandse Vermeerderaars die al boven de NL kostprijzen produceren, ligt de pijngrens boven de NLse.

 • joannes

  @gerard vervelde, alles begint met een theorie en/of prognose. De Nieuwbouw. De Uitbreiding, kortom de Verwachting! Het wordt altijd gestopt door de overschatting, de uitkomst en de realiteit. Nu, de kans dat een Theorie werkelijk uitkomt is eenvoudiger te voorspellen als de meeste steen en been klagen dan wanneer de goede prijzen terug keren, en er een uitbreiding aan nieuwe plannen zich manifesteerd. Maar ik baseer mijn prognose op data, als weken van onder de kostprijs draaien voor Vermeerderaars en Mesters + de Terugkomers % + plus het geklaag in de vakbladen. Kortom velen zullen met zweet in hun handen nu insemineren, omdat je nogal wat geloof in de toekomst moet hebben, of een hele dikke portemonnee om te gaan produceren voor de huidige prijzen!

 • hertha

  Mesters, in Februari en Maart de stal leeg laten, dan wordt deze sector weer rendabel en gewaardeerd.

 • porky 1

  toch altijd weer leuk dat de fokker de schuld krijgt rewijl de Retail met de winst maakt we zullen samen moeten optrekken laten we iets van een biggen quotum maken of zo iets

 • John*

  @porky 1, dat de fokker overal de schuld van krijgt is al lange tijd en begint te wennen. dat de biggenprijzen dit voorjaar zover doorgeschoten zijn komt ook door mesters die maar bleven bieden op de beschikbare biggen.

 • Wim Toornstra

  John ik wordt moe van je. Blijven bieden op biggen prijs??? Door de strot geduwd bedoel je.

 • brabantsduitserke

  wat jullie niet begrijpen is dat in het buitenland dus niet in nederland best
  veel is geinvesteerd in vleesvarkensplaatsen die goedkoper produceren als in ned .ze moeten allen voorzien worden van biggen. Die hebben ze niet genoeg vandaar dat de biggen daar naar toegaan . Klein voorbeeld ik ken duitse mesters met nieuwe stallen en super resultaten geen of weinig mestkosten veel eigen vermogen ze bezitten veel eigen grond . geen vreemd personeel en krijggen 10,7 %btw over hun varkens. Daar kan geen nederlandse mester tegenop. Aan het eind van het jaar krijggen ze nog een dikke subsidie uit brussel voor hun akker. Die bedrijven kunnen prima verdienen aan de biggen . Dat zijn feiten en geen EMOTIE

 • John*

  gerard vervelde, heb ook verhalen gehoord dat er handelaren dit voorjaar 6 tot 7 boven op de inkoopprijs hebben gezet.. mester boos op fokker en de handelaar is er met de munten vandoor en zit er lekker onschuldig bij tijdens t gesprek..

 • eenvoudige boer

  Inderdaad, die duitse mesters kunnen wij niet tegenaan. En dan nog te bedenken van die zwaar gesubsidieerde zonnepanelen en geen kosten voor varkensrechten. Ik word er depri van.

 • jan hien

  die btw moet je toch weer afdragen ???

 • richard grensstreek

  Kijk ook buiten de eu prijs boven de 2 euro.Die mensen hebben dadelijk een behoorlijk voordeel.De zelfvoorziening graad moet omlaag.Naar mij denken.

 • brabantsduitserke

  nee een duitse mester die genoeg grond heeft hoeft de btw niet af te dragen
  dat is een subsidie regeling voor boeren.

 • LUCTOR

  #29 Met welk land kunnen we dan nog wel concurreren hoge mest afzet kosten (wordt nog hoger door melkveehouderij) bemoei en regelzucht welzijnseisen etc.

 • brabantsduitserke

  ja zo is het en die bepalen de biggenprijs, vraag en aanbod .

 • Willem1977

  Wordt langzaam en pijnlijk duidelijk dat de toekomst voor Nederlandse varkenshouderij door economische redenen snel aan het afbrokkelen is. Maar zoals hier in veel reacties te lezen is willen velen dit niet inzien en houden krampachtig vast aan de gedachte dat als ze maar de hele dag maar met hun kop in de stal zitten ze het toch zeker wel goed doen.....

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.