Varkenshouderij

Achtergrond 17 reacties

Duitse varkensprijs fors omlaag

De Duitse varkenshoudersorganisatie Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verlaagt haar varkensprijs deze week met 4 cent naar €1,36 per kilo. Dat is €0,36 minder dan een jaar geleden. De prijzen van de Duitse slachterijen Tönnies en Vion waren nog niet bekend.

De forse prijsdaling is heel ongebruikelijk in november. Normaal is dat de slachtmaand bij uitstek, waarin de varkensprijs goed zou moeten zijn. Dat is dit jaar niet het geval.

Slachterijen in Denemarken, Duitsland en Nederland verwerken wel volop vleesvarkens, maar de opbrengst van varkensvlees daalt. Het vleesvarkensaanbod is nog groter dan de vraag.

Het grote probleem voor de slachterijen is de afzet van hun varkensvlees. Rusland zit sinds eind januari op slot voor varkensvlees uit Europa. Daardoor daalde de Europese varkensvleesuitvoer in de eerste negen maanden met 7,2 procent naar 2,12 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de Franse export naar landen buiten Europa daalde (min 9,2 procent) naar 74.200 ton. Denemarken wist de schade nog enigszins te beperken met een daling van 4,2 procent naar 377.000 ton in de eerste acht maanden.

December is ook geen goede maand voor de varkensprijs. De meeste Europese vleesbedrijven gaan minder slachten over ruim drie weken. In de kerstweek zullen zij nauwelijks open zijn, omdat de kerstdagen op donderdag en vrijdag vallen. Consumenten eten in december ook nog minder varkensvlees dan gebruikelijk, omdat zij meer zoetigheid kopen. "De varkensprijs gaat dan nog verder dalen", stelt voorzitter Cees Oostrom van Vee&Logistiek Nederland. Varkenshouders verliezen zo'n €20 per afgeleverd dier.

Prognose: prijs gelijk.

Laatste reacties

 • niet

  ach ja de voorzetjes waren al gegeven!!!! Fijne feestdagen elk jaar hetzelfde!!!!

 • Realist

  Als er geen Europese regeling komt om productie terug te nemen, dan zullen er helaas nog veel klappen gaan vallen.

 • porky 1

  gelukkig bij c1000 sparen voor gratis gourmetschotel hoezo over onze rug

 • beertje

  Maar volgens Derk blijft de prijs gelijk.

 • kalkar

  Wie heeft zijn productie al vermindert? graag reacties. wat zal het stil zijn. Niet zeiken dus over de prijs wanneer je volop doorproduceert. Boeren zijn weer erg dom. Eigen schuld, dikke bult. Boeren zijn qua marketing het stomste volk wat er is. Ja, kijk maar eens in je eigen spiegel, vaak niet echt leuk.

 • boerkebrabant

  de waarheid zal wel in het midden liggen melkertje, op het moment dat er te weinig vlees is, zoals in de zomer kopen ze elders het tekort voor veel geld bij, wat als gevolg heeft dat ze voor de rest maar een fooi hoeven te betalen, het is gewoon een inkoop maffia, die het samen goed eens zijn. een simpel voorbeeld, in america zijn de varkens van de zomer lange tijd 2 euro geweest, in brazilie gingen ze een poosje geleden naar de 2.15 euro, en hier blijven ze net iets onder kostprijs, de vleesinkopers zijn net parrasieten, ze laten je net in leven, maar proberen zoveel ze kunnen te pakken

 • kalkar

  Boerke, graag voorbeelden met naam waar ze dan van de zomer bijkopen en hoeveel. Iets roepen wat bijna iedereen doet is makkelijk. Zorg dan dat wij ook maffia worden, anders verlies je altijd, of ben je daar te dom of te christelijk voor. Mag dit niet van de dominee? Doe er wat aan en ga niet stug door met produceren, je steekt je kop in het zand, en hoopt ieder jaar dat het vanzelf beter wordt. Niet dus. Niemand van de varkensboeren ( uitgezonderd de allergrootste) verdient geld. Dus.

 • slutter

  Melkertje, wij hebben onze biggenprod. gehalveerd,nou de rest nog....

 • boerkebrabant

  melkertje, ik ga gewoon door, op de eerste plaats dat ik niet anders kan, op de tweede plaats dat ik nog elke dag met plezier de stal in ga, en op de derde plaats, ik hoop en verwacht dat we met de pov wat sterker staan, en we dan wel een eerlijke prijs voor ons product krijgen
  ik weet niet waar de jumbo s overal vlees kopen, maar wat ik wel weet dat in de rest van de wereld dit jaar veel geld is verdiend door de varkensproducenten behalven in Europa. dat geeft toch te denken!
  ik ben geen maffia, en zal dat ook nooit worden, dom vind ik mezelf ook niet, en ik kom zelden in de kerk

 • kalkar

  Boerke, Als je zo tevreden bent en met plezier werk waarom maak je dan zoveel lawaai?

 • kalkar

  Boerke, en waar ga je dan gewoon mee door? Met produceren zoals je gewent bent? Omdat dit de weg van de minste weerstand is? Je steekt je kop dus vele meters in het zand.
  29 januari de grens dicht met Rusland. Er valt dus een grote afnemer weg. Wie ging erop 30 januari zijn produktie met b.v. 20% verminderen? Ik durf wel antwoord te geven. Niemand. Dus dan ook niet zeiken over de slechte prijs.

 • John*

  die 20% minder productie zullen we dan pa 1 januari volgend jaar merken...

 • LUCTOR

  @boerkebrabant Een Amerikaan of nog korter bij een Duitse varkenshouder zal niet om het imago wat er aan het boer zijn hangt zoals hier in NL willens en wetens door blijven produceren tegen verlies gevende of minimale marges maar zal reageren als een ondernemer en zal voor minder gaan of een andere weg kiezen.
  Want als ik mocht kiezen tussen uw salaris en dat van een opgeleide medewerker aan de slachtlijn koos ik voor het laatste en deze mentaliteit is er ook in de landen waar nu de varkens een fatsoenlijke prijs opbrengen. @John ga eens met je collega boerkebrabant een jaar in dit soort landen aan de slag zal jullie ego goed doen.

 • boerkebrabant

  melkertje, alsof wij zomaar de productie met 20 % kunnen verlagen! en als je plezier hebt in het werk, mag je toch nog best klagen dat de varkensprijs niet eerlijk tot stand komt, omdat de paar afnemers de dienst uitmaken, en die bepalen wat er betaald word, kijk maar eens naar de grafiek van de tarweprijs/varkensprijs, daarin zie je dat die lijn bij een zakkende prijs van tarwe de varkensprijs er direct achteraan holt, bij een stijgende tarwe prijs gaat de varkensprijs later en langzamer omhoog!
  de hoogte van de prijs word bepaald door de laagste kostprijs, en niet door vraag en aanbod!!
  luctor, volgens mij slachten ze in duitsland een vrij constant aantal varkens, dus daar hebben de varkensboeren ook niet zomaar de mogelijkheid om minder te gaan produceren. ook vind ik het te gek voor woorden dat ik doordat de varkensprijzen te laag zijn naar het buitenland zou moeten gaan werken!

 • eenvoudige boer

  Het probleem is gewoon dat we het allemaal te graag doen.

 • koestal

  Dat wordt geen vrolijke Kerst

 • koestal

  en de voerprijs stijgt !

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.